Prisjakt

Beskärning av häcken – så kommer du igång

Enkla tips och råd för en smidigare trimning

Det behöver varken vara svårt eller tidsödande att beskära häcken. Om du vill få ett så bra resultat som möjligt så ska du klippa på rätt tid under året och ha rätt trädgårdsredskap i händerna.

Här tipsar vi om några grundläggande saker som du måste ha koll på innan du sätter igång.

Därför måste du beskära häcken

Om du vill att häcken ska växa sig tät och vara frisk så måste du beskära den regelbundet.

Genom att ta bort skadade eller döda grenar så motverkar du sjukdomar. Och med formklippning där toppen är lite smalare så når solljuset även längst ner på häcken.

Med rätt planering och lite koll på vad som fungerar bäst för just din häck så är det lättare att hålla häcken frisk och lövverket riktigt tätt för bättre insynsskydd.

Det första du måste ta reda på inför beskärningen är när på året som just din häck bör beskäras. För de flesta häckar så är det under JAS-perioden.

Vad betyder beskärningstiden JAS?

Du kan beskära de flesta häckar, buskar och träd under JAS-perioden. JAS är en förkortning och betyder "juli, augusti, september".

Anledningen till att sensommaren och hösten är bra månader för beskärning har med tillväxten att göra. Under JAS-perioden växer växterna fortfarande vilket gör att sår från beskärning läcker snabbare.

Speciellt så kallade "blödare" vars sav riskerar att rinna ut i snittytorna måste beskäras under JAS-perioden.

Dessutom har många växter har som kraftigast lövverk under de tre månaderna vilket gör dem enklare att beskära.

Så väljer du rätt häcksax

Med rätt trädgårdsredskap blir det enklare och roligare att trimma häcken. Det är inte svårt att hitta en bra häcksax, men det kan vara lite knepigt att veta vad som är viktigt att kolla efter. Här tipsar vi om vad du måste veta inför valet och pekar ut några populära modeller på Prisjakt.

Läs mer om hur du väljer rätt häcksax här

Syrenhäcken kan beskäras hela säsongen, men gör det helst efter blomningen. Foto: Magnus, Adobe Stock

Beskärningstips för sex olika häckar

Avenbok

Avenbok är en lövhäck med tätt lövverk som du beskär under JAS-perioden och den kan trimmas ner hårt utan problem. Tänk bara på att låta häcken växa till rätt höjd innan du börjar klippa på toppen. Avenbok växer upp till 50 centimeter på ett år och kan med fördel klippas två gånger per år.

Syrénhäck

Syrénhäcken kan beskäras under hela säsongen, men gör det helst efter blomningen så att du inte missar hur fin den är på sommaren. Vill du ha ett tätt bladverk måste du gallra hårt så att du får ungskott som kan ge blomknoppar. Har du en gammal syrenhäck som är kal nertill kan du beskära grovt så att häcken föryngras.

Liguster

Ligusterhäckar beskär du minst två gånger per år. Om du vill njuta av blomningen så väntar du tills häcken har blommat klart. Föredragen säsong för att klippa ligusterhäckar är mellan maj och september om, helst tre gånger om du vill ha en formell ligusterhäck. Efter september bör häcken få vila så att den klarar vintern.

Tujahäck

Tujahäcken beskärs en eller två gånger per år för att hålla sig tät och fin. Du kan beskära tujahäcken på våren eller sensommaren utan problem, men normalt föredras september när tillväxtperioden avstannat. Sidorna kan du beskära lite som du vill, men låt toppen vara tills häcken har nått önskad höjd.

Idegranshäck

Idegranshäcken beskär du främst på våren, men även under JAS-perioden går bra. Du kan beskära hårt när det behövs, men var noga med att lämna friska och gröna kvistar efter beskärningen. Idegranshäcken mår bäst av att klippas två gånger per år om du vill att den ska vara riktigt tät.

Aronia

Aronia är en svagväxande växt där svartaronian blir upp till två meter och slånaronian upp till en meter hög. Du underhållsbeskär aronia i mars eller början på april. Beskärningen ska vara försiktig och helst ska du bara ta de gamla och mindre vitala skotten. Aroniahäck bör inte växa mer än 20 centimeter per år.

Beskär i cirklande rörelser och börja alltid nerifrån. Foto: Irina, Adobe Stock

5 enkla tips när du beskär häcken

Arbeta nerifrån och upp

Genom att börja längst ner på häcken så är det enklare att komma åt överallt. Du slipper att avklippta grenar som är i vägen eftersom de inte fastnar där du inte har hunnit klippa. Praktiskt, eller hur?

Gör häcken bredare i botten

Om du gör basen på häcken bredare än toppen så når solljuset hela vägen ner. Det gör att häcken håller sig grönare och finare längre. För en 1,5 meter hög häck bör toppen vara 20 centimeter smalare än basen. Det hjälper också med avlastning i regioner där det kan snöa mycket.

Dra ett snöre längs långsidan

Det är lättare att få en rak och fin häck med rätt hjälpmedel. Ett enkelt snöre som du spänner längs långsidan hjälper dig att få en helt rak häck. För att nå rätt höjd kan du använda din egen längd eller en kratta som måttstock.

Klipp lite men ofta

Om du har en häck som växer kraftigt ska du trimma den försiktigt, men göra det ofta. Det gör att den håller formen och behåller tätheten i lövverket. Det gäller speciellt unghäckar som behöver klippas mer regelbundet.

Vinterbeskär dina träd och buskar

Arboristen Jonathan Lindholt tipsar om hur du bäst tar hand om dina träd och buskar inför vintervilan. Här kan du läsa om vilken utrustning du behöver, hur du tar hand om trädgårdsredskapen på bästa sätt och vad du ska tänka på när du beskär dina växter.

Läs allt om vinterbeskärning här

Föryngring – när häcken måste klippas ner helt

Om du har en häck som behöver en nystart, exempelvis på grund av sjukdom eller misskötsel, så kan du klippa ner den till ungefär 5-15 centimeter över marken.

Bäst är att göra det under våren innan saven börjat stiga. Tänk bara på att inte klippa ner häcken när det är kallat eller regnar mycket.

När du har klippt ner häcken ska den gödslas rikligt. Täck stubbarna med mullrik jord och låt häcken växa sakta. Helst bara 15-25 centimeter per år.

Slipp ogräset

Ogräs är ett riktigt otyg som gärna tar chansen att dyka upp när du klippt ner häcken. För att slippa ogräs ska du ta bort grässvålen intill häcken, rensa bort allt befintlig ogräs och sedan breda ut en ogräsmatta på båda sidorna om häcken. Täck med barkmylla eller täckbark och sen är det klart.

Läs mer

  • Lawn mower on summer grass
    Så väljer du rätt gräsklippareFå en snyggare och jämnare gräsmatta med rätt gräsklippare. Här går vi igenom de viktigaste sakerna du måste känna till innan du gör ett köp.Läs mer
  • Foto: Art of Success, Adobe Stock
    Dags att vinterbeskära träd och buskarNär buskar och träd är i vintervila är det läge att beskära många av dem. Förutom att du ger dina växter en nystart inför växtsäsongen ser din utemiljö genast piggare ut. Nu börjar trädgårdsåret!Läs mer
  • Foto: serhiibobyk, Adobe Stock
    Så väljer du rätt häcksaxGrenarna spretar åt alla håll och häcken har vuxit sig så stor att den inkräktar på trottoaren utanför din tomt. Kanske är det dags att göra slag i saken och klippa ner häcken en bit? Här tipsar vi om verktygen du måste ha för att komma åt överallt när du trimmar ner din häck.Läs mer
  • Trädgårdsliv & balkonghängHär har vi samlat artiklar, topplistor och guider som handlar om trädgård – praktiska tips och köpråd för att ta hand om din trädgård och göra din uteplats trivsam. Så att du ska kunna njuta lite mer av livet utomhus.Läs mer

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
9 juni 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.