Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa MTB-cykeln

20 januari 2025

Vilken som är den bästa MTB-cykeln beror helt på var du tänker cykla. Det finns en mängd olika modeller som är specialiserade på olika saker. Utvecklingen för MTB går oerhört snabbt - ny teknik, geometri och nya funktioner gör att det kan vara mer intressant att titta på nytt istället för begagnat om man vet vad man vill ha. Jag har mest med cyklar av typen XC (Cross Country) med både FS och HT och ett budgetalternativ i min lista.

(Bilden visar min yngste son på en stig).

När du ska köpa mountainbike finns det några saker att tänka på. Om hjulstorlek kan man generellt säga att 29"-hjul är för långa personer och 27,5"-hjul är för kortare personer. De bästa fjädringarna går att ställa in för olika typer av terräng och vikt. Hardtails (HT utan fjädring bak) är billigare och kan vara bra för att träna upp teknik. Fulldämpade (FS) cyklar har bättre hjulkontakt med underlaget och är lättare att hantera när det blir tekniskt. Dropper post är en bra funktion där man kan sänka sadeln, användbart vid lite mer teknisk terräng.

1. Specialized Stumpjumper Comp 15

Mångsidig allround som inte gör bort sig

Dyr och tyngre än en XC

Det här är en fulldämpad (FS) Trail-MTB. Detta är den 15:e generationen av Stumpjumper och är en allround-MTB som inte gör bort sig i skogen. Den är dyr, men det är också den bästa hittills, och jag har dessutom valt den billigare varianten av kolfiber. Aluminium finns också och är billigare, men också tyngre.

Det som är nytt är en ny, bättre dämpare som kan ställas in på fler sätt än tidigare. Framför allt kommer den i två steg, där de första 70 % går som tidigare innan den dämpar ytterligare den sista biten. Det gör att man inte bottnar dämparen. De har minskat slaglängden något, och vikten landar på cirka 14 kg.

Den har en innovativ lucka bakom flaskhållaren för förvaring, som gör det enkelt att få med sig det nödvändigaste.

Sammanfattningsvis är detta kanske den bästa Trail-MTB:n på marknaden just nu. Den är dyr, men den kan justeras för olika terränger och personer.


2. Scott Spark RC Comp 2023

Snabb fulldämpad XC, låg vikt

Ingen dropper post

Det här är en riktigt snabb fulldämpad (FS) XC (Cross Country)-MTB. Den är redo direkt för tävling med sin låga vikt. Den sticker ut genom den dolda fjädringen.

Priset till trots så är detta instegsmodellen. Jag tycker det är ett bra val om man vill både tävla och träna även för nya entusiaster. Självklart är den redo att köras slanglöst, vilket är ett måste för varje fullgarvad MTB-cyklist.

Jag skulle rekommendera den för inte allt för tekniska lopp. Den har mekaniska växlar och ingen dropper post.

Det är inte så lång slaglängd på fjädringen, vilket gör att cykeln lämpar sig bäst där det inte är alltför mycket stenar och rötter. Den väger slanglös ca 12 kg.

Sammanfattningsvis en bra cykel att tävla med. Kanske inget för nybörjaren, utan mer för någon som vet vad den vill ha för att åka riktigt snabbt i skogen.


3. Orbea Occam Sl M30 2024

Allround som fungerar direkt från hyllan, till ett bra pris

Lite kort slaglängd för de riktigt krävande

Orbea Occam SL M30 LT är en kolfiber-trailcykel som passar för de flesta typer av terräng.

Trailcyklar är en mer allsidig typ av cykel, och denna modell presterar utmärkt i de flesta aspekter av MTB. Det finns även trailcyklar i aluminium, som kostar cirka 20 000 kronor mindre.

SL M30 är fulldämpad, vilket gör det lite lättare även för nybörjare att hantera tekniska partier. Den är också lämplig för dig som föredrar att cykla mer sittande, jämfört med till exempel en XC-cykel. Dessutom är den ett bra val för längre sträckor. Det finns även en LT-version med längre slaglängd, för dem som har högre krav på dämpning.

Den här cykeln är designad för att ge dig en komplett upplevelse direkt från hyllan, utan att behöva göra några extra inköp utöver pedaler. Vikten är strax över 14 kg, vilket är cirka 1,5 kg lättare än en motsvarande cykel i aluminium, något du kommer märka i uppförsbackar och vid acceleration.

Sammanfattningsvis är detta en riktigt bra och prisvärd allround-mountainbike med utmärkt dämpning, perfekt för dig som vill ta dig an tekniska partier men samtidigt vill kunna cykla långt och snabbt.


4. Trek Procaliber 8

Trek Procaliber 8
Elcykelpunkten

16 551 kr

Henrikssons Cykel

18 399 kr

Bra pris, 12-växlad och modern geometri

Lite tyngre aluminiumram och kort dämpning

Ska du köra Cykelvasan kommer du med all sannolikhet vilja välja en XC med HT (Hard Tail). Det fungerar bra för lopp som inte är så tekniska. Det här är en snabb XC-cykel med hyfsad vikt, väl anpassad för detta lopp. Det är viktigt att kunna låsa dämpningen på jämnare partier så att du kan trycka på ordentligt.

Detta är en Trek med aluminiumram, och jag tycker att det är ett bra budgetalternativ på cirka 12,5 kg i storlek M, med en bra uppsättning som är väl värd sitt pris. Den är modernt 12-växlad och redo att köras slanglöst.

Nackdelen är fjädringen, som är ovanligt kort, så det bör inte vara för mycket sten och rötter där du kör.

Jag rekommenderar den här cykeln för någon som vill åka Cykelvasan och inte vill spendera för mycket pengar. Det är precis en sådan cykel du ska ha för att få en bra resa.


5. Trek Marlin 5 Gen 3

Priset, fäste för pakethållare

Kräver lite mer teknik från cyklisten

Ska du köpa din första MTB så kommer du med all sannolikhet vilja välja en billig XC med HT och aluminiumram. Dels för priset men även för enkelheten. Det här är en XC som är välanpassad för både pendling och äventyr.

Denna Trek-cykel har en billigare ram och bara 9 växlar men intern kabeldragning och hydrauliska bromsar. Den har fäste för pakethållare och cykelstöd vilket gör den lämplig för äventyr med packning.

Vikten ligger på ca 15 kg. Fjädringen är ovanligt kort vilket är ganska vanligt på en XC, så det bör inte vara för mycket sten och rötter där du kör.

Jag rekommenderar den här för pendlaren men även för den äventyrslystne. Det är en HT och kräver lite mer teknik, men den funkar bra för äventyr och på bättre stigar.


Mitt cykelintresse har varit stort redan sedan barnsben då jag cyklade till alla min aktiviteter. I början lekte man mest, men jag började tidigt modifiera och göra mina cyklar bättre. Jag cyklade med en kompis som hade landsvägscykel och blev såld direkt! Min första racer fick jag när jag var 14 år. Idag har jag 8 cyklar för alla möjliga aktiviteter (landsväg, tempo, mtb, pendlar, hopfällbar, cross, damcykel, elcykel). Jag underhåller och mekar dessutom med alla familjens cyklar (2 barn och fru).

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons