Prisjakt

Guide till brandfiltar – så väljer du rätt

Komplettera brandsläckaren och brandvarnaren med en brandfilt. Den är lätt att använda och hjälper dig att släcka småbränder på nolltid.

Brandfilten är ett perfekt komplement till brandsläckare. Den är en billig livförsäkring som bör finnas i alla kök. Att hänga upp den är enkelt och kan användas av alla. Bara häng upp, dra i tåtarna när filten behövs och lägg över området som brinner. Svårare än så är det inte. Men vilken brandfilt ska man välja och hur säker är den? Här får du reda på allt.

Vad är en brandfilt?

Brandfiltar används för att släcka mindre bränder, exempelvis i köket eller vardagsrummet. De kan också användas som ett komplement till brandsläckaren för att begränsa bränder som inte kan släckas med bara filten. Materialet i filten är glasfiberduk. Det finns antingen ett eller två lager tillsammans med ett tätskiktslager. Tillsammans bildar de ett brandfast lager som inte släpper igenom brännbara gaser.

Foto: Max Whitehead, Unsplash

Så använder du en brandfilt

Det är mycket enkelt att använda en brandfilt till att släcka små bränder. När du har dragit ut filten ur sin förpackning lägger du den ovanpå området som brinner. Det är viktigt att du inte kastar brandfilten på elden, du måste lägga den över branden och trycka på filten med händerna för att kväva elden.

Är det en person som brinner ska denne lägga sig ner på marknaden. Elden som är mot marken kommer att kvävas av personens tyngd. Brandfilten släcker ovandelen. Lägg brandfilten ovanpå personen och börja kväva elden vid huvudet först. Filten måste sluta tätt för att inte elden ska få syre. Tryck försiktigt med händerna eller stryk dem över filten tills elden är helt släckt.

Kom ihåg att ta bort brandfilten med försiktighet. Om inte branden är helt släckt kan tillförseln av nytt syre göra att den flammar upp igen. Är det en person som brinner ska du alltid lyfta filten nedifrån och aldrig vid huvudet. Då minimerar du risken för skador om elden tar fart på nytt.

Här ska du hänga upp din brandfilt

Brandfilten ska vara i nära anslutning till platser där det är förhöjd risk för brand. Exempelvis köket eller där det finns en kamin för öppen eld. Har du två våningsplan är det bra att ha minst en brandfilt per plan, precis som med brandsläckare.

Har du bil och båt är det bra att ha både brandfilt och brandsläckare i fordonet. Glöm inte att du även bör ha en stor förbandslåda till hands både där du bor och i dina fordon.

Det är vanligast att brandfilten med tillhörande fodral är rött och vitt. Det är ett krav i offentliga miljöer och på arbetsplatser. Däremot finns inga krav på färgen när du använder filten hemma. Vill du bättre matcha färgen i exempelvis köket finns bland annat vita och svarta brandfiltar.

Så väljer du rätt brandfilt

Den rekommenderade storleken på brandfiltar är 120 x 180 centimeter enligt Brandskyddsföreningen. Det är en lagom storlek för normalstora kök och kan även användas om det brinner i någons kläder.

Kom ihåg att brandfilten du köper måste vara märkt med den europeiska standarden SS-EN 1869: 2019 för att vara godkänd. Standarden säkerställer bland annat att brandfilten minimerar risken för elchocker om man släcker en brand i elektrisk utrustning och detaljerar hur stor den måste vara för att fungera optimalt på en vuxen människa.

Ett lager glasfiberduk är tillräckligt för hemmet. Om du använder brandfilten i exempelvis en restaurang eller industri finns varianter med två eller tre lager som är extra tåliga.

Viktigt att tänka på: brandfiltar är inte bara till för att släcka små bränder – du kan använda dem som skydd mot lågorna när du måste lämna hemmet vid en brand. Därför är det bra att välja en brandfilt i storleken 120 x 180 cm eftersom den täcker merparten av en vuxen person.

När brandfilten är använd

Så fort brandfilten har använts till att släcka en brand anses den vara förbrukad. Försök aldrig återanvända en brandfilt när den har legat ovanpå en eld då materialet är förstört. Kassera materialet och lämna till återvinning enligt anvisningarna för just den brandfilt du har köpt. Även om brandfiltar inte har ett utgångsdatum som brandvarnare och brandsläckare, så ska du säkerställa att den inte är skadad på något vis. En filt som har revor eller andra skador ska alltid ersättas med en ny.

Frågor och svar

Rekommenderat är storleken 120 x 180 centimeter eftersom det täcker nästan en vuxen person.

Köket och vardagsrummet är platser där brandfilt normalt används. Du kan även ha en eller flera på ovanvåningen om du bor i ett flerplanshus.

Nej, det finns inget fast utgångsdatum, däremot anses den vara förbrukad efter att ha använts vid släckning av en brand.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 19 januari 2024

Uppdaterad: 19 januari 2024

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.