Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Tänk att vi kommit till en punkt där i princip varenda person går runt med en lika ömtålig som dyr telefon i fickan. Så kan vi ju inte ha det. I denna lista tänker jag därför försöka mig på att ta fram ett gäng mobiltelefoner som för det första klarar av att trilla ur nämnda ficka utan att gå sönder så snart de slår i golvet. Men som också fixar att tas med ut i ösregnet, följa med till byggarbetsplatsen eller - om man ska dra det till sin spets - går att betro sitt barn med ett par minuter.
De listade modellerna är inte bara ovanligt tåliga utan givetvis också användbara när det kommer till prestanda, kameror och övrig funktionalitet. Jag hoppas du hittar en modell som känns spännande!
Tänk att vi kommit till en punkt där i princip varenda person går runt med en lika ömtålig som dyr telefon i fickan. Så kan vi ju inte ha det. I denna lista tänker jag därför försöka mig på att ta fram ett gäng mobiltelefoner som för det första klarar av att trilla ur nämnda ficka utan att gå sönder så snart de slår i golvet. Men som också fixar att tas med ut i ösregnet, följa med till byggarbetsplatsen eller - om man ska dra det till sin spets - går att betro sitt barn med ett par minuter.
De listade modellerna är inte bara ovanligt tåliga utan givetvis också användbara när det kommer till prestanda, kameror och övrig funktionalitet. Jag hoppas du hittar en modell som känns spännande!
Produkter i listan
Jämför alla1. Nokia XR21 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB
Ovanligt trevlig design, god prestanda
Kamerorna är precis godkända, endast 128 GB lagring
När Nokia lanserade XR21 valde de att kalla den för en smartphone-variant av klassiska 3310. Vilket ju säger en hel del om hållbarheten.
Med Nokia XR21 får du en IP69K-klassad Android-telefon som både fixar att tappas i golvet och framför högtryckstvätten (om du råkar göra det). För att vara en tålig telefon är XR21 också en hyfsat smidig pjäs och det räfflade mönstret runtom gör telefonen lätt att hålla i.
Den 6,49 tum stora skärmen har en uppdateringshastighet på 120 Hz för en smidigare användningsupplevelse och fungerar utmärkt för det mesta. Ljusstyrkan på maximalt 550 nits är därtill fullgod. På insidan drivs telefonen av en Snapdragon 695 tillsammans med 6 GB internminne. Vilket översätter till att i stort sett allt i app-väg fungerar utmärkt.
Extra kul är även att Nokia ger hela 3 års garanti på telefonen samt erbjuder 1 års gratis skärmutbytesgaranti om du på något sätt ändå skulle lyckas ha sönder skärmen.
Nokia XR21 passar dig som vill ha en tålig smartphone som både är snabb och dessutom har en ovanligt trevlig design, för att vara just en tålig smartphone. Vill du komma undan lite billigare finns också lillebror XR20 som trots en långsammare systemkrets och något sämre skärm står sig riktigt bra.
2. CAT S75 5G Dual SIM 6GB RAM 128GB
Satellit-SMS-tjänsten, undervattensläge för foto & film
Skärmens ljusstyrka är precis godkänd, bara 128 GB lagring
CAT (Caterpillar) tillverkar inte bara supertunga (och dyra) maskiner. De har även ett finger med i telefonbranschen.
CAT S75 är en av företagets nyare telefoner med fokus på en robust konstruktion utan ett allt för robust utseende. Snarare är S75 en av de mer nätta, ovanligt tåliga telefonerna på marknaden. Precis som hos många andra telefoner i kategorin är skärmen något nedsänkt i den omkringliggande ramen för att motverka sprickor vid ett fall.
IP-klassificeringen är satt till IP68/69K. Vilket betyder att telefonen utan problem fixar både damm och vatten. På grund av vattentätheten ner till 5 meter finns till och med ett undervattensläge för foto.
Kamerorna är godkända och Dimensity 930-chippet gör att allt flyter på i bra hastighet utan nämnvärda otrevligheter.
Det allra bästa med just S75 är dock den inbyggda prenumerationstjänsten för att skicka SMS via satellit, i fall att det saknas mobiltäckning där man befinner sig. För cirka 50 kronor i månaden får man skicka 50 meddelanden via satellittjänsten (går att öka om man tror sig behöva skicka fler). En riktigt användbar funktion för rätt person!
CAT S75 passar dig som vill ha en relativt smidig telefon som ändå håller för det mesta. Extra intressant blir den även för dig som vill åt möjligheten att kunna kommunicera med omvärlden på platser där mobiltäckning saknas.
3. UleFone Power Armor 18T Ultra 5G Dual SIM 12GB RAM 512GB
Ordentlig batteritid, inbyggd värmekamera
En rejält stor och tjock telefon
Företaget med det lite lustiga namnet UleFone har varit med i gemet ganska länge och fokus har alltid legat på mobiltelefoner modell "det gör inget om du tappar dem". Armor 18T Ultra är inget undantag.
Här får du en riktigt ordentlig telefon. Både sett till ut- och insida. Vikten är massiva 409 gram. Något som tillsammans med den robustskrikande designen verkligen påminner om att tåligheten ligger högst upp på fokuslistan. På insidan huserar även ett ovanligt stort batteri med en kapacitet på hela 9 600 mAh. Ungefär dubbelt så stort som ett vanligt mobilbatteri. Något som resulterar i en batteritid på väl över tre dagar vid normal användning.
IP-klassificeringen är satt till IP69K och telefonen fixar att tappas från 1,5 meters höjd. Skärmen är godkänt ljusstark och Dimensity 900-kretsen gör att allt flyter på som det ska. Kamerorna är därtill helt okej och telefonen stoltserar både med en huvudkamera med en upplösning om hela 108 MP samt en kvalitativ värmekamera (för att vara monterad i en mobiltelefon).
UleFone Armor 18T Ultra passar dig som vill ha en riktigt robust telefon med ovanligt lång batteritid. Värmekameran är ett ovanligt trevligt tillskott och både internminnet på 12 GB samt lagringsminnet på 512GB är för en gång skull väl tilltagna.
4. Oukitel WP19 Pro Dual SIM 12GB RAM 256GB
Över en veckas batteritid vid normal användning!
Väldigt stor och tung
Om du kände att UleFone Armor 18T Ultra här innan hade ett stort batteri med sin 9 600 mAh-variant är det ändå småpotatis mot det 22 000 mAh-stora batteriet som sitter i WP19 Pro från Oukitel. Något som gör att telefonen klarar sig väl över en vecka vid normal användning! Vill du bara ha telefonen som en nödlösning är den dokumenterade standby-tiden annars hela 2 588 timmar. Ungefär tre månader. Gillar du att prata är taltiden därtill specificerad till cirka 5 dagar (122 timmar). Inte dåligt!
Bortsett från batteriet står sig telefonen också helt okej i konkurrensen. Med IP69K- och MIL-STD-810G-klassificeringar fixar den de flesta varianter av väder, vind och fall. Jämfört med vanliga WP19 (inte Pro) har denna variant också fått en något uppdaterat systemkrets i och med Helio G99 jämfört med G95 hos lillebror. Också internminnet har ökats på från godkända 8 GB till ännu vassare 12 GB. Två uppdateringar som visserligen inte ger extremt mycket i form av hastighet, men ändå levererar en lite smidigare användarupplevelse.
Skärmen på 6,78 tum är fullt godkänd och levererar en tydlig och kontrastrik bild. Ytterligare trevliga plus med telefonen är möjligheten till omvänd laddning. Alltså att du, via sladd, kan ladda upp andra saker genom telefonens batteri. Samt att en av kamerorna är en mörkerseende-variant.
Oukitel WP19 Pro passar dig som vill ha bästa möjliga batteritid till varje pris. Givetvis tillsammans med en övrigt också godkänd prestanda.
5. Doogee V Max Plus 5G Dual SIM 16GB RAM 512GB
Duglig kamera, ordentlig batteritid
Stor och tung (533 g), precis godkänd prestanda
Ytterligare en ordentligt robust telefon är V Max plus från Doogee. Precis som hos WP19 Pro här ovanför är de två största fokusområdena ohyggligt bra batteritid och möjligheten att hantera telefonen nästan hursomhelst. Batteriets kapacitet är även här hela 22 000 mAh vilket möjliggör väl över en veckas normal användning. Telefonen är därtill både IP68- och IP69K-klassad samt certifierad enligt MIL-STD-810H. Vilket översätter till att den fixar det mesta i form av vatten, fall och smuts.
På insidan drivs telefonen av Dimensity 7050-kretsen. Vilken inte är något prestandamonster, men ändå en helt okej krets i sammanhanget som tillsammans med hela 16 GB internminne tillåter användning av både många och tunga appar.
Kameramässigt står sig telefonen också bra och erbjuder både en huvudkamera med hela 200 MP-upplösning, en mörkerkamera med 20 MP-upplösning och en enklare makrokamera. Frampå telefonen huserar en IPS-skärm med en upplösning om 1080 x 2408 pixlar. Även denna är inget extremt jämfört med kvalitén hos exempelvis en OLED-skärm. Men den presterar ändå helt okej.
Doogee V Max Plus passar dig som vill ha en robust telefon med ordentlig batteritid och en åtminstone hyfsat duglig kamera-upplevelse.
6. Samsung Galaxy Xcover6 Pro Enterprise Edition 5G SM-G736B/DS Dual SIM 6GB RAM 128GB
Löstagbart batteri, trevlig design och skärm
Något dyr sett till prestandan
När det kommer till lite större tillverkare är det, bortsett från Nokia, i stort sett endast Samsung som med sin Xcover-serie faktiskt har åtminstone en avstickare av lite mer tåliga telefoner i sitt stall.
Xcover-serien har alltid aspirerat att leverera telefoner som i mångt och mycket påminner om vanliga smartphones, men som håller bättre. Något som också stämmer in med Xcover 6 Pro som med sitt hyfsat smidiga utseende lätt kan "misstas" för en helt vanlig mobil, om än en relativt stor sådan med sin höjd på hela 168,8 mm.
IP-klassificeringen landar här på IP68 vilket betyder helt damm och vattensäker. Telefonen har även testats enligt MIL-STD 810H för att bland annat kunna överleva fall på upp till 1,5 meter utan problem.
Insidan styrs av Snapdragon 778G-kretsen tillsammans med 6 GB internminne och 128 GB lagringsutrymme. En okej uppsättning komponenter, men en lite vassare systemkrets och 256 GB hade absolut varit att föredra. Men allt fungerar trots allt godkänt.
Skärmen är även den godkänd och har dessutom 120 Hz uppdateringshastighet för en ännu smidigare upplevelse vid scrollande. Ett stort plus är också att telefonen har ett löstagbart och utbytbart batteri. Något som få telefoner har idag.
Samsung Galaxy Xcover 6 Pro passar dig som vill ha en okej mellantelefon med extra fokus på hållbarhet. Dessutom från en känd tillverkare.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer