Prisjakt
HemPrisjakts experterTVTopplista - Bästa TV:n under 6000 kr

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa TV:n under 6000 kr

2 september 2024

Om man har maximalt 6 000 kr att spendera på en ny TV, var ska man då börja leta? Kanske i den här listan? Jag har här gett mig på att gräva fram en liten uppsättning prispressade, men ändå fullt godkända TV-apparater.

Även om de flesta bildtekniska egenskaperna hos TV-apparater i denna prisklass liknar varandra, är syftet med listan ändå att erbjuda en viss mångfald beroende på vad du faktiskt söker hos en TV. Så oavsett om du vill ha största möjliga bildyta, flest antal smarta funktioner eller kanske ett visst operativsystem som grund i din TV-apparat hoppas jag att du hittar lite inspiration från någon av modellerna nedan.

1. Andersson LED5546UHDA 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Android TV

Andersson LED5546UHDA 55" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Android TV

Elektronikhuset Ljud & Data

5 699 kr

Android TV, inbyggd Chromecast, lång garantitid

Ljudet är okej, men inte mer

En lite otippad serie TV-apparater som faktiskt erbjuder förvånansvärt god bildkvalitet sett till prislappen är Andersson-serien. Denna innefattar ett gäng elektronikprodukter som säljs hos NetOnNet, Webbhallen och Komplett (Komplett äger för övrigt de två andra företagen).

Fokus hos serien är prisvärdhet och visst faller denna TV in där. Här får man en 55 tum stor LED-belyst LCD-TV (vilket i stort sett är standardvarianten av bildteknik i denna prisklass) med 4K-upplösning och stöd för HDR i form av HLG samt Dolby Vision.

Bildkvalitén är förvånansvärt trevlig sett till priset och har man inga extrema krav fungerar TV:n utmärkt för det mesta. Svartnivåerna lämnar visserligen lite att önska, men återigen, för priset är det svårt att klaga allt för mycket.

Inkopplingsmöjligheterna är vidare ganska standard med tre stycken HDMI-kontakter och två USB-ingångar för uppspelning från extern media.

Ytterligare trevligheter är att TV:n använder Android TV och således erbjuder det tveklöst största app-biblioteket i TV-väg. Som grädde på moset har TV:n även en inbyggd Chromecast och kommer med hela 10 års garanti.

Andersson LED5546UHDA passar dig som vill ha en vettig TV med godkänd bildstorlek och ovanligt lång garantitid. För dig som gärna vill ha en lite större TV kan det också vara värt att hålla ett öga på 65 tums-varianten av denna modell som då och då trillar ned under 6 000 kr.


2. Samsung 55" TU55CU7095UXXC Crystal UHD 4K Smart TV

Bra bildkvalitet, trevlig design

TizenOS är mer begränsat än Android/Google TV

Klassiska Samsung har givetvis också ett gäng modeller i prisklassen. Här skiftar det ganska snabbt vilken eller vilka modeller som dyker ned under 6 000 kr. Just nu är det framförallt 55-tums-varianten av CU 7095 som tittar fram som ett av de mer prisvärda alternativen.

Panelen är, precis som hos övriga kandidater i listan, baserad på LED-belyst LCD-teknik. Upplösningen är som sig bör 4K och HDR-stöd för djupare kontrastnivåer finns i och med HDR10+. Rent bildmässigt klarar sig TV:n faktiskt ovanligt bra sett till priset och levererar en godkänd tittarupplevelse för de flesta ändamål. Samsung har därtill en relativt vettig teknik för att skala upp material som inte är i 4K-upplösning. Vilket alltid är trevligt.

På baksidan finns 3 stycken HDMI-ingångar samt en USB-ingång. Vilket är ganska standard för prisklassen. Designen är också trevlig med godkänt tunna kanter och ljudet är hyfsat lyssningsbart för vanligt TV-tittande.

Det enda man ska ha med sig med denna TV är att den (precis som de flesta andra av Samsungs TV-apparater) använder företagets eget operativsystem, Tizen. Här finns som sig bör stöd för de flesta vanliga appar och strömningstjänster, men utbudet kommer inte riktigt i närheten av variationen som finns hos t.ex. Google TV.

Samsung AU7095 passar dig som vill ha en prisvärd 50-tums TV med både bra bild och okej ljud.


3. LG 55UR7300 55" 4K LED

LG 55UR7300 55" 4K LED

Det saknas återförsäljare för denna produkt

Bra bildkvalitet & färgåtergivning, uppskalningen

webOS kan vara lite segt ibland

När det kommer till TV-segmentet har LG, åtminstone i min bok, alltid varit ett företag som legat i framkant av utvecklingen. Något som resulterat i att även deras lite billigare TV-apparater i regel levererar relativt fina resultat.

UR73-serien är ett utmärkt exempel på detta och bortsett från avsaknad av dyrare bildtekniker såsom OLED klarar TV:n av ungefär samma saker som LG:s dyrare varianter.

Upplösningen är 4K över en bildyta om 55 tum och bilden produceras via en LED-belyst LCD-panel. Stöd finns därtill för både HDR10 Pro och HLG, för utökat kontrastomfång när material som stöder teknikerna spelas upp.

Bilden är klart godkänd och betraktningsvinklarna likaså. LG:s inbyggda uppskalningsteknik för material som inte är i 4K-upplösning är subjektivt även en av de bättre i branschen.

Mjukvaran sköts av LG:s eget webOS-operativsystem. Det är inte riktigt lika mångsidigt som Google TV men fungerar ändå alldeles utmärkt. Givetvis finns stöd för majoriteten av alla vanliga streamingtjänster och Play-appar. Bakpå TV:n finns också tre HDMI-ingångar samt en USB-ingång för att visa media direkt från USB-minnen och andra externa lagringsmedia.

LG UR73 passar dig som vill ha en TV med fin bildkvalitet och godkänd uppskalningsteknik av icke 4K-material.


4. Philips 50PUS8108/12 50'' LED 4K UHD Ambilight TV

Ambilight-tekniken

Betraktningsvinklarna lämnar lite att önska

Gillar du ljuseffekter är det få, om ens någon, TV-tillverkare som kan tävla med Philips Ambilight-teknik, som givetvis finns närvarande hos denna 50-tummare i PUS 8108-serien. För dig som inte har koll på Ambilight-tekniken handlar det kort och gått om att ett gäng LED-lampor bakpå TV:n lyser upp i samma färger som det som visas på skärmen för stunden. En effekt som både ger en lite större upplevelse samt får TV:n att ”sväva ut” från väggen. Förutsatt att man gillar ljuseffekter då.

Panelmässigt står sig TV:n tack och lov godkänt även utan Ambilight-effekterna. Upplösningen är 4K och HDR stöd finns i och med HDR10+ för att kunna leverera den där extra svärtan. Det enda som egentligen finns att anmärka på är att betraktningsvinklarna är något snäva. Men det är ingen katastrof.

Mjukvarumässigt använder TV:n en variant av Philips nya Titan OS (som här förvirrande nog kallas Philips Smart TV). Dålig namngivning till trots är Titan OS ett ganska kompetent operativsystem och stöd finns för de allra flesta vanliga streaming-apparna.

Sett till ingångar erbjuder TV:n tre stycken HDMI-portar och två USB-anslutningar, vilket får anses godkänt. Ljudet är okej och med en uteffekt om 20 W levererar TV:n absolut en del volym, även om basljudet inte är något att hänta i granen.

Philips PUS 8108 passar dig som vill ha en TV med Ambilight-teknik och i övrigt godkänd bildkvalitet.


5. TCL 43P635 43" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Google TV

Fullproppad med funktionalitet, bra bild och ljud

Gå igenom inställningsmenyerna för bästa möjliga bild

Stor bildyta i all ära, men ibland varken behöver, vill eller kanske kan man smälla upp en 55-tummare i vardagsrummet. För de tillfällena finns t.ex. 43-tumsvarianten av TCL:s utmärkta P635.

Precis som hos övriga TV-apparater i listan är det fråga om en alldeles lagom duglig LED-belyst LCD-panel med 4K-upplösning och stöd för HDR (HDR10+, HDR10, Dolby Vision). I och med den lite lägre upplösningen upplevs bilden också något skarpare jämfört med när pixlarna smetas ut över t.ex. en 55-tumsskärm. Vilket alltid är trevligt!

På insidan använder TV:n Google TV vilket öppnar upp för mängder av appar och streamingtjänster att laddas ned och köras direkt från TV:n. Extra trevligt är också den inbyggda Chromecast-funktionaliteten samt möjligheten att ansluta hörlurar direkt till TV:n via Bluetooth.

Ljudmässigt klarar sig TV:n förvånansvärt bra helt på egen hand. Basen är visserligen inget extremt men med en total utteffekt om 20 W fixar TV:n ändå av att skicka ut ett någorlunda kraftullt ljud. Åtminstone sett till storleken. För inkoppling finns därtill tre HDMI-portar (varav en med eARC) och två USB-anslutningar. En ganska lagom uppsättning.

TCL 43P635 passar dig som vill åt en något mindre TV, utan att för den delen tumma särskilt mycket på varken funktionalitet, bild eller ljud.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons