Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Prisvärda trådlösa hörlurar

11 september 2024

Här är några olika over ear-, on ear- och in ear-hörlurar, alla trådlösa, som jag anser vara prisvärda. Gemensamt för alla är att de erbjuder ett bra pris i förhållande till vad man faktiskt får. Det du får ha i åtanke vid köp av ett par billigare lurar är att du kanske inte får den bästa brusreduceringen, den bästa batteritiden eller flest funktioner. Men det kan ju vara så att man helt enkelt inte behöver funktioner som aptXHD (höjer ljudkvaliteten vid bluetooth) eller en app med avancerad EQ.

Däremot finns det vissa saker som jag tycker även billigare lurar ska uppfylla för att anses prisvärda. Däribland godkänd batteritid, god byggkvalitet och stabil anslutning via bluetooth, för är det något som är irriterande är det när lurarna kopplar ner sig stup i kvarten. Alla lurarna i denna lista levererar på dessa punkter och därför får de också min rekommendation!

1. Sennheiser CX Plus True Wireless In-ear

Ljudkvalitet, stöd för aptX-adaptive

Brusreducering, ingen trådlös laddning

För något mer än tusenlappen kan jag inte tänka mig några bättre och mer prisvärda true wireless-hörlurar.

Sennheisers CX Plus True Wireless har ett mycket behagligt varmt och ganska neutralt ljud som man också kan tweaka enligt tycke och smak i Sennheisers Smart Control app.

Jag personligen gillar den lite diskreta designen både på lurarna och laddningsetuiet men vissa kanske kan tycka att de ser lite intetsägande ut. Hursomhelst känns både etuiet och lurarna förtroendeingivande kvalitetsmässigt. De tål också en del väta i och med sin IPX4-klassifiering.

Det som är negativt är framförallt brusreduceringen som inte lyckas filtrera bort oväsen lika bra som de bästa lurarna men funktionen finns i alla fall och är ändå användbar.

Vad som är ännu mer användbart är transparent hearing-läget som gör att du slipper ta av dig hörlurarna för att kunna höra vad som händer runt dig. Många lurar förstärker högre frekvenser på ett onaturligt sätt men dessa lurar gör det bättre än många andra, men kanske inte lika bra som exempelvis Apples airpods.

Stöd för aptX-adaptive finns vilket gör att det går att lyssna på musik med högre upplösning än standard SBC-kodek. Däremot erbjuds inte stöd för trådlös laddning.

Passar den som vill ha ett par true wireless hörlurar med fokus på ljudkvalitet men som inte gör bort sig på andra områden heller.


2. Sennheiser HD 450BT Wireless Over-ear Headset

Hög ljudkvalitet, bra funktioner

Mikrofonen klarar inte blåst

Sennheiser är bland de äldsta, mest välrenommerade hörlurstillverkarna och just denna modellen är riktigt prisvärd.

Den har en genomtänkt design, bra brusreducering, bra batteritid och är sköna att ha på sig under längre lyssningssessioner. Detta är dock en av Sennheisers billigare over ear med brusreducering, så man ska inte förvänta sig att de är lika bra som Sennheisers dyrare modeller.

Man får hög ljudkvalitet, som ju är lite av Sennheisers signum. De har inte en överdriven bas utan är mer åt det neutrala hållet. Ett stort plus är att de kan ansluta till flera källor samtidigt, så vill man till exempel para ihop hörlurarna med sin laptop och telefon samtidigt så går det utmärkt.

Micen funkar bra vid samtal, men den blir genast sämre om det blåser hårt. Hörlurarna kan också upplevas som varma om man har dem på sig länge.

Gillar man den strama designen och vill ha ett par lurar med ANC som inte kostar skjortan är detta ett bra alternativ.


3. Bose QuietComfort SE Wireless Over Ear

Brusreducering, ljudkvalité

Micen vid samtal utomhus, funktionsfattig app

De här lurarna går ofta att få runt 2000 kr och för det priset är det svårt att hitta några mer prisvärda over-ear hörlurar med aktiv brusreducering. Bose QuietComfort SE Wireless Over Ear är i grund och botten samma hörlurar som de betydligt dyrare QC45, men utan hardcase. Här följer det i stället med ett mjukt fodral.

Är du en som är i behov av aktiv brusreducering så är Bose ett av de märken som har tagit den här teknologin längst och var faktiskt först med det. Så det är inte så konstigt att brusreduceringen är på den här nivån.

Ljudkvalitén är fullt godkänd och de är ganska välbalanserade i den mening att bas, mellanregister och diskant känns ganska välavvägda men de har ändå en viss emfas på basområdet.

Vad gäller de lite sämre sakerna med dessa lurar är det faktum att appen känns förvånansvärt funktionsfattig i jämförelse med exempelvis Sonys, där man kan göra fler inställningar. Micen har också en förmåga att plocka upp för mycket omgivningsljud så det kan bli en utmaning att prata i telefon när det blåser mycket ute.

För den som söker brusreducering i toppklass till ett förhållandevis lågt pris är Bose QuietComfort SE Wireless Over Ear ett självklart val.


4. JBL Tune 130NC TWS Wireless In-ear

JBL Tune 130NC TWS Wireless In-ear
Amazon.se

889 kr

Kjell & Company

690 kr

Conrad.se

1 090 kr

Batteritid

Brusreducering inte på topp

De här lurarna har många funktioner som betydligt dyrare hörlurar har men till ett pris som gör dem riktigt prisvärda.

Här får man lurar som både är tåliga mot väta, har mycket bra batteritid och dessutom aktiv brusreducering.

Ljudmässigt skäms de heller inte för sig, där ljudet är klart v-format med förhöjd bas och diskant. Just basen lär passa väldigt bra för dem som gillar att lyssna på hip hop eller EDM då den både går djupt och har ett imponerande omfång. Vill man ha mindre bas går det att ställa in enligt tycke och smak i appen.

Batteritiden tillhör det absoluta toppskiktet då JBL specifierar den till så mycket som 10 timmar utan ANC och 8 utan. Dessutom kan man få ut 3 extra laddningar i etuitet.

Brusreduceringen lämnar dock en del att önska men lyckas ändå filtrera bort en del oljud, förvänta dig dock inte toppklass-brusreducering.

Micen funkar helt OK för telefonsamtal och är klart bättre än många konkurrenter i den här prisklassen.

Ett mycket bra budgetval!


5. JBL Tune 510BT Wireless On-ear Headset

Bang for buck

Kan upplevas obekväma av vissa

Det här är bland de billigaste on-ear lurarna man kan köpa och det betyder att de inte har en full uppsättning funktioner som dyrare modeller har. De har t.ex. ingen brusreducering.

Men jag har svårt att hitta ett par hörlurar som är mer prisvärda än dessa om du bara är ute efter ett par smidiga on-ear lurar som gör sitt jobb, och som dessutom gör det ganska bra.

Värt att tänka på att de endast har anslutning via bluetooth och kan alltså inte användas trådade.

Ljudkvalitén är klart godkänd med viss fokus på bas. Ljudkvalitén vid samtal är också den klart godkänd. En annan sak som helt klart är tillfredsställande är batteritiden på cirka 40 timmar.

Det största minuset är kanske att de kan upplevas som obekväma i och med att de trycker rätt hårt på huvudet. Skulle därför inte rekommendera dessa till dem som har ett stort huvud. Även för de som använder glasögon kan dessa upplevas obekväma.

Men det är svårt att hitta något som är så pass bra för så lite pengar, så är du ute efter 'bang for buck' är detta ett mycket bra val.


6. Xiaomi Mi True Earbuds 2 Basic Wireless

Mycket för pengarna

Medioker samtalskvalitet, batteritiden (4 timmar)

Det här är bland de billigaste true wireless-lurarna man kan köpa och då undrar man såklart vad man behöver kompromissa med.

Faktum är att de håller en hyfsad standard. Visst, här får man ingen superavancerad brusreducering och ljudkvaliteten är inte i toppklass men skäms heller inte för sig. Man får ett ganska v-format ljud med hissad diskant och bas. Är du inte en audiofil och inte behöver den allra tyngsta basen för att njuta av musik så är de mer än OK!

Batteritiden är på 4 timmar vilket är långt ifrån toppklass. Men de håller ändå sina utlovade timmar och man får 2 extra laddningar med etuitet. Även samtalsljudet är långt ifrån fantastiskt men heller inte så pass dåligt att det inte går att prata i telefon.

Ett stort plus är att de är skyddade mot väta i och med IP4X-klassningen. De borde med andra ord gå att träna med t.ex.

Vill man bara ha ett par true wireless-lurar att använda lite då och då och inte vill betala premiumpriser så är detta ett fullt godkänt val. speciellt med tanke på att de är så billiga.


Passionerad musikälskare och audiofil. Har varit teknikintresserad sedan barnsben. Håller koll på utvecklingen och försöker på olika sätt lära mig mer om hörlurar/högtalare. Grundare av den största svenska hörlursgruppen på Facebook. Har ägt fler hörlurar än vad jag kan räkna. Läser teknikbloggar och är aktiv på olika forum som handlar om musik och HiFi. Den viktigaste aspekten när jag rekommenderar hörlurar eller högtalare är ett bra pris/prestanda-förhållande.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons