Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
En bra laptop för strax under 10 000 kr är en lite knepig produktkategori. Främst av den anledningen att kvalitén på skärmpanel, materialval samt övergripande prestanda hos många bärbara datorer börjar öka avsevärt strax där ovanför. Men det går att hitta en hel del guldkorn precis under 10 000 kr-strecket.
Beroende på vad man faktiskt vill använda sin dator till finns det givetvis en mängd olika mer eller mindre bra laptops att välja mellan. Min intention med denna lista är att leverera ett förhållandevis brett utbud av olika typer av bärbara datorer i prisklassen upp till och strax under 10 000 kr. Samtliga med epitetet "god grundkvalitet". Både för dig som söker en trevlig kontorsdator, dig som studerar och dig som gillar att spela spel. Jag hoppas att du, även om du inte landar i exakt någon av de listade modellerna, åtminstone finner inspiration till ditt kommande datorval.
En bra laptop för strax under 10 000 kr är en lite knepig produktkategori. Främst av den anledningen att kvalitén på skärmpanel, materialval samt övergripande prestanda hos många bärbara datorer börjar öka avsevärt strax där ovanför. Men det går att hitta en hel del guldkorn precis under 10 000 kr-strecket.
Beroende på vad man faktiskt vill använda sin dator till finns det givetvis en mängd olika mer eller mindre bra laptops att välja mellan. Min intention med denna lista är att leverera ett förhållandevis brett utbud av olika typer av bärbara datorer i prisklassen upp till och strax under 10 000 kr. Samtliga med epitetet "god grundkvalitet". Både för dig som söker en trevlig kontorsdator, dig som studerar och dig som gillar att spela spel. Jag hoppas att du, även om du inte landar i exakt någon av de listade modellerna, åtminstone finner inspiration till ditt kommande datorval.
Produkter i listan
Jämför alla1. Lenovo IdeaPad Slim 3 83EQ000MMX 14" i5-12450H 16GB RAM 512GB SSD
Bra övergripande prestanda sett till priset
Inte för spelande
Är du ute efter en alldeles vanlig laptop för kontorsarbete eller studier skulle jag säga att Lenovos IdeaPad Slim 3 levererar en ganska balanserad upplevelse som dessutom inte kostar galet mycket.
I grund och botten drivs datorn av 12 generationens Intel Core i5 (12450H), tillsammans med lagom tilltagna 16 GB internminne och hela 512 GB lagringsminne. Det är en bra kombination av komponenter som klarar av alla vardagliga aktiviteter utan större problem.
Skärmen, som är på 14 tum, är alldeles lagom. Upplösningen är Full-HD (1920 x 1080 pixlar), och panelen, som är av IPS-typ, levererar godkända färger och en följsam användarupplevelse.
Designmässigt tycker jag personligen att Lenovo har lyckats ganska bra här, och samma design syns även hos många andra av företagets datorer. Visserligen är det mesta i plast, men datorn ger ändå en hyfsat god kvalitetskänsla, framförallt sett till priset. För anslutningar finns två vanliga USB-A-portar, en USB-C-port, en fullstor HDMI-kontakt och ett 3,5-mm uttag för hörlurar. Alldeles lagom.
Lenovo IdeaPad Slim 3 passar dig som vill ha en vanlig laptop med väl godkänd prestanda för alla vardagliga kontors- och skolgöromål, bortsett från spelande, vilket datorn inte är avsedd för.
2. MSI Thin 15 B13UC-2464NEU 15,6" i5-13420H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050
Bra för mediumspelande, rimliga komponentval sett till priset
Designen kan eventuellt vara en dealbreaker
För spel gillar jag personligen MSI:s serie av lite mer vettigt prissatta datorer, där just nu B13UC i Thin 15-serien är ett av de bättre alternativen.
Just denna modell har utrustats med en Intel Core i5-processor (13420H), 512 GB SSD-lagring och lagom tilltagna 16 GB internminne. Tillsammans med ett Nvidia RTX 3050-grafikkort (4 GB) resulterar detta i alldeles lagom duglig prestanda för att driva de flesta spel med åtminstone hyfsade grafikinställningar.
Precis som tidigare installationer i serien är skärmen trevlig och stoltserar med en 15,6” stor IPS-panel med Full-HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar). Till råga på allt rullar uppdateringshastigheten på panelen fram i 144 Hz. Något som tillsammans med skärmtypen bidrar till både bra färgåtergivning, bra betraktningsvinklar och ett trevligt flyt jämfört med en vanlig 60 Hz-skärm.
Vikten på 1,86 kg är heller inte extrem för en 15-tumsdator och utifrån komponentvalen finns det inte särskilt mycket att klaga på här. Designen är visserligen lite utstickande och faller kanske inte alla i smaken. Men bortsett från det och för dig som vill åt en hyfsat duglig speldator, utan att spendera allt för mycket pengar, är MSI Thin 15 B13UC ett utmärkt alternativ.
3. Apple MacBook Air (2022) - M2 OC 8C GPU 13,6" 8GB RAM 256GB SSD
Ordentlig prestanda, riktigt bra tangentbord och styrplatta
Bara två USB-C-portar
Vill du åt Apples macOS-operativsystem finns det i nuläget dessvärre inget alternativ som ständigt håller sig under 10 000 kr. Däremot tittar både MacBook Air M1 och M2 då och då ner i den fyrsiffriga prisklassen. Eftersom M1-chippet tråkigt nog nu helt börjat fasas ut faller min rekommendation för den billigaste Apple MacBook-datorn på generation två av just MacBook Air med Apples M2-chip.
Här får du i ärlighetens namn fruktansvärt bra prestanda för pengarna och så länge du som sagt vill använda macOS som operativsystem finns det inte mycket som slår denna dator i Windows-lägret. Förutsatt givetvis att du inte vill använda datorn för spelande. Då är det fortfarande Windows som gäller.
Precis som tidigare år är byggkvalitén ordentligt god och även tangentbord och styrplatta hör till de bästa i branschen. Jämfört med tidigare års MacBook Air har M2-varianten fått både ett uppdaterat utseende med MageSafe-laddning och en snäppet större och mer ljusstark skärm.
Lägg till faktumet att datorn också fixar en hel arbetsdag på en enda laddning och dessutom helt saknar fläktar, vilket gör den konstant knäpptyst, och du har en svårslagen arbetskompanjon för både studier och även grundläggande videoredigering i 4K.
4. Acer Aspire 3 A315-44P NX.KSJED.003 15,6" Ryzen 7 5700U 32GB RAM 1TB SSD
Hela 1 TB lagring och 32 GB internminne
Inte för spelande, fläktljud vid belastning
När de flesta bärbara datorer i 10 000 kr-klassen brukar ha en lagringskapacitet på maximalt 512 GB och en internminnesmängd (RAM) på 16 GB, kommer Aspire 3 A315-44P in som en ovanligt frisk fläkt. Här har Acer nämligen dubblat båda kapaciteterna och levererar en dator med hela 1 TB lagringsutrymme och 32 GB internminne.
Datorn drivs av en Ryzen 7-processor (5700U), en riktigt bra variant som klarar av att köra de flesta program utan större problem. Programanvändning är troligen där A315-44P passar allra bäst, både när det gäller lite tyngre program och flera program samtidigt. Detta möjliggörs av den höga mängden installerat RAM.
Skärmen är en 15,6 tum stor variant med Full-HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar) och IPS-panel, vilket ger vettiga färger och bra betraktningsvinklar. Designen är hyfsat diskret och tar egentligen inte ut svängarna alls, vilket jag tycker är positivt. Däremot bör man ha i åtanke att en skärm på 15,6 tum givetvis tar upp sin plats.
Då datorn saknar ett dedikerat grafikkort lämpar den sig däremot inte lika väl för spelande. Men annars finns det inte särskilt mycket att klaga på här. Aspire 3 A315-44P passar dig som arbetar med lite tyngre program och behöver möjlighet att lagra ordentligt med filer.
5. Asus VivoBook 16X D1605YA-MB087W 16" Ryzen 5 7530U 8GB RAM 512GB SSD
Mer vertikal arbetsyta med högre upplösning
Inte för spelande, bara 8 GB internminne
Att hitta bärbara datorer med en skärmupplösning högre än Full-HD (1920 x 1080 pixlar) är lite knepigare. Däremot är det inte ovanligt att ramla över varianter med upplösningen 1920 x 1200 pixlar. Vilket kortfattat innebär att du får en skärm som bildformatsmässigt är lite högre jämfört med det annars rätt breda Full-HD-formatet.
Här finns just nu 16-tummaren VivoBook 16X från Asus. Som sett till specifikationer fungerar alldeles utmärkt för vanligt arbete och andra vardagliga göromål. Drivs gör datorn av en Ryzen 5-processor (7530U) tillsammans med 8 GB internminne och en snabb hårddisk med 512 GB lagringsutrymme.
Det bästa med just denna modell är som nämnt dock skärmen. Bortsett från det, i min mening, bra mycket mer arbetsvänliga bildformatet är panelen också av IPS-typ. Vilket betyder bra betraktningsvinklar och överlag vettig färgåtergivning. Skärmen har därtill en lite mattare yta, vilket är kanon för oss som ogillar reflektioner.
Asus VivoBook 16X passar dig som vill ha en dator med lite mer vertikalt utrymme på skärmen.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer