Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Med vattencirkulatorer, eller sous vide-maskiner som de också kallas, finns det oändligt många saker du kan göra. Du kan få en bit kött till en jämnare innertemperatur än på restaurang, eller varför inte temperera choklad eller göra smeten till en creme brulée.
Det finns givetvis både för- och nackdelar med sous vide. Förutom de givna fördelarna, som att du får perfekt temperatur, så behöver du aldrig tömma behållaren med vatten om du använder cirkulatorn frekvent. Däremot så finns det en nackdel, och det är för miljön om du använder engångsplastpåsar. Därför föreslår jag att alla testar silikonpåsar som håller i flera år. Cirkulatorerna jag tipsar om är produkter jag själv testat och som jag vet gör sitt jobb.
Med vattencirkulatorer, eller sous vide-maskiner som de också kallas, finns det oändligt många saker du kan göra. Du kan få en bit kött till en jämnare innertemperatur än på restaurang, eller varför inte temperera choklad eller göra smeten till en creme brulée.
Det finns givetvis både för- och nackdelar med sous vide. Förutom de givna fördelarna, som att du får perfekt temperatur, så behöver du aldrig tömma behållaren med vatten om du använder cirkulatorn frekvent. Däremot så finns det en nackdel, och det är för miljön om du använder engångsplastpåsar. Därför föreslår jag att alla testar silikonpåsar som håller i flera år. Cirkulatorerna jag tipsar om är produkter jag själv testat och som jag vet gör sitt jobb.
1. Anova Precision Cooker
Nätt, starkare än föregångaren!
Kan upplevas som dyr
Detta är den uppdaterade varianten av Anovas bästsäljare, och när det gäller sous vide-cirkulatorer är Anova min favorit. Jag har testat flera av deras produkter, och den här, tillsammans med föregångaren, är min personliga favorit.
Den här modellen är dessutom mer robust, har en smidig storlek och levererar pålitlig och jämn temperatur. Värt att nämna är att produkten fått låga betyg av vissa recensenter, men det beror mest på att Anova slutat erbjuda fjärrstyrd support via mobilapp för deras ursprungliga sous vide från 2014. Visst är det tråkigt, men kom ihåg att produkten fungerar utmärkt utan appen, som de flesta ändå sällan använder. Med den här modellen förväntar jag mig åtminstone 10 års mobilsupport, och dessutom har den bättre räckvidd än sin föregångare.
Detta är utan tvekan den bästa sous vide-cirkulatorn att börja med. Bra pris, kompakt storlek och snygg design.
2. Anova Precision Cooker Pro
Absolut bäst på marknaden
Dyr
Detta är ännu en produkt från märket Anova, men denna är ännu mer robust än Nanon.
Den kan cirkulera 12 liter vatten i minuten till skillnad från Nanon, som kan cirkulera 8 liter. Så vad är fördelen med det? Jo, med en starkare sous vide-cirkulator kan du använda dig av en mycket större behållare än en vanlig kastrull. Du kan t.ex. ha ett stort bad för en stor köttbit som en nötbringa, eller till och med en stor måltid med olika råvaror.
Denna sous vide-cirkulator är utrustad med wifi-koppling, vilket gör att du kan använda den även om du är en bit bort, exempelvis ute i trädgården.
Anova Sous Vide PRO Precision Cooker har bäst kvalité när det gäller material och den är faktiskt byggd för att vara igång och cirkulera vatten i flera månader. Det är den absolut bästa sous vide-cirkulatorn på marknaden.
3. Sansaire Sous Vide Machine
Enkel, gör sitt jobb, tyst
Dålig app, upplevs klumpig
Sansaire Sous Vide är faktiskt den allra första cirkulatorn jag testade.
Jag gillar det inbyggda fästet på den. Den kan upplevas som lite klumpig, men den gör precis som de andra sitt jobb och är bland de tystare modellerna på marknaden.
Det jag gillar med den här produkten är den stora displayen och att du inte behöver köpa till några extra produkter på grund av fästet som följer med.
Så varför skall du köpa den här istället för t.ex. Anova Nano? Fördelen som denna har gentemot Nanon är att Sansaire Sous Vide kan cirkulera 3 liter mer vatten i minuten, vilket gör att du kan använda dig av en större bassäng. Om det är intressant och du gillar designen så är detta ett utmärkt val.
4. Wilfa Creek SVS-1200S
Billig, bra och lång garantitid
Kan endast ställas in på ett intervall på 20-95 grader
När det kommer till märken så har jag ett lojalt band till Wilfa, eftersom de har en väldigt lång garantitid (5 år). Det tycker jag är ett bevis på att man tror på sin produkt, att den ska hålla i minst 5 år.
Du kan endast ställa in den på ett temperaturintervall från 20 till 95 grader Celsius. Det kanske låter negativt, men egentligen är det inte så viktigt. Du kommer ändå att förhålla dig till 50-75 de flesta gångerna.
Någonting som jag värderar högt hos en Sous Vide är att kunna styra den ordentligt via LCD-displayen och inte endast via mobilappen. Jag tycker att det skall vara en bonus, inte ett måste som det är på visa sous vide-maskiner. På Wilfa Creek SVS-1200S och på alla andra i listan kan du styra riktningen av flödet och hålla koll på dina inställningar direkt via skärmen.
Snygg sous vide till ett bra pris!
5. Anova Precision Sous Vide Nano 3.0 AN425
Bra pris, slimmad!
Inte lika stark som de andra, flödeshastigheten är 7 liter i minuten
Om du letar efter en Anova Sous Vide-cirkulator som presterar riktigt bra och dessutom är minst 1000 SEK billigare än de andra modellerna från Anova, kan Nano vara rätt val för dig.
Den är extremt slimmad och väger nästan hälften så mycket som de andra på listan, utan att det påverkar prestandan negativt. Du kan fortfarande tillaga kött med en precision på 0,1 grader Celsius.
Den är dock lite svagare än de andra maskinerna, eftersom den cirkulerar 7 liter vatten per minut jämfört med 8 eller 12 liter per minut hos andra modeller.
Men om du söker din första sous vide-cirkulator från Anova, är deras basmodell ett utmärkt val. Trots det lägre priset och att den anses vara deras budgetvariant, är det verkligen en bra maskin!
Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer