Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa golvhögtalaren

18 juli 2023

Först ska vi vara tydliga: en riktigt bra, fullstor golvhögtalare kostar. Speciellt om man vill ha helheten där både ljudkvalitet och finish håller måttet för att vara en central del i ett modernt vardagsrum. Det går helt enkelt åt rejält med RnD och råmaterial för att bygga en golvhögtalare av hög kvalitet.

För somliga kan en golvhögtalare tyckas vara ett gammalmodigt inköp i en värld av kompakta Sonos-högtalare och soundbars som paketerar hela hemmabioanläggningar i en slimmad limpa. Men de som vet, de vet: det finns inga genvägar till det perfekta ljudet. Framförallt när det kommer till att återge de djupa basfrekvenserna är det en golvhögtalare som gäller!

Fördelen är att även den konservativa HiFi-världen anpassar sig mer och mer till teknikutvecklingen. Därför finns en uppsjö av alternativ för den som vill kombinera en traditionell stereo- eller flerkanalsanläggning med intuitiva gränssnitt, rumskalibrering och trådlös musikstreaming. Allt styrt direkt från mobiltelefonen.

Nedan kommer några av de bästa golvhögtalarna på marknaden, både aktiva varianter med den senaste tekniken och passiva dito för den mer traditionella ljud- och musikentusiasten!

1. Dynaudio Focus 50

Världens bästa, aktiva/digitala golvhögtalare för hemmabruk?

Priset är högt, även med hänsyn till all teknologi

Dynaudio Focus 50 är, för mig, den ultimata moderna golvhögtalaren för hemmet.

Med Focus-serien har Dynaudio tagit sin expertis inom skräddarsydda ljudelement och akustisk design och kombinerat den med inbyggda, digitala förstärkare. Dessa är helt optimerade för varje enskilt högtalarelement, totalt 1000 watt per högtalare. Det är alltså en aktiv högtalare vi talar om här, med finish och ljudkvalitet som en traditionell HiFi-högtalare i premiumklassen, men användarvänlighet som ett Sonos-system.

Högtalarna kommunicerar med varandra trådlöst, så allt som krävs är varsin strömkabel till högtalarna. De har egen rumskalibrering som känner av om du har frontgallret monterat eller ej. Du har vidare (nästan..) obegränsade möjligheter att streama via Tidal, Spotify Connect, Roon, Airplay 2, Bluetooth osv. Allt i en minimalistisk dansk design som smälter in praktfullt i de flesta hem.

Ljudet är sagolikt, långt större och djupare än storleken indikerar (ner till 20 Hz -3dB på normal ljudvolym) och med en beroendeframkallande spelglädje!

Det kostar fläsk att äga ett par Focus 50, men lycka till att få såhär bra ljud från ett likvärdigt system bestående av separata komponenter. Det finns även en mindre 30-modell att tillgå.


2. KEF LS60 Wireless

Innovativ design, ljudet, formatstödet och anslutningarna

Ingen inbyggd rumskalibrering

Ett alternativ till Focus är brittiska KEF LS60, som kortfattat är en golvstående version av KEFs kompakta, aktiva storsäljare LS50 Wireless.

De har en riktigt läcker design (särskilt det blå utförandet, wow - kaxigt!), med tydlig inspiration både från LS50 och sci-fi-högtalaren Blade.

Elementkonfigureringen är intressant. Två uppsättningar tvillingelement (s.k. "Uni-Core") för bas på sidorna samt KEFs egna s.k. "Uni-Q" koaxialement på framsidan. En nyutvecklad resonansdämpare på insidan lovar att absorbera 99% av reflektionerna från elementets baksida.

Liksom hos Focus stöds nästan alla streamingmöjligheter som finns, inklusive Tidal, Qobuz, Apple Music, Spotify connect, Roon, Airplay och Chromecast. Du kan välja att använda den egenutvecklade appen för att styra högtalarna och strömma musik från utvalda streamingtjänster. Högtalarna har också en subwoofer-utgång samt HDMI eARC-anslutning på baksidan för att koppla direkt till din TV. Även traditionella analoga ljudingångar finns, så du kan verkligen ansluta allt möjligt och ta din HiFi-/mediahörna in i framtiden.

