Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Bästa "någonting" är förstås en subjektiv uppfattning och beror på vem man frågar. Här har jag i alla fall samlat ett gäng drönare som jag tycker är bland de bästa för att de har egenskaper som jag vet att de flesta användare skulle uppskatta. Här har också priset kanske lite mindre betydelse, vill du ha det bästa så får du faktiskt betala för det.
Trots det är alla modeller i denna lista ganska prisvärda med tanke på vad du får för pengarna. Listan är lämplig för dig som vill lyfta dig från den enklaste hobbynivån till att bli en mer omtalad drönarfotograf bland dina vänner, eller kanske till och med börja arbeta professionellt med foto. Här har du då några förslag på de verktyg du behöver för att få till ett bättre slutresultat.
Bästa "någonting" är förstås en subjektiv uppfattning och beror på vem man frågar. Här har jag i alla fall samlat ett gäng drönare som jag tycker är bland de bästa för att de har egenskaper som jag vet att de flesta användare skulle uppskatta. Här har också priset kanske lite mindre betydelse, vill du ha det bästa så får du faktiskt betala för det.
Trots det är alla modeller i denna lista ganska prisvärda med tanke på vad du får för pengarna. Listan är lämplig för dig som vill lyfta dig från den enklaste hobbynivån till att bli en mer omtalad drönarfotograf bland dina vänner, eller kanske till och med börja arbeta professionellt med foto. Här har du då några förslag på de verktyg du behöver för att få till ett bättre slutresultat.
1. DJI Inspire 3
Många nya och förbättrade funktioner och egenskaper
Stor och dyr
Det är svårt att veta var man ska börja om man vill beskriva den nya DJI Inspire 3. Om vi börjar med priset så är det närmast orimligt högt, men för detta får man också en fullträff om man vill ha en riktig arbetshäst som inte sparar på något.
Med 8K 75fps Apple ProRes RAW-video i fullformat, DJI:s senaste bildbehandlingssystem, CineCore 3.0 och därtill videoformat anpassat till professionell videoproduktion skäms den inte för sig, trots priset.
Gamla Inspire 2 har hängt med länge men med den senaste uppdateringen av Inspire 3 har DJI förbättrat flera aspekter. Bland förbättringarna finns en mer avancerad förmåga att följa objekt, förbättrad hinderavkänning med extra kameror och sensorer samt optimerad aerodynamik för ökad hastighet både vertikalt och horisontellt.
Inspire 3 har också inbyggd RTK, vilket gör att precisionen i flygningen blir på centimeternivå.
Ett väldigt högt pris men som å andra sidan levererar allt som behövs.
2. DJI Mavic 3 Cine Premium Combo RTF
Bäst på allt...
...men dyrast
Vill du ha just den bästa drönaren så förutsätter jag att du också är prisokänslig. Det är en förutsättning om man vill handla DJI Mavic 3 Cine Premium.
Just denna modell kommer med en smart controller som innehåller en mycket ljusstark pekskärm, där allting som annars ses och styrs via en mobiltelefon eller surfplatta nu finns tillgängligt i en integrerad enhet. Det gör att mobilen eller plattan är fri till annat och att du aldrig behöver trassla med kablar eller tänka på att ha en extraenhet laddad.
Smart ontroller klarar flera timmar på en laddning, så med en uppsättning extrabatterier till drönaren kan du jobba på nästan obegränsat.
Det här är en setup som fungerar mycket fint och du är startklar på under en minut från det att du öppnar väskan. Har du en gång gått över till DJI:s smart controller vill du inte byta tillbaka.
Modellen är i övrigt snarlik "vanliga" Mavic 3 men här får du också Apple ProRes 422 HQ som medger högkvalitativ men effektiv och resurssnål redigering med flera populära mjukvaror. Dessutom har drönaren en inbyggd SSD-disk som sparar bilder och filmer direkt i drönaren.
Bäst - men inte billigast!
3. DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo (DJI RC Pro) RTF
Alla förbättrade funktioner samt RC Pro
Dyr, för dyr för den enkla amatören
Mavic 3 är väl den drönare som får anses ligga högst upp i toppen vad gäller dig som vill jobba med avancerad film- och fotoproduktion, utan att för den skull behöva kliva upp till de mer astronomiska summorna.
Detta fly more-kit innehåller också handkontrollen som kallas RC Pro, vilket skiljer sig från den "vanliga" displayen på några punkter, där ljusstyrkan är den allra viktigaste. Den är här betydligt bättre, vilket gör flygningar i starkt solljus lättare.
I övrigt så får man en flygtid på upp till hela 46 minuter. Filmerna, de levereras i 5,1 k och 50 fps, om man så vill.
Den nya huvudkameran från erkända Hasselblad har en ännu större sensor men inte nog med det, man får också en extra kamera med optisk zoomfunktion, vilket gör den gamla modellen DJI Mavic 2 Zoom överflödig.
Vikten på omkring 900 gram ligger lämpligt till för att kvala in på "rätt" sida i det nya regelverket och gör den till mycket smidig, om än inte minst i klassen.
DJI har också ett positionssystem som skall underlätta flygning inomhus och i övrigt är drönaren utrustad med sensorer i alla riktningar, vilket gör att den själv kan navigera och undvika hinder vid automatiska flygningar.
4. DJI Mavic 3 Classic Inkl. DJI Smart RC
Förbättrat pris, prisvärd smart controller
Saknar teleobjektiv, ljussvagare display i smart controller
Mavic 3 finns nu i en hel del olika uppsättningar och varianter, med olika tillbehör och det kan vara svårt att hålla isär alla beteckningar.
Mavic 3 Classic är det senaste släppet i serien men med det viktiga undantaget att den saknar den extra kameran med teleobjektiv. Det gör den därför billigare och har man inte behov av den så kan man alltså spara några kronor. I övrigt är specifikationerna identiska med den "vanliga" Mavic 3 men också utan några av de extrafunktioner som modellen "Cine" erbjuder, vilket är ProRes och inbyggd SSD-disk.
Classic finns i tre varianter, utan handkontroll, med handkontroll (RC) och med smart controller. Välj den som du tycker att du behöver men jag säger tvärsäkert att smart-controllen, som erbjuder inbyggd display och inga kabeltrassel, är det absolut bästa valet. Och detta till bara en liten extra merkostnad. Värt att komma ihåg är dock att den inte riktigt är lika ljusstark som den smartcontroller som heter RC Pro men som också kostar mångdubbelt mer.
Blev det rörigt med alla beteckningar och modeller? Det är förståeligt och du behöver egentligen bara komma ihåg att denna modell är bland det bättre du kan köpa.
5. DJI Air 2S RTF
Storlek och portabilitet
Stillbilder inte toppklass
Nya DJI Air 2S skiljer sig knappast nämnvärt i vare sig utseende och storlek men har däremot fått några tekniska förbättringar och finesser.
Numer levererar kameran 20Mp stillbilder från en 1 tums stor sensor och kan filma i hela 5.4 k/30 fps.
Med en förbättrad räckvidd och överföring, ny och mer avancerad navigationsautomatik och kollitionsvarning kallad APAS 4.0 och möjlighet till att se andra flygfarkoster tack vare ADS-B-mottagare, gör att drönaren blir än mer prisvärd.
Bildkvalitén på stillbildskameran lever inte riktigt upp till samma skärpa som på exempelvis Mavic 2 Pro och fortfarande saknas möjligheten till manuell bländare, men det kan man leva med. Detta framförallt eftersom storleken är så oerhört tilltalande och drönaren väger in på under 600 gram.
Bättre reskamrat för fotografen finns knappast.
6. DJI Mini 4 Pro (DJI RC 2) RTF
Liten och smidig
Flygprestanda i hårdare vind
Jag vill ändå ha in DJI Mini 4 Pro på listan. Den har mindre och mer sparsmakade egenskaper i jämförelse med motsvarande större drönare i DJI-familjen. Men just att den är mindre är en egenskap som väger tungt och gör den till en mycket bra och användbar drönare. Har man råd med en Inspire 3 så kan man också köpa en Mini 4 bara för att.
Förutom att flygvikten ligger kvar på den viktiga 249 gram så har man förstås förbättrat flera funktioner. Nu kan du filma i hela 100fps i 4k och 4K/60fps i HDR, luta kameran 60°, nyttja D-log M och HLG färgprofiler och få bättre brusreducering vid höga ISO-värden.
Dessutom så nyttjar man nu DJI:s Ocusync 4 i Mini 4 Pro vilket gör att den trådlösa videoöverföringen är mycket bättre och klarar längre avstånd.
Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer