Prisjakt

Gräsrebellen tipsar om bästa prylarna för gräsmattan

Tusentals personer följer Gräsrebellen på Instagram och lyssnar på Gräspodden. Här berättar Melker Bengtsson vilka prylar han använder för att få grannskapets grönaste gräsmatta. Och varför robotklippare egentligen är bäst.

Välklippt, lagd i ränder och nästan orimligt frodig.

Så kan man beskriva Melker Bengtssons gräsmatta.

Melker själv har låga gummistövlar och hans mobiltelefon, den plingar oupphörligt. Med tusentals följare på Instagram under namnet Gräsrebellen är det många som frågar vad de ska göra med sin egen gräsmatta.

Vad ska de göra?

En fråga som kräver ett lite längre svar, visar det sig.

Kärleken till gräset började på stejlebacken

Men låt oss backa lite och ta det från början. Kanske tillbaka till när Melker var liten och växte upp i Borstahusen i norra Landskrona, samma fiskeläge som han bor i nu. För många av oss är det oförklarligt hur vi utvecklar vissa intressen. För Melker blev det gräsklippning.

– Jag brukade hjälpa till och klippa gräset hemma. Sedan brukade jag hjälpa till att klippa på stejlebacken. Det är samma känsla som att skotta snö eller kratta en grusgång, säger han.

Stejlebacken är den gamla plats där fiskarna brukade torka sina nät. Den finns i de flesta skånska fiskelägen. Där mellan de spruckna trästörarna drog han alltså fram med sin bensinklippare. Och sedan hjälpte han till på golfbanor. Och 2014 köpte han ett hus.

Gräsmattan på baksidan var en riktig fuling, tuvig och gles. Till en början ville han bara få ordning på den, men i takt med att han fick det, lärde han sig också mer.

– Jag gjorde planer för hela trädgården och då fanns det en gräsmatta i mitten. Sedan blev det att jag la mer och mer tid på den.

Melker Bengtsson, kanske mer känd som @grasrebellen

Från budgetvariant till värstingmaskin

Hans första egna gräsklippare var en budgetvariant från Bauhaus. Sedan blev det en Klippo. Nu kör han den tyngsta maskinen i hela grannskapet. En bensindriven Klippo Lawnmaster 500.

– Den hittade jag på auktion. Den hade stått ouppackad i nio år när jag köpte den.

Den har motordriven framdrivning och cylinder. Den har en vält som lägger grässtråna i samma riktning. Lawnmaster 500 tillverkas inte längre, förmodligen för stor och avancerad för de flesta.

– Det är synd, säger Melker.

Han förklarar fördelarna med en cylinderklippare. Hur den klipper av topparna medan rotorgräsklippare snarare sliter av dem. Ju snyggare snitt, desto mindre risk att gräset blir infekterat av sjukdomar och angrepp.

Därför slipar han sina knivar regelbundet. Åtminstone en gång om året borde alla slipa eller byta. Det brukar bara kosta 200 kronor för nya blad till rotorgräsklippare. Cylinderklippare får man lämna in på verkstad för att få slipade.

Framtill har han moddat genom att fästa en borste med buntband. Den gör att stråna reser sig innan de går in i cylindern. En groomerfunktion som bara finns på riktiga proffsmaskiner.

Klippo Lawnmaster 500

Melkers favorit. En bensindriven cylinderklippare med framdrivning, här med moddad borste som reser grässtråna. Baktill finns en vält som lägger grässtråna i samma riktning efter klippningen, vilket skapar de karaktäristiska ränderna. Modellen tillverkas inte längre, men finns begagnad för runt 10 000 kronor.

Se alla bensindrivna gräsklippare från Klippo

Köp robot om du inte orkar klippa tre gånger i veckan

Han klipper varannan dag, från att gräset börjar växa på våren tills att det slutar på hösten. Om man inte orkar klippa varannan dag är det åtminstone tre gånger i veckan som gäller.

Och om man inte klarar det, då får man köpa robotklippare.

– Robotgräsklippare är det bästa om man vill ha en fin gräsmatta utan att göra allt jobb själv. De klipper ofta vilket gör att gräset växer bättre. Dessutom irriterar robotklipparen mossan, precis som man gör om man går på den, säger han.

Han har provat Husqvarnas robotklipparserie Automover och har bara gott att säga om den.

– De har rakblad i stället för vanliga rotorblad. Det ger ett snyggare snitt. Rotorblad är bra för den som inte vill byta rakbladsknivar flera gånger per säsong.

Gardena Accu 380 Li

Melkers andragräsklippare. En batteridriven cylinderklippare med uppsamlare.

Melkers kommentar: ”Den kostar runt 4 000 kronor och man får jättemycket för pengarna. Den klipper ner till 12 millimeter och klarar upp till 600 kvadratmeter. Batteritiden räcker nog inte för en större gräsmatta än så.”

Jämför pris på Gardena Accu 380 Li

Se alla batteridrivna gräsklippare

En enkel fuktighetsmätare går att köpa för runt hundralappen i trädgårdsbutiker.

Ju kortare gräs, desto mer arbete

Han har precis avslutat sitt senaste experiment, en golfgreen i ena hörnet. Den klippte han ner till fem millimeter. Nu vill han upp till 28 millimeter på hela för att tåla torka bättre. Det är högt för Melker (året innan körde han 10 millimeter rakt av), men fortfarande lågt jämfört med andra.

– Felet som folk gör är att de klipper för lågt direkt. Man får klippa högst en tredjedel, sedan får man vänta några dagar och klippa mer. Gräset behöver anpassa sig när ytan att samla solljus på blir mindre.

Det där är en hel vetenskap.

Att klippa gräset kort gör att det lägger mer energi på att skicka utlöpare som bildar nya tuvor och skapar täthet. Men om man klipper allt för kort, då kan det hända att gräset inte får tillräcklig energi för att orka sticka ner sina rötter tillräckligt. Och ett gräs med grunda rötter når inte lika mycket vatten och näring. Därför måste kort gräs gödas oftare, halv dos var tredje vecka, snarare än var sjätte vecka som för en normallång matta. En riktigt kort gräsmatta skiftar ofta färg från dag till dag.

Melker trycker ner en fuktighetsmätare i jorden och får svar direkt. Fuktigt nog. Tacka de senaste veckornas regn för det.

– I juni kom det inte en droppe, säger han.

Stiga SV 213 E

Eldriven vertikalskärare med sladd som får bort gammalt gräs från gräsmattans botten.

Melkers kommentar: ”Man bör vertikalskära en eller två gånger om året. Greenen vertikalskar jag var tredje vecka. För 1 500 kronor är den bra. Men om man bara ska använda den en gång om året är det bättre att hyra en bensindriven. Då får man en bredare maskin med bättre knivar. Men köp inte med sladd. Det är både opraktiskt och farligt. Jag väntar med spänning på alla nya vertikalskärare med batteri som lanseras. Det blir nästa inköp.”

Jämför pris på Stiga SV 213 E

Se alla vertikalskärare

En vanlig handspridare är ett bra verktyg för att fördela gödningen jämnt. Den här kommer från Substral.

Gödning från februari, men börja utan kväve

När det gäller gödning är han igång från februari. Då är det viktigt att inte använda kväve. Kvävet fungerar som gaspedal och så tidigt på säsongen är gräset inte redo att ta upp det.

– Det är att kasta pengarna i sjön. Det rinner bara rakt ner genom marken.

Inte heller en nyanlagd gräsmatta ska ha kväve. Eller en gräsmatta som förbereder sig för vintervila på hösten.

När Melker drog igång Instagramkontot blev han kontaktad av den svenska gödningstillverkaren Algomin. De skickade produktprover och nu använder han bara dem. Innehållet kommer från alger i havet som är rika på kalk. Det behöver man om man använder järnsulfat för att bekämpa mossa, eftersom kalk höjer det pH-värde som järnsulftat sänker.

– Det finns pH-mätare att köpa. Annars får man skicka iväg ett jordprov.

Och så tror han på att vårda miljön. Han pekar på Youtubare i USA som har världens grönaste gräsmattor tack vare bekämpningsmedel som inte är tillåtna i EU. Han pekar också på en överdriven användning av vanlig NPK-gödning i svenska villaträdgårdar. Sedan han bytte gödningsmedel säger han att gräsmattan kryllar av mask.

Husqvarna 115 iL

Batteridriven grästrimmer. Batteriet går att använda i alla Husqvarnas produkter som ingår i samma batteriserie.

Melkers kommentar: ”Fan vad den är bra!”

Jämför pris på Husqvarna 115 iL (finns även utan batteri)

Se alla grästrimrar

Med bevattningsdatorn Gardena Flex Control kan Melker styra dag, tidpunkt och hur länge gräsmattan ska vattnas. Melker: "I Gardenas system kan man även koppla på fuktmätare och koppla ihop med en väderapp i mobiltelefonen och synka med en robotgräsklippare."

Håll ett öga på datummärkningen på gräsfröna

Så kommer jag ihåg att min kollega har skickat med en fråga. En rak och enkel fråga om vilken grässort man ska köpa. Melker är genast nere och gräver upp små tuvor ur marken.

– De flesta gräsfröblandningar innehåller tre sorters gräs. Det som skiljer är fördelningen. Weibulls extra green har mer ängsgröe och svingel, medan Weibulls gräs för reparation har mer rajgräsfokus, säger han.

Ängsgröe är vanligast i Sverige, slitstark med tjocka strån och starka utlöpare som bildar nya tuvor.

Rödsvingel är betydligt tunnare och växer långsammare. Perfekt för den som kör robotklippare och dessutom klarar den näringsfattig jord och torka bra.

Engelskt rajgräs växer betydligt snabbare och på bara några dagar kan den gro, medan rösvingel kan dröja en månad.

Billiga gräsfrön från matbutiker eller lågprismarknader ger han inte mycket för.

– De är förmodligen inte odlade i Sverige. Om de inte är det behöver de inte heller följa normen för renhet.

Normen för renhet innebär att högst 30 procent av innehållet får vara ogräs. För produkter som inte följer normen, alltså produkter som odlas utomlands, kan förpackningen innehålla betydligt mer ogräs än så.

Även bland de kända märkena finns det skillnader. Skånegräs, säger Melker, har en renhet på över 95 procent.

– Sen kan frön vara gamla och gro sämre. I bland står det på förpackningen hur länge de håller. Om de förvaras rätt kan de hålla upp mot två år.

Gardena T380

Vattenspridare som kan kopplas in på Gardenas bevattningssystem.

Melkers kommentar: ”Jag kan ställa in om den ska vattna hela gräsmattan eller bara delar av den.”

Rotorklippare från Husqvarna om han skulle byta

Jag beklagar mig över min egen gräsmatta. Om hur gles, torr och gul den är. Ingen människa i världen vet vilka grässorter den innehåller. Dessutom har jag en billig rotorklippare från en lågprismarknad som tydligen sliter sönder stråna. Och gödning, det får den ju på måfå.

Melkers mobiltelefon plingar.

Jag står med min avundsjuka.

Han spolar av cylindern på sin röda Klippo och jag frågar vad han skulle köpa om han skulle byta.

– Jag funderar faktiskt på det. Då blir det en rotorklippare från Husqvarna som går på batteri. Det är mycket plast, men den känns ändå stabil. Det är batteri som gäller om man ska köpa i dag. Det är bättre än bensin, säger han.

För det är där någonstans, i omtanken om miljön som hans namn på Instagram har sitt ursprung. I motståndet mot bensin och bekämpningsmedel. En person som gärna planterar lavendel i gräskanterna för att främja bin och som inte vattnar i onödan för att spara på vattnet. Den nya tidens gräsmattemänniska.

En gräsrebell.

Melker med delar av sin verktygssamling. Den stora röda är en gödningsspridare på hjul. Melker: "Den sprider gödningen jämnt över en stor yta. Vanliga rullspridare låter bara gödningen ramla rakt ner och det blir ojämnt. Man får aldrig bra resultat med dem.”

Läs mer

  • Lawn mower on summer grass
    Så väljer du rätt gräsklippareFå en snyggare och jämnare gräsmatta med rätt gräsklippare. Här går vi igenom de viktigaste sakerna du måste känna till innan du gör ett köp.Läs mer
  • Serva robotgräsklipparen inför vårenPatrik Hedin är proffs på robotgräsklippare – men så är han också andra generationens gräsexpert och jobbar som planskötare på Gamla Ullevi. Här ger han sina bästa köpråd och skötseltips för både robotar och gräsmattor. Kan du gissa vad Patriks klipparkompis heter?Läs mer
  • Foto: serhiibobyk, Adobe Stock
    Så väljer du rätt häcksaxGrenarna spretar åt alla håll och häcken har vuxit sig så stor att den inkräktar på trottoaren utanför din tomt. Kanske är det dags att göra slag i saken och klippa ner häcken en bit? Här tipsar vi om verktygen du måste ha för att komma åt överallt när du trimmar ner din häck.Läs mer
  • Trädgårdsliv & balkonghängHär har vi samlat artiklar, topplistor och guider som handlar om trädgård – praktiska tips och köpråd för att ta hand om din trädgård och göra din uteplats trivsam. Så att du ska kunna njuta lite mer av livet utomhus.Läs mer

Text & foto: Patrik Siredal
Uppdaterad: 8 mars 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Melker Bengtsson är sponsrad av Algomin.