Enda nackdelen är avsaknad av integrerad, ordentlig rumskalibrering samt att KEFs ljudideal, beroende på tycke och smak, kan dra lite åt det hårda och ljusa hållet.


3. DALI Rubicon 8

DALI Rubicon 8
HiFi Klubben

69 996 kr

JJ Hifi

52 052 kr

Varmt, silkeslent ljud, vacker design

Det finns alternativ som spelar djupare och tajtare bas

På den lite mer traditionella sidan av premiumhögtalarsegmentet hittar vi Dali Rubicon. Precis som Dynaudio är dessa utvecklade och byggda i Danmark.

Rubicon 8 är den största modellen (bigger is better!) men serien innehåller modeller i alla storlekar, inklusive vägg- och centerhögtalare för hemmabio. Så du kan lätt anpassa efter behov, utrymme och budget.

Ett signum för Dali är den s.k. hybriddiskanten som kombinerar en banddiskant med en soft dome som man menar ger ett bredare omfång och optimal återgivning av högfrekventa detaljer. Således har inte högtalaren ett dedikerat element för enbart mellanregister, utan hybriddiskanten delar direkt med de tre 6,5 tums-basarna. För att minimera resonanser och andra orenheter är varje baselement inneslutet i en egen kammare, med en egen basport på baksidan.

Ett utmärkt, om än kostsamt sätt att kombinera högklassig HiFi med modern och inredningsvänlig design!


4. B&W 702 S3

B&W 702 S3
HiFi Klubben

69 996 kr

Audio Affair

73 461 kr

Oerhört rent ljud, precisionsdesign

Ljudet kan tyckas dra åt det kliniska hållet, högt pris

Bowers & Wilkins gör några av de läckraste högtalarna pengar kan köpa. De lyckas förena form med funktion på ett sätt få kommer ens i närheten av. I delat rum med en Steinway-flygel skäms en B&W-högtalare verkligen inte för sig!

700-serien befinner sig mitt emellan den enklare 600-serien och den vansinniga 800-serien (där högtalarna kostar upp emot 300 000 kronor!). Här är kabinettet inte fullt så påkostat och man slopar de exotiska diamantdiskanterna till förmån för varianter i carbon-komposit.

Men liksom hos 800-serien är diskanten försluten i en helt egen, fräst aluminiumtub ovanpå lådan för att helt eliminera resonanser. Samma egenutvecklade teknologier för mellanregister och bas (s.k. Continuum- respektive Aerofoil-design) används även här. I 702-modellen sitter ett mellanregister och tre stycken woofers.

Precis som Dali Rubicon är serien helt komplett med stora och små golvare, stativhögtalare, centerhögtalare och subwoofer. Välj vad som passar dig bäst och vill du bygga hemmabio, kör hårt!


5. Dynaudio Evoke 50

Varm, silkeslen ljudbild, skandinavisk minimalism

Vetskapen att Focus 50 existerar ;)

Vill du hellre ha en passiv version av Dynaudio Focus 50 för att kombinera med befintlig förstärkare och musikkälla? Eller vill du helt enkelt skräddarsy dina komponenter själv? Då är Evoke 50 det närmsta du kommer.

Du missar såklart den fina integreringen med all förstärkning och musikstreaming. Eftersom de även saknar den inbyggda DSP:n som får ut absolut max av baselementen börjar baskurvan slakna av under 35 Hz.

I övrigt är det i princip samma högtalare, med samma kombination av egenutvecklade element och utsökt dansk design med fina material (matt trä, mums!).

Detta är en av de bästa trevägshögtalarna du kan hitta för priset med allt sammantaget. Nöjer du dig med en tvåvägskonstruktion (inget dedikerat mellanregister) kan du komma ner ytterligare 10 000 kronor via den mindre Evoke 30-modellen.

Inte gratis, men däremot väldigt prisvärt.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons