Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa drönaren för resan

26 november 2021

Som fotograf och resefantast så vill jag självklart ta med mig min drönare på alla mina äventyr, oavsett om det rör sig om en fjällvandring eller utlandssemester. Detta ställer höga krav på att drönaren ska vara lätt att ta med sig, vilket jag själv märkte efter att med möda ha släpat med mig en större drönare på olika lågprisflyg och igenom säkerhetskontroller. Den här problematiken har tidigare varit svårlöst, men tack vare att tekniken går framåt så finns det nu faktiskt riktigt kompetenta och kompakta drönare ute på marknaden, oavsett din ambitionsnivå!

Syftet med den här topplistan är alltså att samla de drönare som jag anser är portabla men också bäst i sina respektive storleks- och priskategorier. Så förutom att fundera på storleken och budgeten så kan det vara bra att ta hänsyn till saker såsom önskad kamerakvalité, räckvidd och flygtid. När du väl rett ut dessa saker hoppas jag nu kunna guida dig till ditt nya resesällskap!

1. DJI Mavic Mini 2 RTF

Prestandan sett till storlek & pris

Kollsionsskyddet

Uppföljaren till DJI:s mycket populära drönare Mavic Mini heter kort och gott Mini 2. Mini 2 är lika resvänlig med sin minimala vikt (under 249 g) och packstorlek, men innanför skalet har det hänt en hel del!

De största förbättringarna med Mini 2 är att du nu kan filma i 4K-upplösning och ta 12 megapixel-foton i det mer redigeringsvänliga RAW-formatet. Även bildlänken och räckvidden har förbättrats markant, då DJI nu har valt att använda sin pålitliga OcuSync 2.0-teknologi som vanligtvis återfinns i deras dyrare modeller.

När det gäller batteritiden så erbjuder Mini 2 upp emot hela 31 minuter flygtid. Dessutom har dess vindresistans blivit ännu bättre! Om man ska nämna något negativt så är det att den tyvärr saknar kollisionsskydd (förutom på undersidan) samt de mer avancerade "följ mig"-flyglägena.

På det stora hela är Mini 2 en oerhört kompetent drönare sett till storlek och pris - därför blir den min favorit på denna topplista!


2. DJI Air 2S RTF

Prestandan sett till dess storlek

Saknar kollisionsskydd på sidorna

Är du på jakt efter riktigt bra foto- och videokvalitet i ett kompakt format? I så fall kan DJI:s Air 2S vara drönaren du letar efter!

Trots en vikt på endast 595 gram så har den blivit utrustad med en imponerande stor 1-tums-sensor på 20 megapixlar.

Även när det gäller filmandet så glänser Air 2S med en 5,4K videoupplösning, hög datahastighet på 150 Mbsp och förstås flertalet olika filmlägen och funktioner. Översatt så betyder det att detta är en perfekt för dig som vill kunna få ut en hög filmkvalité från dina inspelningar!

Air 2S kan också skryta med en fin batteritid på upp till 31 minuter samt en av marknadens bästa räckvidd och videoöverföringslänkar. Även dess "följ mig"-läge tillhör de bästa du kan hitta för tillfället.

Två nackdelar är dock att den saknar kollisionssydd på sidorna samt en justerbar bländare.

Men sett till dess storlek och prestanda är Air 2S helt klart ett mycket imponerande drönare att ta med på resan!


3. DJI Mavic 3 RTF

Bästa kameran i storleksklassen

Priset

Söker du bästa möjliga foto- och filmkvalitet för att föreviga dina reseäventyr? I så fall bör du kolla in nya DJI Mavic 3!

Med en vikt på strax under 900 gram så kan Mavic 3 ändå stoltsera med både ett "Obstacle Avoidance"-system i toppklass och en flygtid på upp emot hela 46 minuter!

Trots detta är nog Mavic 3:s huvudsakliga säljargument den dubbla uppsättningen kameror där den ena är en telekamera på 12 megapixel.

Huvudkameran från Hasselblad har en upplösning på 20 megapixlar och en sensorstorlek på hela 4/3 tum, perfekt för dig som vill kunna fota även i mörkare ljusförhållanden.

När det gäller filmmöjligheterna så kan Mavic 3 filma i upp till 5,1K med 50 bilder per sekund eller 4K med finfina 120 bilder per sekund.

Största nackdelen med Mavic 3 är tyvärr det höga priset vilket gör att modellen främst riktar sig till ambitiösa hobbyfotografer eller professionella användare.

Men vill du ha den bästa resevänliga foto-drönaren är det nog inget som slår Mavic 3!


4. DJI FPV Combo RTF

DJI FPV Combo RTF
Swedron

10 899 kr

dronarbutiken.se

11 999 kr

Compliq

25 731 kr

Avancerad teknik och nytänkande

Priset och reparationsmöjligheterna

Är du på jakt efter mer fart och spänning än vad en vanlig foto-drönare kan erbjuda så kan DJI:s FPV Combo vara det perfekta resesällskapet för dig!

Aldrig tidigare har det varit så smidigt att flyga en FPV-drönare då du här bjuds på flera flyglägen beroende på din erfarenhet och en imponerande batteritid på upp emot 20 minuter per batteri. Om man vill så finns det även möjlighet att köpa till en extra kontroll där du kan styra drönaren enbart genom handrörelser!

När det gäller kameraspecifikationerna så hjälper den inbyggda stabiliserade 4K-kameran dig att fånga landskapet in i minsta detalj. Det finns även möjlighet att fota 12-megapixel foton för den som önskar.

Ska man nämna något negativt om denna drönare är förstås priset en nackdel men också att det kan bli svårare att laga drönaren på egen hand jämfört med en egenbyggd FPV-drönare.

Sett på det stora hela är detta dock en riktigt bra FPV-drönare för dig på resande fot!


5. DJI Mavic Air 2 RTF

DJI Mavic Air 2 RTF

Det saknas återförsäljare för denna produkt

Lite billigare än Air 2S

Kameraprestandan är sämre än Air 2S

Med en batteritid på upp emot 34 minuter samt en videoöverföringsteknik i toppklass kommer du varken behöva konka på en massa batterier eller vara orolig för att tappa bildlänken när du ska ut och flyga.

Dessutom, med den smarta vikbara designen samt en vikt på endast 570 g, så kan denna drönare helt klart klassas som resvänlig.

Trots att Mavic Air 2 har en lite mindre kamerasensor än Air 2S så kan den ändå skryta med möjligheten att fotografera enormt högupplösta 48 megapixel-bilder samt filma i 4K-upplösning med 60 bilder per sekund. Perfekt för dig som vill kunna skapa lite slowmotion-känsla i 4K-upplösning! Air 2 har dessutom blivit utrustad med en av DJI:s mer avancerade "följ mig"-lägen.

Om vi ska nämna något negativt är det att dess "Obstacle Avoidance"-system är inte lika heltäckande som Mavic 2-serien men i övrigt är Mavic Air 2 verkligen ett bra mellanting mellan pris och prestanda.


Med ett gediget intresse för teknik, fotografering och vacker natur så blev det ganska naturligt för min del att börja flyga drönare. Jag köpte min första drönare 2015 och sedan dess har det blivit ett antal drönare i olika storlek och prisklasser. Fram tills idag har jag hunnit utbilda mig till kommersiell drönaroperatör och driver nu mitt eget drönarbaserade företag med huvudsakligt fokus på inspektions- och karteringsuppdrag. Till vardags hittar ni mig dessutom ofta i olika "drönar-forum" där jag gärna delar med mig av min kunskap inom området.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons