Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Apple säljer som bekant en hel del olika datorer i olika prisklasser. Något som inte alltid gör det så lätt att bena ut vilken modell man faktiskt ska rikta in sig på när det är dags att köpa en ny, eller sin första, MacBook-dator.
I den här topplistan är min intention därför att pricka in några prisvärda MacBook-modeller baserat på lite olika användningsområden och kriterier. Så oavsett om du vill åt den billigaste MacBook-datorn som fortfarande är bra, den vettigaste MacBook-datorn med en större skärm eller behöver en prisvärd MacBook för videoredigering hoppas jag du hittar en passande modell här!
Apple säljer som bekant en hel del olika datorer i olika prisklasser. Något som inte alltid gör det så lätt att bena ut vilken modell man faktiskt ska rikta in sig på när det är dags att köpa en ny, eller sin första, MacBook-dator.
I den här topplistan är min intention därför att pricka in några prisvärda MacBook-modeller baserat på lite olika användningsområden och kriterier. Så oavsett om du vill åt den billigaste MacBook-datorn som fortfarande är bra, den vettigaste MacBook-datorn med en större skärm eller behöver en prisvärd MacBook för videoredigering hoppas jag du hittar en passande modell här!
Produkter i listan
Jämför alla1. Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 7C GPU 8GB 256GB 13"
Inga fläktar, fantastisk styrplatta och byggkvalitet
Bara två USB-C-portar i kontaktväg
Om du vill åt billigast möjliga MacBook-dator som ändå fungerar riktigt bra för de allra flesta, vardagliga sysslor är fortfarande Apples MacBook M1 från 2020 det självklara valet.
Prestandaklivet när Apple introducerade sin egen systemkrets (M1) och frångick de tidigare Intel-baserade MacBook-datorerna var så pass stort att instegsdatorn (Air) fyra år senare fortsätter att vara företagets troligen mest prisvärda laptop någonsin.
Med MacBook Air M1 får du en riktigt snygg dator med branschens bästa styrplatta och byggkvalitet, ett bra tangentbord, 15 timmars batteritid och en riktigt bra skärm. Lägg där till att datorn helt saknar fläktar och alltså är knäpptyst oavsett vad den arbetar med och du har en svårslagen dator sett till priset.
MacBook Air M1 (2020) passar dig som vill ha en bra och så billig MacBook-dator som möjligt för alla vardagliga bestyr.
2. Apple MacBook Air (2022) - M2 OC 8C GPU 13,6" 8GB RAM 256GB SSD
Fantastisk premium-känsla överlag, inga fläktar
Prestandan skruvas ned vid långintensiva arbetssessioner
Vill du hänga med lite mer i de digitala svängarna är M2-uppföljaren till MacBook Air M1 troligen den bästa datorn för de flesta.
Designmässigt har Apple slopat den tidigare mer lutade profilen som varit lite av Air-datorernas kännetecken och istället gjort datorn helt platt när den fälls ihop. En uppgradering som utan tvekan adderar en del premium-känsla.
På insidan är givetvis hoppet från systemkretsen M1 till M2 den största nyheten. Även om den faktiska prestandaökningen inte är enorm går allt utan tvekan snabbare. Också skärmen har fått sig en uppgradering där både ljusstyrka, kontrast och färgåtergivning blivit bättre.
Apple har därtill lagt till sin gamla (men nu uppdaterade) klassiker MagSafe för laddning. Vilket inte bara är trevligt, utan också lämnar båda USB-C-portarna lediga för andra tillbehör (det går fortfarande att ladda via USB-C-portarna med om man vill).
MacBook Air M2 passar dig som vill ha en riktigt bra dator för det allra flesta sysslor, även enklare videoredigering i 4K-upplösning. Vet du med dig att du kommer arbeta med mer utdragna, tyngre uppgifter kan det dock vara värt att titta på en av Pro-modellerna här nedanför. Alternativt välja varianten med 16 GB internminne om du använder många program samtidigt.
3. Apple MacBook Air (2023) - M2 OC 10C GPU 15" 8GB RAM 256GB SSD
Mer skärmyta för inte så mycket mer pengar
Prestandan skruvas ned vid långintensiva arbetssessioner
Vill du åt en MacBook med lite större skärm var tidigare de enda alternativen de mycket dyrare MacBook Pro 14 och 16 tum-modellerna. Tack och lov löste Apple detta helt i och med introduceringen av 15 tums-varianten av MacBook Air M2.
Bortsett från den större skärmen (15 tum mot 13 tum) och en snäppet bättre högtalarlösning är 15 tums-varianten av MacBook Air M2 identisk med sitt mindre syskon. Vilket betyder fantastisk prestanda vid de flesta kortintensiva arbetsuppgifter, en riktigt trevlig (fläktlös) design och MagSafe-laddning.
Skärmens upplösning har givetvis ökat från 13-tummarens 2560 x 1664 pixlar till 2880 x 1864 pixlar. I och med den fysiska storleksökningen av skärmen är dock pixeldensiteten (storleken på allt som visas) densamma hos de båda modellerna. Vilket gör precis ingenting då skärmen är superskarp.
15 tums-varianten av MacBook Air M2 passar dig som vill ha en riktigt bra dator för det mesta och samtidigt njuta av en större skärm med plats för mer saker jämfört med 13-tummaren. En notis att tänka på är att eventuellt välja till 16 GB internminne om du vet med dig att du kommer använda många program samtidigt på datorn.
4. Apple MacBook Pro 14" (2023) M3 8C CPU 10C GPU 8GB RAM 512GB SSD
Fantastisk skärm, okej inkopplingsmöjligheter
Fortfarande bara 8 GB internminne som standard, snäppet dyr
I och med det senaste släppet av ett nytt gäng systemchip skrotade Apple helt 13 tums-datorena i MacBook Pro-serien. Istället står nu valet för användare mellan MacBook Air (13- och 15 tum) och MacBook Pro (14- och 16 tum). Där Air-modellerna har likvärdiga yttre och Pro-modellerna likaså.
I basvarianten på MacBook Pro-sidan med det nya M3-chippet hittar vi just MacBook Pro M3. Den prestandamässiga uppgraderingen från tidigare M2 är i det bästa okej. Vilket fortfarande är fullt godkänt då M2-chippet var (och är) förbaskat kompetent.
Istället är det på utsidan de största förändringarna skett. Här har basmodellen numera exakt samma utseende som hos de bra mycket dyrare varianterna med M2 Pro- och M2 Max-kretsar. Extra trevligt är att den 14,2” stora skärmen också är exakt densamma hos alla Pro-datorer. Vilket betyder korrekta färger direkt från kartongen och ett fint flyt med 120 Hz variabel uppdateringshastighet.
Bortsett från att den vanliga M3-versionen har två istället för tre USB-C-portrar är annars inkopplingsmöjligheterna med en HDMI-port, SDXC-kortläsare, 3.5 mm-uttag samt MagSafe-laddning också desamma hos alla MacBook Pro-datorer. Vilket givetvis är trevligt!
MacBook Pro M3 passar dig som vill ha en 14 tums-dator med fantastiskt skräm, god prestanda och godkända inkopplingsmöjligheter.
5. Apple MacBook Pro 14" (2023) M3 Pro 11C CPU 14C GPU 18GB RAM 512GB SSD
Fantastisk prestanda, design och batteritid
Aningens tung, dyr
Kräver du mer av din dator har jag tidigare rekommenderat MacBook Pro med M2 Pro-kretsen (alternativt M1 Pro om du lyckas få tag på den). Båda dessa levererar en fantastisk prestanda för pengarna. Tråkigt nog börjar datorer innehållandes dessa systemkretsar bli rätt knepiga att få fatt i varför det nu självklara valet i den mer prestandatunga kategorin av prisvärda MacBook-datorer blir M3 Pro-varianten av Apples MacBook Pro-serie.
Klivet upp från M2 Pro är på inget sätt enormt, men en viss prestandaökning finns givetvis. Annars är allt hos M3 Pro-modellerna precis lika trevligt som hos de tidigare Pro-kretsmodellerna i serien. Det vill säga att du får en dator som hanterar i stort sett allt du kan utsätta den för utan några som helst problem, oavsett det handlar om videoredigering, programmering eller 3D-modellering.
Detta tillsammans med en fantastisk 14 tums-skärm med ordentlig ljusstyrka, 120 HZ uppdateringsfrekvens och oklanderlig färgåtergivning. Du får även tre USB-C-portar (Thunderbolt 4), en HDMI-port (2.1) och en SDXC-kort-läsare samt givetvis laddning via MagSafe. Både internminne och lagring startar därtill på acceptabla 18 GB respektive 512 GB.
MacBook Pro M3 Pro passar dig som arbetar med tunga och många program samtidigt. De enda egentliga anledningarna att gå ytterligare ett prismässigt steg uppåt, till M3 Max-kretsen, är om du behöver mer än 36 GB internminne, alternativt om du arbetar med ordentligt tunga grafikprogram som kan dra nytta av de extra grafikkärnorna hos M3 Max.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer