Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa kockkniven

14 mars 2022

Det är inte kniven som gör kocken, men en kock är inget utan sin kniv. Det är en del av känslan att laga mat, att använda en perfekt balanserad kniv som skär igenom vad som helst och håller år efter år. Jag har utgått från mina egna preferenser och de knivar jag använt när jag jobbat i restaurangkök (som sedan även fått följa med hem).

Det är lite olika krav i hemmet och på en restaurang. Så det är en knivig (ha-ha...) lista att skriva. Jag har valt att tipsa om knivar med samma höga kvalitet som i ett restaurangkök, men som funkar bra för vardagligt användande i hemmet och håller i många år - även om de inte vårdas på samma sätt som i ett restaurangkök. Jag har också valt bort specialknivar och fokuserat på knivar som fungerar i vardagen.

1. Wüsthof Classic 4582/20 Kockkniv 20cm

Ligger fantastiskt i handen

Ej maskindisk

Första gången du håller i den här kniven kommer du garanterat slås av hur gediget hantverket är.

Detta är en klassisk kniv som fått sin tyngd och precision från Wüsthof i Tyskland, som tillverkat knivar sedan 1814 i de tre fabrikerna i Solingen.

Den har perfekt balans mellan restaurangkvalitet och hållbarheten som behövs i hemmet. Den är tillverkad i rostfritt stål som är enkelt att slipa. För den invigde kan det vara intressant information att kniven är gjord av X50CrMo14-stål med en hårdhet på 56 HRC, vilket är nära nog standard för alla europeiska knivar.

Kniven har ett brett parerskydd (som förhindrar att handen glider ut på själva kniven) inbyggt i det smidda knivbladet. Det kan ställa till det lite om du ska slipa då det är svårt att komma åt nederdelen på bladet.

Detta är en sann allround-kniv som står sig både i restaurangköket och i hemmet. En perfekt vardagskniv!


2. Zwilling Pro Kockkniv 20cm

Lätt och smidig

Ej maskindisk, ej för restaurang

En riktigt klassisk kniv som ligger bra i handen och är gjord i Zwillings fabrik i Solingen i Tyskland. Där har de tillverkat knivar sedan 1713.

Kniven är balanserad och känns lätt i handen, vilket gör den smidig att hantera. Dock gör avsaknaden av tyngd att den inte har den där rejäla kraften.

Den är tillverkad i rostfritt stål och därför både hållbar och enkel att slipa hemma. Den är gjord i klassiskt X50CrMo14-stål och har en hårdhet på 57 HRC, vilket gör den lite vassare än medelkniven men också lite skörare.

Det finns inget inbyggt parerskydd och kniven kan ibland skava lite mot handen om du råkar få ett dåligt grepp. Den är dock enkel att slipa då du enkelt kan dra hela knivens längd genom slipen.

En fantastisk kniv med god kvalitet och bra stål till ett riktigt bra pris. Det är inte en kniv för långa pass i restaurangköket, då det kräver mer tyngd i bladet, men den är perfekt för vardagsmaten!


3. Global G-2 Kockkniv 20cm

Lätt att hålla ren, modern design

Behöver slipas oftare

Global har blivit den nya standarden i både restaurangkök och hos den kvalitetsmedvetna hemkocken. Kniven tillverkas i modern fabrik enligt traditionell japansk knivtradition.

Den är extremt lätt att hålla ren, det finns inga delar som inte tål att diskas i maskin (även om du helst alltid ska handdiska för att bevara skärpan). Det går också att exempelvis koka den för att få bort alla bakterier.

Kniven är gjord i CROMOVA 18-stål som är ett medelhårt stål. Det håller rost borta samtidigt som det inte är stenhårt, därför är det enkelt att slipa. Denna kniv kräver dock visst underhåll med regelbunden slipning för att behålla den knivskarpa eggen.

Det finns inget parerskydd och designen gör att handen lätt trycks mot knivbladets baksida, vilket för den ovane eller känslige kan bli slitsamt.

Denna kniv rekommenderas för den som gillar modern design. Den är lätt att hålla ren, känns enkel och okomplicerad men är ändå funktionell.


4. Zwilling Pro Kinesisk Kockkniv 18cm

Perfekt att hacka med

Ej maskindisk, kräver träning

Här kommer ännu en kniv från klassiska Zwilling av hög kvalitet, men i ett modernt kinesiskt snitt.

Att arbeta med en kinesisk kniv är väldigt annorlunda och kan kräva en del träning. Det är dock en otrolig känsla när du väl behärskar tekniken och du kan med precision skapa fantastisk mat.

Kniven är som alla kinesiska knivar lite framtung, men det gottgörs av ett bra grepp med en rejäl ändknopp som ligger bra i handen. Den passar utmärkt för att hacka grönsaker, örter och benfritt kött. Den perfekta hack-kniven kan man säga.

Den är tillverkad i rostfritt stål och därför hållbar och enkel att slipa hemma. Stålet är klassiskt X50CrMo14-stål med en hårdhet på 57 HRC, som de flesta av Zwillings knivar.

Som brukligt för denna typ av kniv finns inget parerskydd, men det stör inte på samma sätt som på en klassisk kockkniv.

Denna rekommenderas för dig som vill ha lite urval i knivlådan. Sannerligen en mångsidig kniv av god kvalitet.


5. Fiskars Edge Kockkniv 19cm

Nonstick underlättar rengöring

Beläggningen repas och slits lätt

Här är en lite annorlunda kniv, i alla fall om jag jämför med klassiska kockknivar.

Fiskars Edge-knivar är designade modernt och innovativt och har vunnit Red Dot Design Award 2013. De har nonstick-yta (PFTE-beläggning), vilket gör dem mycket lätta att rengöra.

Kniven har ett behagligt ergonomiskt handtag med en mjuk övergång till bladet. Den saknar dock ett parerskydd vilket gör att fingrarna ibland skaver mot bladet.

Jag har inte lyckats hitta någon information om vilket stål som är i bladet mer än att det är ett rostfritt stål. Bladet är lättslipat men kräver regelbunden omslipning. PFTE-beläggningen kommer dock ha slitits ner innan du slipat slut kniven, vilket ger en kortare livslängd än en traditionell kockkniv.

Den svarta beläggningen ger knivarna en snygg och stilren design, men repas lätt.

Passar dig som vill ha en lättskött kniv!


6. WMF Spitzenklasse Plus Kockkniv 20cm

Enkel att få mycket vass

Lite sprödare stål

En vacker klassisk kniv från WMF - ett bolag som många gånger ses som en doldis men har exceptionell kvalitet. De började tillverka knivar 1853.

Denna kniv är tillverkad i rostfritt stål och därför hållbar och enkel att slipa hemma. Den är gjord i klassiskt X50CrMo15-stål med en hårdhet på 58 HRC. Hårdheten gör att kniven håller sig skarp länge, men också är mer spröd.

Kniven är välbalanserad och ligger bekvämt i handen. Den har ett brett parerskydd inbyggt i det smidda knivbladet. Det är stabilt och ger en bra känsla, men gör det svårt att komma åt nederdelen på bladet när du ska slipa kniven.

Rekommenderas för dig som vill ha en kniv av exceptionell kvalitet och inte är så noga med att märket är trendigt. Passar bra för långa arbetspass.


För många år sedan bestämde jag mig för att utbilda mig till kock. En fantastisk utbildning som lade grunden för ett livslångt intresse. Jag valde av en slump dock en annan bana och arbetar idag med teknik på ett stort internationellt bolag. Men tack vare mitt matintresse, och inte minst teknikintresset, så tillbringar jag nog fler timmar i köket än vad som är bra egentligen. Älskar att göra mat från grunden, gärna med hjälp av moderna eller smarta prylar som kryddar upp tillvaron i köket. Har fler pastamaskiner än vad som är lagligt tror jag..

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons