Prisjakt

Så väljer du rätt häcksax

Med rätt häcksax blir trädgårdsarbetet roligare och resultatet bättre

Grenarna spretar åt alla håll och häcken har vuxit sig så stor att den inkräktar på trottoaren utanför din tomt. Kanske är det dags att göra slag i saken och klippa ner häcken en bit?

Här tipsar vi om verktygen du måste ha för att komma åt överallt när du trimmar ner din häck. Med rätt häcksax och trimmer blir jobbet enklare och du får ett snyggare, mer tilltalande resultat.

Foto: Dan Race, Adobe Stock

Manuell häcksax

Det tystaste och mest precisa alternativet är den manuella häcksaxen. Här får du störst kontroll och är ett utmärkt val om du exempelvis har en mindre häck. Komplettera gärna med en riktigt bra sekatör.

Du slipper tänk på batterier, hängande sladdar eller om det finns bensin i tanken. Den manuella häcksaxen väger jämförelsevis lite och behöver inte speciellt mycket underhåll för att fungera länge.

Se alla manuella häcksaxar här

Fördelar

+ Ljudlös

+ Väger mindre än alternativen

+ Busenkel att använda

+ Lätt att underhålla

Nackdelar

- Opraktisk för större ytor

- Du måste slipa bladen med jämna mellanrum

Foto: Monika Wisniewska, Adobe Stock

Batteridriven  häcksax

Det kanske bästa valet för de flesta är den batteridrivna häcksaxen. Den är tystare än de bensindrivna modellerna och är tillräckligt stark för de flesta häcktyperna i våra svenska trädgårdar.

Se till att du väljer en modell med ett kraftfullt litiumbatteri för lång drifttid. Ett tips är att köpa till ett extra batteri om du använder din häcksax ofta, då slipper du onödig väntetid.

Se alla batteridrivna häcksaxar här

Fördelar

+ Jämförelsevis tyst och lätt

+ Sladdlös design

+ Miljövänligare än bensindrivna modeller

Nackdelar

- Batteriet måste laddas

- Inte lika kraftfull som bensin- och sladdrivna modeller

Foto: encierro, Adobe Stock

Eldriven häcksax

Om du har tillgång till ett eluttag så är den elektriska häcksaxen ett kraftfullare alternativ till de batteridrivna modellerna. De är generellt lättare och du slipper ladda batterier.

Viktigt att tänka på är att även om de är lite kraftfullare så har du en sladd att tänka på. Ska du upp högt på en stege? Då kanske den batteridrivna häcksaxen är ett bättre val.

Se alla eldrivna häcksaxar här

Fördelar

+ Kraftfullare än batteridrivna modeller

+ Har obegränsad drifttid

+ Miljövänligare än bensindrivna modeller

Nackdelar

- Sladden begränsar räckvidd och kan vara i vägen

- Inte lika kraftfull som en bensindriven modell

Foto: PhotoRK, Adobe Stock

Bensindriven häcksax

Det kraftfullaste alternativet är den bensindrivna häcksaxen. Du slipper fundera på batterier och sladdar som hänger tvärs över trädgården. Här får du mobilitet och styrka på samma gång.

Samtidigt är bensindrivna häcksaxar lite tyngre och låter mer än de som går på el. Underhållet är också något högre och du får stå ut med att häcksaxen släpper ut otrevliga avgaser.

Se alla bensindrivna häcksaxar här

Fördelar

+ Kraftfullare än de andra, eldrivna modellerna

+ Ingen sladd som kommer i vägen

+ Kan användas länge

Nackdelar

- Låter mer än andra modeller

- Inte det miljövänligaste alternativet

- Ofta tyngre än eldrivna modeller

Bredden mellan knivarna avgör hur tjocka grenar häcksaxen klarar. Irina, Adobe Stock

Tänk på tyngden och vibrationerna

Om du ska använda häcksaxen ofta och länge så måste du tänka på både vikt och vibrationer. Många modeller väger runt 3-5kg vilket snabbt blir tungt för armarna. En lätt modell med anti-vibrationssystem är viktigt om du vet att din häcksax kommer att användas ofta. Det är också viktigt att häcksaxen är välbalanserad utan att vara fram- eller baktung.

Häcksaxar för höger- och vänsterhänta

Det finns häcksaxar som fungerar för både högerhänta och vänsterhänta användare. Dessa modeller har justerbart grepp som gör att du kan växla sida när det behövs. Tänk på att inte alla häcksaxar har den här funktionen, så kolla alltid i förväg om du är osäker.

Klippbredden avgör hur tjocka grenar häcksaxen klarar

Klippbredden är avståndet mellan knivarna på svärdet. Ju bredare det är mellan knivarna, desto grövre grenar klarar häcksaxen. Tänk på att välja en klippbredd med marginal. Om bredden är 15 millimeter är det inte garanterat att häcksaxen klarar grenar som är så tjocka.

Nosskyddet räddar knivarna

Nosskyddet sitter längst fram på svärdet och hindrar knivarna från att skadas om du råkar stöta i exempelvis en mur eller en sten med häcksaxen. Nosskyddet är alltså inte för din egen säkerhet, utanför att rädda häcksaxen om du stöter emot något som inte är trä eller löv.

Populära häcksaxar på Prisjakt

Makita DUH523Z

Makita DUH523Z är en kompetent häcksax som väger strax över 3kg och har en svärdlängd på 52cm. Handtaget är ergonomiskt och så länge du inte försöker klippa buskar med riktigt tjocka grenar så fungerar Makita DUH523Z utmärkt. Modellen är batteridriven, men det ingår inte batteri eller batteriladdare.

Se pris och läs mer om Makita DUH523Z

Husqvarna 115iHD45

Kraftfull häcksax med något kortare svärdlängd och samma vikt som Makita DUH523Z. Batteriet som ingår passar alla Husqvarnas handhållna prylar som använder 36V Li-ion. Har Husqvarnas savE-läge för längre batteritid när du föredrar lång drifttid framför styrka.

Se pris och läs mer om Husqvarna 115iHD45

Ryobi OHT1855R

Den här häcksaxen väger under 3kg och har en rejäl svärdlängd på 55cm. Modellen är kompatibel med andra prylar i produktfamiljen Ryobi One+ som använder batteri på 18V. Det ingår varken batteri eller laddare till den här modellen, så räkna med ytterligare en tusenlapp på priset.

Se pris och läs mer om Ryobi OHT1855R här

Tips: Trimma häcken lite åt gången, men ofta

Ett tips är att inte klippa ner häcken för mycket på en gång. Istället bör du klippa lite men ofta. Då ökar chansen att du får täta blad och att formen håller sig. Det gäller speciellt på unga häckar och vissa arter som inte bryter nya skott på gammal ved.

Vill du ha fler bra tips? Läs vår tipsartikel om häckbeskärning här.

Med sladd behöver du inte fundera på batteri eller bensin. Foto: Animaflora PicStock, Adobe Stock

Frågorna du måste ställa inför valet av häcksax

Hur mycket och ofta ska jag klippa?

Är det en ensam och liten häck som du ska klippa räcker en manuell häcksax. Är det en större häck med tjockare grenar som måste klippas flera gånger per år ska du ta höjd för detta i valet.

Hur lång räckvidd måste jag ha?

Välj en häcksax som matchar häckens storlek. Är det en riktigt stor yta som ska klippas så är det värt att lägga lite extra på en kvalitetsmaskin med lång drifttid, ordentlig svärdlängd och som klarar lite kraftigare grenar.

Har jag tillgång till eluttag?

Eldrivna häcksaxar i alla ära, men om du inte har ett eluttag i närheten eller en tillräcklig förlängningssladd så fungerar de inte. Då ska du välja en manuell, batteri- eller bensindriven modell.

Hur mycket får häcksaxen kosta?

En handhållen häcksax kostar från några hundralappar till över tusenlappen. Väljer du en elektrisk eller bensindriven häcksax får du räkna med priser från tusen kronor och uppåt. 

Häcksaxar som gått ner i pris med 5 % eller mer hittar du här.

Behöver jag komplettera med teleskopskaft?

Ibland är häcken så stor att det inte räcker med bara häcksaxen. Då behöver du eventuellt komplettera med ett teleskopskaft och det är inte alla modeller som kan använda en sådan. Kolla noga före köp.

Häcksaxar med teleskopskaft hittar du här.

Det här måste du veta om svärdlängden

Svärdlängden avgör hur stor yta som häcksaxen täcker när du beskär häcken eller trädet. Lång svärdlängd betyder i teorin att du blir snabbare klar med trimningen, men det blir inte alltid så.

Om svärdet på häcksaxen är riktigt långt blir det svårt att nå knepigare ställen i häcken. Det gör också att tyngden ökar, vilket gör att du snabbare blir trött i armarna.

Om du kommer åt häcken från båda sidorna ska du hellre välja ett kortare svärd. Kan du bara nå från ena sidan är ett längre svärd viktigt för att nå hela vägen.

Ett tips är att använda teleskopskaft om häcksaxen inte når fullt så långt som du behöver.

Här hittar du häcksaxar med extra långa svärd.

Tips: Rengör verktygen innan du börjar klippa

Glöm inte att rengöra verktygen ordentligt innan du börjar klippa häcken. Då minskar du risken att överföra sjukdomar mellan buskar och träd. Blanda lite varmt vatten med såpa och en matsked T-sprit som du torkar av bladen med. Passa på att olja in rörliga delar om det behövs också.

Vill du ha fler bra tips? Läs vår tipsartikel om häckbeskärning här.

Säkerhet framför allt – glöm inte de viktiga skydden

Oavsett vilket trädgårdsredskap du använder så ska du alltid säkerställa att det fungerar korrekt innan du sätter igång med arbetet. Det gäller speciellt häcksaxar och andra verktyg som är el- eller bensindrivna. 

Kontrollera att knivar och skärblad är ordentligt vassa, att reglage fungerar som de ska och det inte finns några lösa delar. Om du har en eldriven eller bensindriven häcksax ska den vara utrustad med ett knivstopp om gör att bladen stannar när du släpper handaget.

Tvåhandsfattning är en annan viktig säkerhetslösning som gör att du måste ha båda händerna på maskinen för att den ska fungera.

Använd alltid skyddsglasögon eller visir så att kringflygande grenar och annat otyg inte kommer åt ögonen. Kraftiga handskar och ordentliga arbetsskor med stålhätta är viktiga komplement så att du kan arbeta säkert.

Säkerhetsfunktionerna du måste ha

  • Knivstopp: Knivstoppet gör att din häcksax slutar fungera när du släpper handtaget. Ett mycket viktigt skydd som du absolut ska ha på häcksaxen.
  • Startspärr: Med en startspärr går inte häcksaxen igång av misstag. Du måste hålla in en eller två knappar för att maskinen ska starta överhuvudtaget.
  • Handskydd: Med en plastskärm mellan knivarna och dina händer minskar du risken för skador, både från knivarna och utstickande grenar.

Verktygen som kompletterar din häcksax

Alla trädgårdar behöver en riktigt bra sekatör. Foto: iStock.com / AlexRaths

Sekatör

Sekatören är ett oumbärligt redskap i trädgården. Den hjälper dig med beskärning av allt från träd till buskar och rosor. Välj en lättviktig modell som du kan använda med bara en hand. Modeller med bytbara blad är enklare att underhålla. Ett precisionsverktyg som bör finnas i alla trädgårdar.

Se alla sekatörer här

Grensåg

Grensågen kompletterar sekatören och grensaxen. Den använder du till grövre grenar och ger fina snittytor som läker snabbt. Det är också ett ergonomiskt trädgårdsredskap som är enkelt att använda med hög precision. Välj en modell med bytbara blad så håller grensågen längre.

Se alla grensågar här

Trädgårdskniv

En ordentlig trädgårdskniv fungerar lika bra till ympning av fruktträd som för att öppna förpackningar när det krisar. Trädgårdsknivar karaktäriseras av att de är små och har ett böjt, inåtgående blad. För din säkerhet ska det finnas bladlås på kniven och helst ha ett ergonomiskt handtag.

Se alla trädgårdsknivar här

Grensax

Med grensaxen kan du klippa grövre grenar och når längre än med sekatören, utan att du behöver göra avkall på precisionen. Det är viktigt att du väljer en grensax med lagom längd och bra utväxling. Tänk också på att grensaxen väger mer än sekatören, så kolla efter lättviktiga modeller.

Se alla grensaxar här

Läs mer

  • Foto: Art of Success, Adobe Stock
    Dags att vinterbeskära träd och buskarNär buskar och träd är i vintervila är det läge att beskära många av dem. Förutom att du ger dina växter en nystart inför växtsäsongen ser din utemiljö genast piggare ut. Nu börjar trädgårdsåret!Läs mer
  • Serva robotgräsklipparen inför vårenPatrik Hedin är proffs på robotgräsklippare – men så är han också andra generationens gräsexpert och jobbar som planskötare på Gamla Ullevi. Här ger han sina bästa köpråd och skötseltips för både robotar och gräsmattor. Kan du gissa vad Patriks klipparkompis heter?Läs mer
  • Beskärning av häcken – så kommer du igångDet behöver varken vara svårt eller tidsödande att beskära häcken. Om du vill få ett så bra resultat som möjligt så ska du klippa på rätt tid under året och ha rätt trädgårdsredskap i händerna.Läs mer
  • Trädgårdsliv & balkonghängHär har vi samlat artiklar, topplistor och guider som handlar om trädgård – praktiska tips och köpråd för att ta hand om din trädgård och göra din uteplats trivsam. Så att du ska kunna njuta lite mer av livet utomhus.Läs mer

Text:
Daniel Haaf

Publicerat:
9 juni 2021

Uppdaterad:
22 april 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.