Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Mobilerna med bäst batteritid

11 mars 2025

I takt med att dagens mobiltelefoner får allt fler funktioner och mer krävande specifikationer drar de också mer ström. Något som givetvis får stor inverkan på hur länge man faktiskt kan använda sin telefon utan att behöva uppsöka en laddare.

I mångt och mycket är de flesta inställda på att ladda sin telefon åtminstone en gång varje dag. Men det finns faktiskt en del modeller där extra fokus lagts antingen på energisparande funktioner, ett kraftfullare batteri eller både och.

I denna lista ger jag förslag på några smartphones, i olika prisklasser, som klarar sig snäppet bättre än många andra telefoner när det kommer till just batteritid. Givetvis tas även övriga specifikationer med i beräkningen. Jag har däremot valt att utesluta t.ex. knapptelefoner, där batteritiden ibland är väl över en vecka. Utan fokus ligger som sagt på smartphones med god prestanda samt en batteritid i överkant.

1. Asus ROG Phone 9 Pro 5G Dual SIM 16GB RAM 512GB

Ruskigt bra prestanda och ovanligt god batteritid

Fortfarande bara två års garanterade systemuppdateringar

Asus telefoner i den spelinrikatede ROG-serien har alltid haft en av de bättre batteritiderna i telefonvärlden. Så är även fallet med den senaste installationen i serien, ROG Phone 9 Pro.

Även om nyheterna inte är extrema mot tidigare telefoner i serien sticker Phone 9 Pro ut med både ett snäpp större batteri gentemot sin föregångare (5 800 mAh mot tidigare 5 500 mAh) samt den rykande färska och ännu mer strömsnåla systemkretsen Snapdragon 8 Elite (mot den tidigare Snapdragon 8 Gen 3). En kombination som bättrar på både prestanda och batteritid. Faktum är att Phone 9 Pro mäktar med strax över 13 timmar spelande innan batteriet behöver laddas.

Utöver systemkrets och batteri håller sig de flesta specifikationer kvar på likvärdiga nivåer som hos ROG Phone 8 Pro, men med lite små förbättringar här och där. Uppdateringshastigheten hos den utmärkta 6,78 tum stora AMOLED-skärmen har t.ex. skrämts upp från redan väl tilltagna på 165 Hz till hela 185 Hz (vid spelande). Även huvudkameran har fått sig en ny sensor och dessutom uppdaterad gimbal-funktionalitet för att motverka skakiga filmklipp. Annars ackompanjeras systemkretsen av minst 16 GB internminne och 512 GB lagring. Vilket i båda fallen får anses väl godkänt.

Precis som tidigare fixar telefonen att laddas i en hastighet på upp till 65 W och stöd finns även för trådlös laddning. IP-certifieringen stannar också kvar på kvalitativa IP68.

Asus ROG Phone 9 Pro passar kanske framförallt dig som gillar att spela spel på din telefon. Men även dig som bara vill ha en telefon med bra prestanda och inte minst bra batteritid.


2. Oukitel WP33 Pro 24GB RAM 256GB

Smått galen batteritid, trevlig extrafunktionalitet

Väldigt tjock och otymplig

Är du på jakt efter en telefon där det allra viktigaste är att batteritiden är så lång som möjligt kan du sluta leta här och köpa Oukitels WP33 Pro. Jämfört med föregångarens (WP19) batterikapacitet på massiva 21 000 mAh har det inte hänt extremt mycket. 1000 mAh extra har Oukitels dock lyckats pressa in hos WP33 Pro som stannar på hela 22 000 mAh-timmar.

Den faktiska batteritiden skiftar givetvis beroende på användning, men med en standby-tid på löjliga 2 600 timmar (3,5 månader) och en taltid på 120 timmar lär du inte behöva ladda telefonen ofta.

Driver alltsammans gör MediaTeks Dimensity 6100+ tillsammans med 24 GB internminne och 256 GB lagringskapacitet. En helt okej grund för de flesta ändamål, även om processorn inte är supersnabb.

Skärmen är en ganska standard 6,6 tum stor IPS-variant med 1080 x 2408 pixlars upplösning. Även om den inte vinner några kontrastpriser står sig panelen ändå okej. Kameramässigt är huvudkameran från Sony fullt duglig och erbjuder därtill en ordentlig upplösning om 64 MP. Telefonen har dessutom en mörkerkamera.

Lägg till både IP68-, IP69K-, MIL-STD-810H-certifieringar samt ett gäng trevliga extrafunktioner - så som möjlighet till omvänd laddning - och du har ett ordentligt kraftpaket till telefon att ta med dig på de flesta äventyr.


3. OnePlus 13 5G Dual SIM 16GB RAM 512GB

Kanonprestanda, väl godkända kameror

Ingen micro-SD-kortplats

En av de hittills trevligare telefonlanseringarna i år (2025) är utan tvekan OnePlus nya toppvariant OnePlus 13. Designmässigt känns det mesta igen från föregångarna, men på insidan har det ändå hänt en del. Varför telefonen gjort entré på denna lista kommer sig inte särskilt förvånande på grund av det väl tilltagna batteriet med en kapacitet om hela 6 000 mAh. Något som låter telefonen vara vid liv i upp till tre dagar vid någorlunda normal användning.

Specifikationsmässigt har OnePlus också utrustat telefonen med den i stort sett rappaste systemkrets som går att få tag på just nu, Snapdragon 8 Elite. En rekrytering som gör att telefonen egentligen inte har ett endaste problem med något alls. Den 6,82 tum stora OLED-skärmen med en uppdateringshastighet på 120 Hz faller också väl in tillsammans med telefonens övrigt goda prestanda.

Ytterligare trevligt är det att samtliga av telefonens fyra kameror presterar utmärkt. Här erbjuder baksidan en vidvinkellins, en ultravidvinkellins samt en zoom-lins med tre gångers optisk förstoring. Samtliga med en upplösning om 50 MP. Den främre kameran med en upplösning om 32 MP levererar också den väl godkända selfie-resultat.

Extra kul med OnePlus 13 är avslutningsvis att telefonen fått hela sex års utlovade säkerhetsuppdateringar (och fyra års uppdateringar för operativsystemet). Inte bäst i branschen, men nära på!

OnePlus 13 passar dig som vill ha en topptelefon med riktigt bra batteritid och en både trevlig och ganska exklusiv design. Det enda att ha med sig är att telefonen inte har någon micro SD-kortplats - varför jag personligen skulle rekommendera att gå på 512 GB-alternativet gällande lagring.


4. Apple iPhone 16 Plus 5G 8GB RAM 128GB

God prestanda och skärmstorlek för pengarna

Fortfarande bara 60 Hz- uppdateringshastighet hos skärmen

Tidigare år har den mest maxade varianten i Apples serie av iPhone-telefoner faktiskt inte varit modellen med bäst batteritid. I år och i och med lanseringen av 16-serien är det dock extremt jämt mellan företagets lite större telefoner, närmare bestämt iPhone 16 Plus och iPhone 16 Pro Max.

I de flesta tester är det ändå den lite billigare Plus-modellen som går ut som segrare. Om än många gånger med bara med några minuters marginal. Både telefonerna fixar dock utan större problem väl över en dags ordentlig användning. Även två dagar om man är lite försiktig.

Precis som i fallet med 15-serien är iPhone 16 Plus numera också den mest prisvärda Apple-telefonen för dig som vill åt en lite större skärm. 6,7 tum mot 6,1 tum hos vanliga iPhone 16. Pro Max är dock störst med en skärmstorlek om 6,9 tum.

Jämfört med Pro och Pro Max-modellerna använder iPhone 16 Plus, precis som vanliga iPhone 16, Apples A18-chip istället för värstingvarianten, A18 Pro. Prestandan hos 16 Plus är det däremot inget som helst fel på och telefonen fixar utan problem allt man kan begära av en iPhone idag.

Skärmen är också den riktigt trevlig, även om den saknar den högre uppdateringshastigheten som återfinns hos skärmarna i Pro-telefonerna. För laddning stöder telefonen ett effektmottagande av 30 W via kabel samt trådlös MagSafe-laddning på upp till 25 W.

iPhone 16 Plus passar dig som vill ha en iPhone med så bra batteritid som möjligt. Den är även extra trevlig för dig som söker en lite större skärm, utan att för den delen behöva lägga extra pengar på en Pro Max.


5. Asus Zenfone 11 Ultra AI2401 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

Trevlig design, bra prestanda överlag

Kylningen kunde varit ännu bättre

Ytterligare en Asus-telefon som har ovanligt bra batteritid är Zenfone 11 Ultra. Faktum är att batterikapaciteten på 5 500 mAh är nästan lika hög som hos ROG 9 Pro högst upp i listan. Här slipper vi dock (om man törs säga så) den lite mer ”gaming”-inspirerade designen.

Den faktiska batteritiden varierar givetvis beroende på vad du gör med telefonen. Men vid normal användning är det inga problem att få ut väl över två dagars användning på en laddning.

Sett till komponenter finns det inte mycket att klaga på. Telefonen drivs av den extremt snabba Snapdragon 8 Gen 3-kretsen tillsammans med 12- eller 16 GB internminne och 256- eller 512 GB lagringsutrymme beroende på vilken variant man väljer.

Skärmen är en kvalitativ AMOLED-variant med en upplösning om 1080 x 2400 pixlar och en uppdateringsfrekvens på upp till 144 Hz för en följsam och hackfri användarupplevelse. De tre kamerorna på baksidan erbjuder bra fotomöjligheter samt möjlighet till både optisk zoom och ultravidvinkelfotografering.

Asus Zenfone 11 Ultra passar dig som vill ha en vanlig telefon som inte är särskilt dålig på något alls och dessutom levererar en batteritid i topp sett till ”vanliga telefoner”.


6. OnePlus Nord 4 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB

Prisvärd, trevlig design

En del förinstallerade reklamappar

En lite billigare telefon med oförskämt bra batteritid är OnePlus senaste installation i Nord-serien, Nord 4. Här har OnePlus klämt in ett 5 500 mAh-stort batteri som gör att telefonen utan större problem håller sig vid liv i över två dagar vid normal användning.

Precis som de flesta föregångarna i Nord-serien är prestandan även här riktigt bra i förhållande till priset. Telefonen drivs av den fortfarande väldigt kompetenta Snapdragon 7+ Gen 3-kretsen tillsammans med antingen 12 eller 16 GB internminne. En kombination komponenter som levererar en väl godkänd användarupplevelse varesig det handlar om spel, sociala medier eller webb-användning.

Designen är subjektivt riktigt trevlig och (bortsett från skärmen) dessutom helt i metall. Fotouppelvelsen är även den bra och framförallt huvudkameran med sin upplösning om 50 MP presterar utmärkt. Telefonen mäktar även med att spela in 4K-video i 60 FPS. Visserligen utan någon elektronisk bildstabilisering, men det är ändå kul att möjligheten finns.

OnePlus Nord 4 passar dig som vill ha en något billigare telefon som ändå levererar både fullgod prestanda och en bra batteritid. Dessutom i en rätt läcker design.


7. Samsung Galaxy A15 SM-A155F/DS Dual SIM 4GB RAM 128GB

Godkänd prestanda för priset, bra skärm

Saknar helt IP-certifiering, låg mängd internminne

Om du vill komma undan så billigt som möjligt men ändå få med dig en någorlunda användbar smartphone med en batteritid lite utöver det vanliga har Samsung med sin A15 faktiskt lyckats ganska bra. Med en batterikapacitet på 5 000 mAh och en hyfsat strömsnål systemkrets (Mediatek Helio G99) fixar telefonen väl upp till två dagar mellan laddningarna. Åtminstone vid måttlig användning.

Extra trevligt här är också att telefonen både har en ganska stilfull design (även om den är lite plastig) och en väl duglig skärmpanel som både är baserad på AMOLED-teknik och dessutom har en uppdateringshastighet på 90 hz. För lite extra flyt gentemot annars vanliga 60 Hz.

Även huvudkameran med en upplösning om 50 MP lämnar godkända bilder så länge det är hyfsat ljust. Internminne och lagring är här visserligen i minsta laget och önskar du en lite rappare upplevelse finns telefonen också i en variant med 8 GB internminne. Trevlig nog erbjuder samtliga varianter av A15 en microSD-kortplats för att enkelt utöka lagringsminnet efter behov.

Samsung Galaxy A15 passar dig som vill ha en så billig telefon som möjligt, men som ändå har riktigt bra batteritid.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons