Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Att få fatt i en riktigt bra telefon behöver verkligen inte kosta tiotusentals kronor. I takt med att fler och fler tillverkare börjar fokusera på det superviktiga mellansegmentet har vi på senare tid också börjat se en hel del telefoner med riktigt fina specifikationer även i dessa prisklasser.
Faktum är att ingen av telefonerna jag valt att lista här är särskilt dålig på något sätt. Istället har de en ganska stabil grund och fungerar utmärkt till alla vardagliga mobilsysslor. Däremot skiljer sig modellerna åt lite när det kommer till mer specifika funktioner såsom batteritid, kameraprestanda, formfaktor och operativsystem. Förhoppningen med listan har således varit att pricka in någon modell för varje användare och då så nära 5000 kr-strecket som möjligt. Jag hoppas du hittar en telefon som passar just dig!
Att få fatt i en riktigt bra telefon behöver verkligen inte kosta tiotusentals kronor. I takt med att fler och fler tillverkare börjar fokusera på det superviktiga mellansegmentet har vi på senare tid också börjat se en hel del telefoner med riktigt fina specifikationer även i dessa prisklasser.
Faktum är att ingen av telefonerna jag valt att lista här är särskilt dålig på något sätt. Istället har de en ganska stabil grund och fungerar utmärkt till alla vardagliga mobilsysslor. Däremot skiljer sig modellerna åt lite när det kommer till mer specifika funktioner såsom batteritid, kameraprestanda, formfaktor och operativsystem. Förhoppningen med listan har således varit att pricka in någon modell för varje användare och då så nära 5000 kr-strecket som möjligt. Jag hoppas du hittar en telefon som passar just dig!
Produkter i listan
Jämför alla1. Samsung Galaxy A55 5G SM-A556B Dual SIM 8GB RAM 128GB
Trevlig design, god prestanda
Lite väl tjocka skärmkanter
Även om Samsungs A-serie sällan levererar några extrema uppdateringar gentemot tidigare modeller är den ändå att betrakta som en ganska vettig uppsättning telefoner överlag.
Galaxy A55 faller här in som en kandidat med fullgod prestanda för prislappen och bjuder dessutom på både en uppdaterad systemkrets och lite bättre batteritid gentemot sin föregångare (A54).
Även om skillnaden mellan de båda systemkretsarna (Exynos 1380 hos A54 och Exynos 1480 hos A55) inte är enorm drar 1480 tveklöst ändå det längsta strået och levererar både bättre prestanda överlag och dessutom en högre energieffektivitet. Något som gör till att A55 klarar sig några timmar längre vid normal använd gentemot sin föregångare, trots samma batterikapacitet.
Skärmen är vidare likvärdig föregångaren och bjuder på AMOLED-teknik med trevliga färger och perfekta svartnivåer. Uppdateringshastigheten går att skrämma upp till 120 Hz för en lite smidigare scroll-upplevelse i appar som stödjer funktionaliteten. Värt att notera är dock skärmens svarta kanter som är ovanligt stora mätt med dagens mått.
Kamerorna är, precis som hos föregångaren, tre till antalet. Två av dem, huvudkameran på 50 MP och vidvinkelkompisen på 12 MP, är okej och levererar godkända bilder. Den tredje linsen, som är av makro-typ, är snäppet bättre än tidigare men fortfarande ganska begränsad i sitt användningsområde.
Med utlovade systemuppdateringar på fyra år passar Samsung Galaxy A55 dig som är på jakt efter en klassisk smartphone som fixar det mesta utan större problem. Utan för att den delen bränna hål i plånboken.
2. OnePlus Nord 4 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB
Trevlig design, god prestanda överlag
Ingen microSD-kortplats
Vid lansering var det inte mycket galet med OnePlus Nord 4 – bortsett från priset, som i ärlighetens namn var något högt. Nu har cirka ett halvår passerat sedan dess och med det har även priset pressats en del nedåt. Vilket faktiskt gör Nord 4 till en av de mer prisvärda Android-telefonerna just nu.
I en ordentligt trevligt designad telefon av i stort sett endast metall levererar OnePlus här både en högupplöst AMOLED-skärm på utsidan och en alldeles lagom snabb Snapdragon 7+ Gen 3-krets på insidan. Detta ackompanjeras av 12 GB internminne för en förbaskat kompetent telefon överlag.
Visserligen lämnar ultravidvinkelkameran med sin 8 MP lite att önska i form av både färg och skärpa. Tack och lov vägs detta till stor del upp av den utmärkta huvudkameran med en upplösning om 50 MP som dessutom möjliggör inspelning i 4K 60 FPS. Något som i regel annars endast återfinns på ännu dyrare telefoner.
Med en batteritid på cirka två dagar vid normal användning och väl tilltagna system- och säkerhetsuppdateringar på fyra respektive sex år landar OnePlus Nord 4 som en både trevlig, prisvärd och framtidssäker telefon.
3. Nothing Phone (2a) 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB
Ganska bra på det mesta faktiskt
Ingen microSD-kortplats, bara IP54-certifiering
Ytterligare en av de just nu mer prisvärda telefonerna under under 5 000 kr är utan tvekan Nothings lite mer bantade variant av deras Phone (2), kallad Phone (2a). Här har Nothing verkligen lyckats få till ett riktigt bra exempel på när pris och prestanda kommer väl överens. Nog för att den futuristiska designen säkerligen är en dealbreaker för en del. Men kommer man dock överens med den finns det inte mycket att klaga på här.
Med en kompetent systemkrets (MediaTek Dimensity 7200 Pro), hela 12 GB internminne och 256 GB lagringsutrymme fixar telefonen i stort sett allt en vanlig användare kan tänkas vilja göra. Den 6,5 tum stora AMOLED-skärmen med en variabel uppdateringshastighet på mellan 30 och 120 Hz levererar därtill en utmärkt användarupplevelse med skarp grafik och trevlig färghantering.
Lägg till två ordentliga kameror på 50 MP vardera (vidvinkel och ultravidvinkel), en batteritid på väl upp till två dagar vi normal användning samt minst tre års utlovade Android-uppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar och du har en telefon som både fungerar bra idag och troligen också om tre år.
Vill du komma undan ännu lite billigare och inte behöver 256 GB lagringsutrymme kan det vara värt att ta en titt på lillebror med 128 GB lagringsutrymme och 8 GB internminne som bortsett från dessa nedgraderingar är precis lika kompetent som denna variant.
4. Motorola Edge 50 Fusion 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB
Stilfull design, bra batteritid, helt okej kameror, medföljande laddar
De kurvade kanterna på skärmen är inte för alla
En tillverkare som kommer och går lite när det gäller vettiga mobiltelefoner är klassiska Motorola. Sett till prestanda per krona står just nu deras Edge 50 Fusion ordentligt bra i kurs. Här bjuds det på en trevlig pOLED-skärm på hela 6,7 tum i ett trevligt designat yttre.
Driver telefonen gör en lagom snabb Snapdragon 7s Gen 2 tillsammans med ordentliga 12 GB internminne. En trevlig kombination som gör att i stort sett allt telefonen tar sig an flyter på i ett bra tempo. Även lagringen på 256 GB är godkänd.
För foto har telefonen en huvudkamera med en upplösning om 50 MP och en 13 MP ultravidvinkel-kamera. Båda dessa och även den främre kameran med en upplösning om 32 MP presterar fullt dugligt och levererar trevliga bilder.
Även batteritiden är bra och telefonen klarar ungefär de 30 timmar av normal användning Motorala specificerar att den ska göra. Gällande laddning fixar telefonen att laddas i upp till 68W med hjälp av den medföljande väggladdaren.
Motorola Edge 50 Fusion passar dig som vill ha god prestanda per krona förpackat i en trevlig design. Värt att tänka på kan dock vara de rundade skärmkanterna som eventuellt inte faller alla i smaken.
5. Google Pixel 7a 5G 8GB RAM 128GB
Bra skärm, framtidssäker, fixar det mesta utan problem
Ingen riktig snabbladdning
Google Pixel 7a är uppföljaren till 2022 års Pixel 6a. Uppdateringarna är på inget sätt galna från den tidigare modellen, däremot är de utan tvekan tillräckliga för att rekommendera den nyare varianten över den äldre.
Framförallt är det två nyheter som sticker ut lite extra. Dels har den 6,1 tum stora OLED-panelen fått sig en uppdateringshastighet på 90 Hz mot tidigare 60 Hz. Vilket ger ett bra mycket bättre flyt i allt som görs på telefonen. Dels har Pixel 7a fått en prestandahöjning i och med Googles Tensor krets som uppdaterats från den första varianten (G1) till den nyare (G2).
Ytterligare trevligheter är en uppdaterad kamera som levererar ett förvånansvärt bra resultat för prisklassen, en större mängd internminne för att bättre behålla flytet vid användning av flera appar, samt trådlös laddning.
Precis som tidigare lovar Google också vettiga mjukvara- och säkerhetsuppdateringar på tre respektive fem år.
Google Pixel 7a passar dig som vill ha en snabb och trevligt designad telefon. Med både bra kameror och ordentlig byggkvalitet.
6. Xiaomi Redmi Note 13 Pro 5G Dual SIM 8GB RAM 256GB
Bra skärm, god prestanda, snabbladdning
Förinstallerade reklampappar, smårörigt operativsystem
Ytterligare en trevlig mellanklasstelefon är den näst vassaste varianten i Xiaomis lite mer budgetinriktade Redmi Note-serie, Redmi Note 13 Pro.
Här är det Dimensity 7200-kretsen som fått möjligheten att driva telefonen tillsammans med 8 GB internminne. En alldeles utmärkt kombination som levererar ett fullgott resultat för de allra flesta göromål.
De tre bästa sakerna med Redmi Note 13 Pro finns dock på utsidan av telefonen. För det första är både design och byggkvalitet ovanligt trevlig och påminner inte helt osökt om de nyare iPhone-modellerna. För det andra presterar huvudkameran utmärkt för pengarna (även om de övriga två kamerorna är lite tråkigare). För det tredje är den 6,67 tum stora OLED-skärmen både högupplöst, ljusstark och har en uppdateringshastighet på 120 Hz. Vilket tillsammans med levande färger levererar en fin användarupplevelse.
Det enda tråkiga med telefonen är att Xiaomis eget MIUI ovanpå Android 13 både har lite väl många reklamappar installerat samt också stundtals är lite svårnavigerat.
Bortsett från det är Redmi Note 13 Pro en riktigt trevlig telefon på de flesta punkter. Med sina 187 gram passar den även bra för dig som är på jakt efter en lite lättare telefon.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer