Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa drönaren för nybörjare

17 juni 2024

Är du nybörjare och har aldrig använt dig av en drönare? Det är aldrig för sent att lära sig! I denna lista får du tips på några säkra kort att börja med för att träna upp dina färdigheter och väcka ditt intresse för flygningen. Prisspannet i listan är ganska brett och du kommer få mer av allt ju mer du betalar.

Som nybörjare ska du heller inte glömma bort att läsa på om de viktigaste reglerna för hur du använder din drönare. Det är viktigt för säkerheten och för andra människor och deras egendom. Är du osäker i ditt förstagångsval så satsar du på en riktigt billig drönare som lär dig flyga och använda kontrollen innan du ger dig på en dyrare maskin. Gemensamt för samtliga föreslagna maskiner är ändå att du snabbt kommer att lära dig mycket nytt och dessutom ha ganska kul!

1. DJI Air 2S Fly More Combo RTF

Många förbättringar, bra funktioner

Dyr första drönare

Dji Air 2S är ingen lågprismaskin vilket kanske kan avskräcka nybörjaren men även en novis förtjänar något riktigt bra.

I det här Fly More-paketet så adderas ytterligare kronor på priset. Men det kan det vara värt. Bra är ingen överdrift för Dji Air 2S, den är till och med bättre än så med sin kamerasensor på 1 tum som också spelar in filmer i 5.4k@30fps.

Mer bra saker som tillverkaren gjort är att stoppa in ytterligare kollisionssensorer även uppåt, samt en ADS-B-mottagare som i realtid varnar dig för andra, kommersiella luftfarkoster i dess närhet.

Den långa flygtiden, den låga vikten och det smidiga formatet är annars det som utmärker Air 2S. På det hela taget, allt som Mavic Air 2 hade. Men med lite extra allt.

För nybörjaren blir det, förutom en väldigt säker och lättflugen maskin, också en drönare av bra råmaterial vilket gör att man gärna fortsätter med denna hobby.


2. DJI Mini 4 Pro (DJI RC 2) RTF

Liten och smidig, bäst i Mini-serien.

Dyrast i Miniserien

När man börjar söka efter en produkt som man vill ha, strävar man genast efter något lite bättre. DJI Mini 4 Pro med DJI RC 2 toppar Miniserien och erbjuder även den mycket användbara handkontrollen med inbyggd display. Det finns inget behov av en telefon och kabeltrassel när man flyger.

Man vill omedelbart jämföra vad man får med 4:an jämfört med 3:an. Det är tydligt att man nu kan spela in i 4K@60fps HDR och 4K@100fps, och kameran kan luta 60°, vilket är en förbättring jämfört med tidigare 40°.

Den trådlösa videoöverföringen är bättre och har en längre räckvidd tack vare Ocusync 4. Brusreduceringen på Mini 4 Pro har också förbättrats, vilket gör att man kan öka ISO-talet något högre och samtidigt undvika brus.

Storleken och framför allt vikten, 249 gram, vilket har blivit något av ett signum för Minimodellerna, är fortfarande densamma.


3. DJI Mini 3 Pro (RC-N1) RTF

Liten och smidig, bra förbättringar

Begränsad stillbildskvalitet

Även om priset har gått ned så är det fortfarande en bra slant nybörjaren får betala för Mini 3 Pro.

Om man dessutom väljer fly-more-kitet så blir det ännu mer. För att inte tala om nya RC, vilket är en handkontroll med inbyggd skärm. Den senare är dock något jag varmt rekommenderar då flygningen blir så mycket enklare och roligare.

Men om vi tittar på vad man får för pengarna så har Mini 3 en hel del förbättringar i jämförelsen med den tidigare Mini 2.

Bättre flygtid och fler sensorer, framåt, bakåt och nedåt, är nyheter. Tack vare detta så klarar drönaren av att parera hinder riktigt bra. Det märks särskilt när man använder sig av den funktionen ActiveTrack, som automatiskt följer med objekt. Detta är också en förbättring på MIni 3, eftersom den saknats på tidigare modeller.

Man får nu också filmer i 4k@60fps, dock når stillbilderna inte ända fram vad gäller kvalité.

Sammantaget är det en dyr drönare som ändå rekommenderas för en nybörjare.


4. Ryze Tech Tello RTF

Prisvärd

Begränsade tekniska funktioner

För omkring tusenlappen får du idag en maskin som denna, för ett par decennium sedan hade det knappt räckt till ett flygplan av balsaträ.

DJI Ryze Tello har tack vare sitt låga pris och rimliga prestanda tagits emot väl på marknaden. Med det låga priset kommer förstås rationaliseringarna vilket gör att finesserna blir lite enklare: kameran har en begränsad form av stabilisering och lägre upplösning, både för film och foto, men duger gott för webbpublicering.

Vill du skapa avancerade flygrutter så är detta heller inte rätt drönare för dig, men du kommer ha glädje av maskinen ändå och inser kanske snart att du vill ta steget över till en större modell. Du flyger den direkt med din smartphone men jag skulle rekommendera att köpa till en fjärrkontroll för en ännu roligare upplevelse.

Med den här maskinen lär du dig grunderna i drönarflygning och drönarfoto.


5. DJI FPV Combo RTF

Ultimat intro till FPV

Högt pris för nybörjaren

Den tillhör en av de dyraste på listan men det går inte att komma ifrån att det här är ett lysande kit för dig som vill börja flyga FPV, alltså med glasögon och inte gå på minan att köpa något dåligt skräp som blir liggande i byrålådan.

Här har DJI nämligen applicerat sitt kunnande om hur man bygger rejäla och beprövade drönarprodukter på just FPV-nischen.

I paketet ingår, förutom själva drönaren och glasögonen, också en traditionell handkontroller som man styr med. Men man kan också välja att köpa till en motion controller, en styrspak som man håller i handen och styr drönarens rörelser med. Det blir ett roligt paket och en lysande introduktion till FPV-hobbyn!

Allting är klart för flygning, något som annars inte är självklart i denna genre.

Nackdelen är förstås det höga priset men också något som man får betala om man inte vill bygga och pyssla med elektronik och mekanik själv.


6. Emax Tinyhawk III FPV RTF

Komplett kit för FPV-flygning

Begränsat användningsområde

Det här är en drönare som är lite dyrare men ändå bra för dig som är nybörjare inom FPV-flygning.

FPV, First Person View, är när man flyger med VR-glasögon och bilden från drönarens kamera överförs direkt till dessa glasögon. Det ger en helt annan känsla än att flyga traditionellt med en bildskärm.

FPV har kommit att bli en stor sport med en entusiastisk community, där många bygger sina farkoster själv. Här slipper du dock besväret med att löda ihop komponenterna utan får ett kit med 'allt i ett' som du behöver för att direkt komma igång.

Själva drönaren kan flygas både inom- och utomhus och är försedd med propellerskydd som eliminerar skador då du kör in i något hinder - något som inte alltför sällan händer även den duktige FPV-piloten.


Med ett medfött intresse för radio och teknik som sedermera blev mitt heltidsjobb, befinner jag mig nu i delen av mitt liv där jag kan både arbeta med och använda drönare på min fritid. Under många år har jag följt drönarmarknaden, både den konsumentinriktade och den professionella. Jag har från början byggt mina egna maskiner från grunden men har förstås också provat (och äger) ett flertal av de produkter som finns på marknaden . Mitt mångåriga fotointresse gör att jag har en god kunskap om kamera- och objektivmarknaden, vilket betyder att jag kommer kunna syna fotoegenskaperna på drönarna lite extra. Jag är dessutom väl insatt i regelverk och juridiska frågor om drönare, så jag hoppas kunna bidra med något för alla ni som går i tankarna på att skaffa er första såväl som tionde maskin.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons