Prisjakt

Så läser du fler böcker – 10 enkla tips

Vill du läsa fler böcker men har svårt för att komma igång? Kanske tycker du att det inte finns tid till att läsa på vardagarna? Här får du tio enkla tips på hur du läser fler böcker.

1. Läs böcker istället för att använda social media

Undersökningar visar att vi spenderar enormt mycket tid på social media. I genomsnitt använder vi Facebook, Twitter, TikTok och Instagram i 6-7 timmar varje vecka. Ett ändlöst skrollande som i många fall ger oss väldigt lite tillbaka. Använd den tiden till att läsa en bok istället!

Om du använder fem av social media-timmarna till att läsa en bok och det tar lite mer än en minut per sida läser du enkelt en bok varannan vecka – eller 26 böcker på ett år!

Att ersätta social media med böcker är kanske inte det enklaste. Gör ändringen gradvis och sätt enkla regler, som att du inte får ha mobilen på toaletten utan bara en bok. Och lägg en bok där så att den alltid finns till hands.

2. Ha tydliga och enkla läsmål

Ett sätt att sporra till mer bokläsning är att sätta tydliga och enkla läsmål. Om du normalt inte läser så mycket böcker ska du börja försiktigt med enkla mål som är lätta att uppnå.

Ett exempel på läsmål är att läsa minst 15 minuter varje dag (exempelvis direkt på morgonen eller när du gått och lagt dig. Ett lite större mål är att läsa minst en bok varje månad eller 12 böcker på ett år. Det är mål som går att uppnå utan större svårigheter, även för den som har begränsat med tid.

Skriv ner dina mål och följ upp regelbundet. Sätt en timer i mobiltelefonen så att du blir påmind varje dag om att läsa. Och sätt tydliga tider för när och hur du läser, helst med en bok som alltid är i närheten. Exempelvis kan du lägga en bok på nattduksbordet så att den alltid är på en armslängds avstånd när du är i sängen.

3. Läs kortare böcker

Läs böcker på 300 till 400 sidor istället för tjocka luntor på 1 000 eller fler sidor. Då blir det enklare att komma igång med bokläsningen och behåller intresset mycket längre.

Vill du ha en riktig mjukstart? Läs korta noveller istället! Det viktiga är att du börjar någonstans, tjockleken på boken har ingen som helst betydelse för upplevelsen.

Ett annat tips är att undvika långa bokserier om du är en ovan läsare. Risken är att du blir stressad och att berättelsen blir obekvämt utdragen när du vet att det finns flera böcker till att läsa i följetången.

Foto: aeroking, Adobe Stock

4. Planera din lästid varje dag

Planera in bokläsning dag och se till att göra det exakt samma tid – varje dag. Det kan vara så lite som 15 minuter till att börja med. Det viktiga är att lägger undan allt som är distraherande och viger tiden åt fokuserad bokläsning.

Enklast är att gå upp lite tidigare och få den där 15-minutersläsningen avklarad direkt på morgonen, kanske med morgonkaffet eller teet redo?

Eller varför inte precis innan du somnar om kvällarna? En bok är mycket bättre för sömnen än att skrolla på mobiltelefonen. När du använder en bildskärm i sängen så minskar produktionen av hormonet melatonin som behövs när vi ska somna. En bok däremot har inte samma, negativa effekt på sömnen.

Det viktiga är dock inte att ha fasta tider, utan att faktiskt övertyga dig själv om att du SKA läsa vid specifika tillfällen. Läs på lunchen, läs vid frukosten, läs i sängen innan du somnar. Bestäm när du ska läsa och håll dig till det.

5. Sluta läs böcker som du inte tycker om

Förr eller senare så kommer du att öppna en bok som verkligen inte känns rätt eller bra. Oavsett anledning så bör du lägga boken åt sidan och börja på en ny. Även om du redan har läst en stor del av boken.

Om du tvingar dig själv att läsa en bok som du inte tycker om så ökar risken att du tappar suget efter att läsa. Så ha alltid flera böcker tillhands så att du enkelt kan byta och läs gärna om gamla favoriter som du vet är riktigt, riktigt bra.

Experimentera med olika författare, bokstilar och genrer. Lås inte in dig så att du riskerar att missa något riktigt bra som du normalt undviker. Har du aldrig läst en biografi tidigare? Då är det hög tid att hitta en sådan och börja läsa! Föredrar du fantasy-böcker? Testa en thriller! Utmana dig själv att hitta nya böcker att älska.

Läs mer om hur bildskärmar påverkar din sömn här.

Att läsa böcker ökar chansen till ett bättre välmående! Foto: Farknot Architect, Adobe Stock

Därför ska du läsa böcker – 6 anledningar

Det finns många anledningar till varför du ska läsa böcker. Det finns alltid lite tid över om dagarna till några sidor och effekterna av bokläsningen är positiva. Vad sägs om att du kan minska stressnivån, förbättra minnet och öka förmågan att fokusera? Vi har samlat sex bra anledningar till varför du ska läsa mer böcker i en praktisk och lättöverskådlig artikel åt dig.

Läs vår hjälpsamma artikel här.

6. Utmana dig med läsutmaningar

Har du tröttnat på att läsa från samma författare, samma typ av bok och genre hela tiden? Utmana dig själv genom att prova på olika läsutmaningar!

Hur du vill göra och omfattningen bestämmer du helt själv. En sak är i alla fall helt säker – det är inte svårt att börja en läsutmaning för att driva intresset för bokläsning.

Här är några tips på hur du väljer nya och spännande böcker och samtidigt utmanar dig själv:

  • Boken måste vara på minst 500 sidor
  • Boken måste vara skriven av en indieförfattare
  • Boken måste vara baserad på en riktig person (utan att vara en självbiografi)
  • Boken måste vara i en genre som du normalt inte skulle välja
  • Boken måste vara en som du senast läste för många, många år sedan
  • Boken måste utspela sig i ett annat århundrade
  • Boken måste vara en som någon annan har valt åt dig

Tänk på att vara öppen för att läsa andra böcker än du normalt skulle välja och glöm inte att du alltid kan lägga undan en bok och börja på en ny om den första inte är bra. Lycka till!

Här hittar du tips på många olika läsutmaningar.

7. Gå med i en bokklubb eller bokcirkel

Dela din läsupplevelse med andra, skaffa nya vänner och diskutera böckerna du läser. Med en bokklubb får du ut ännu mer av din bokläsning tillsammans med fler bokälskare.

Här är några saker att tänka på om du vill gå med i en befintlig bokklubb eller starta en egen:

  • Upp till åtta personer: Ni kan vara hur många som helst, men upp till åtta personer är ett bra mål för att nå en bra nivå på klubben och så att alla får komma till tals i diskussionerna.
  • Skapa en Facebook-grupp: Om alla använder Facebook så kan ni skapa er egen grupp för bokklubben. Det gör det enkelt att kommunicera och nå alla medlemmar på ett smidigt sätt.
  • En gång i månaden: Att fysiskt träffas en gång i månaden ger en större närvaro till klubben och alla får en chans att läsa ut månadens bok utan att behöva stressa.
  • Sätt mål och regler: Med tydliga målsättningar och litterära preferenser så är det ingen som blir överraskad över bokvalen. Prata om vad alla gillar att läsa och sätt förväntningarna från start.

Bokklubb är ett utmärkt sätt att lära känna andra och att utmana sig själv med nya spännande böcker. Det hjälper dig också att förstå böckerna på ett nytt sätt genom att svara på frågor om karaktärerna, miljöerna och händelserna. Vilka känslor väcker boken när du läser den och finns det någon symbolik som författaren försöker få fram?

Ett tips är att använda en anteckningsbok medan du läser och skriva ner tankar och frågeställningar under läsningen.

Läsplattan är supersmidig att ta med på resande fot. Perfekt för väskan! Foto: bady qb, Unsplash

8. Skaffa en läsplatta

Pappersböcker i all ära, men en riktigt bra läsplatta kan ta din bokläsning till en helt ny nivå. Det finns många fördelar med läsplattor framför fysiska böcker; exempelvis har de ofta inbyggd belysning, kan husera tusentals böcker utan att det tar plats i bokhyllan och du köper enkelt fler när det börjar ta slut. Aldrig mer behöver du vänta på att bokbutiken ska packa och skicka dina böcker – du får dem på sekunder direkt i läsplattan.

Det kostar några hundralappar om du vill skaffa en läsplatta, men det tycker vi är helt klart värt pengarna. Du får så mycket tillbaka i läsglädje och det är mycket smidigare att läsa stora böcker på en platta – speciellt om du är på resande fot eller vill läsa på exempelvis jobbet.

Här är två av våra favoriter just nu:

Här är en artikel om varför läsplattan är bättre än pappersboken.

Foto: Adrienne, Adobe Stock

Tips på populära böcker just nu

Behöver du lite lästips och undrar vilka böcker och författare som är mest eftersökta? I vår praktiska tipsartikel så avslöjar vi vad som är mest sökt på Google idag. Vi har kollat efter böcker, bokserier och författare som svenska bokläsare är mest intresserade av. Kan du gissa vilken bokserie som är i topp just nu? (hint: det handlar om en magisk pojke med ett ärr i pannan).

Se alla populära böcker, bokserier och författare här.

9. Läs flera böcker samtidigt

Varför nöja sig med att bara läsa en bok åt gången? Placera ut flera böcker på olika platser i hemmet så har du alltid en bok tillhands när läslusten gör sig påmind. Du kan exempelvis ha en bok i sovrummet, i badrummet eller på toaletten och i väskan när du pendlar till jobbet. Kör du ofta bilen längre sträckor så kan du ha ljudböcker på mobiltelefonen. Ett tips är också att variera boktypen så att du sprider dig med olika genrer och författare. Då tröttnar du inte lika lätt.

10. Dela dina läsframgångar med andra

Har du precis läst färdigt en bok? Tips om dina läsframgångar till familj och vänner, eller gå med i Facebook-grupper och dela med dem. Träna på att skriva recensioner som hjälper andra att förstå om det är en bra eller dålig bok. Du kan exempelvis skriva recensioner om böcker här på Prisjakt och på Goodreads. Har du köpt en bok via läsplattan så kan du ofta recensera där också.

Här är några enkla tips på hur du skriver en bokrecension:

  • Börja enkelt: Det räcker med några inledande rader om vad boken handlar om och vad tycker om den. Förklara på ett generellt plan så att läsaren får en övergripande känsla av vad du tycker.
  • Undvik att avslöja för mycket: Försök att inte nämna sånt som avslöjar viktiga händelser i boken. Speciellt om det är under bokens senare del när berättelser brukar närma sig ett slut.
  • Dela recensionen i sektioner: Genom att dela recensionen i sektioner så är det tydligt för både läsaren och dig själv vad du skriver om. Hitta en uppdelning som passar just dig bra genom att öva.
  • Prata om karaktärerna: Berätta om bokens karaktärer och vad du tycker om dem. Känns de trovärdiga och kan man relatera till dem? Vilken är din favorit och varför?
  • Hur boken får dig att må: Blev du glad eller ledsen av att läsa boken? Blev du helt försjunken i berättelsen eller sneglade du på mobilen lite för ofta? Vilka känslor hade du under läsningen?

Text: Daniel Haaf

Uppdaterad: 6 september 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.