Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa true wireless-hörlurarna

1 november 2024

True wireless kallas in ear-hörlurar utan någon som helst fysisk förbindelse mellan vänster och höger enhet. De är och kommer fortsätta vara den hetaste och tekniskt mest avancerande typen av hörlurar nu och framöver. Supersuccén AirPods fick segmentet att explodera av alternativ och den stora appealen ligger såklart i att de gör ett väldigt diskret intryck och är långt smidigare att bära med sig överallt jämfört med fullstora hörlurar med huvudbygel.

De bästa true wireless-lurarna är inte bara fullproppade med funktionalitet så som aktiv brusreducering och smart uppkoppling, ljudkvalitén har även gått från att vara en rejäl kompromissfaktor till att nu ligga mycket mer i nivå med "vanliga" in-ears. Vi ser också allt fler starka alternativ i de lägre prisklasserna som en naturlig följd av teknikutvecklingen. Ha bara i åtanke att om du är ute efter hela dagen-batteri, optimal komfort och riktigt involverande ljud så är det fortfarande fullstora lurar som jag hade rekommenderat.

Här får du en överblick av de bästa true wireless-lurarna på marknaden just nu, för olika syften.

1. Apple AirPods Pro (2nd generation) 2022

Transparens-läget, bra ljud för både musik & samtal, intuitiva

Bäst med iOS-enheter, inte optimala för träning

De bästa True Wireless-hörlurarna för Apple-användare är Airpods Pro gen 2.

Ljudkvalitén är riktigt bra till skillnad från gen 1, brusreduceringen likaså och det adaptiva transparency-läget förblir i en klass för sig. Designen, paketeringen och komforten är kanon som förut. De är sjukt smidiga och användarvänliga, de parkopplar sömlöst och de kryddar med nyttiga finesser som laddning med Apple Watch-laddare, inbyggd AirTag-funktion via "Hitta"-appen samt en liten högtalare på etuiet ifall du tappar bort dem. Och de har äntligen fått både konkurrenskraftig batteritid och volymkontroller direkt på stammarna.

Ni fattar, nya Airpods Pro är helt enkelt ruskigt bra och fulländade, uppkopplade in-earlurar för Apple-användare. För hårdträning finns alternativ som sitter säkrare och med högre tålighet (t ex Sennheiser Momentum Sport), men annars är dessa en närmast självklar kompanjon till din iPhone. Speciellt om du även har flera andra Apple-prylar.


2. Sony WF-1000XM5 Wireless In-ear

Ljudet! Brusreduceringen! Trevlig design

Medelmåttigt transparens-läge, somliga är ännu bekvämare

De bästa allround True Wireless-hörlurarna för Android-användare (och självklart även riktigt bra för iPhone!) är Sony WF-1000XM5.

De förbättrar i princip allt som behövdes förbättras från de tidigare XM4. De är mindre, lättare och betydligt bekvämare, framförallt för trängre öron. Ljudkvalitén har gått från "bra" till absolut toppklass, samtalskvalitén är bättre (framförallt i mer högljudda/bullriga miljöer) och trots storlek- & viktreduceringen är både batteritiden och brusreduceringen minst lika bra som förut.

Äntligen ett klockrent alternativ till Airpods Pro 2 för Androidanvändare och/eller den som bara föredrar något annat. Bose Quietcomfort Earbuds Ultra har jämförbar brusreducering men kostar betydligt mer och ljudupplevelsen både under musiklyssning och röstsamtal är sämre.

Enda egentliga nackdelen med XM5 är att komforten fortfarande inte är hundraprocentig långa stunder... samt att transparency-läget förblir överlägset i Airpods Pro 2.

Men hade jag inte varit så förtjust i hela Apple-ekosystemgrejen, hade detta varit mina absoluta favoriter. Ett grymt bra köp!


3. Bowers&Wilkins Pi8 Wireless In-ear

Klassledande ljud, mycket bättre passform, streaming via etuiet

Medelmåttig ANC och usel vindbrusreducering, kortare batteritid vs Pi6

De bästa True Wirelesshörlurarna dömt efter ljudkvalitet är Bowers & Wilkins Pi8. De är ett stort steg i rätt riktning för B&W, som inte imponerat på mig tidigare med sina stiliga dock klumpiga och bastunga inear-lurar. Som dessutom spelade i typ 3 timmar (!) med ANC igång.

Pi8 är den mer exklusiva av de två nykomlingarna. Skillnaderna mot lillebror Pi6 ligger i mer sofistikerad DSP, högtalarmembran i Carbon, lite snyggare exteriöra detaljer och mer nischade funktioner som det allt mer förekommande sk "audio retransmission", dvs att kunna streama ljud via hörlursetuiet. Det lär uppskattas av entusiaster och audiofiler, som kan spela upp högupplöst 24-bitars losslessljud ur iPhone eller icke AptX-losslesskompatibla Androidenheter. Men även för att streama från analoga källor t ex infotainmentsystemet på flygplanet.

PI8 imponerar dock varken vad gäller ANC (medelmåttig) eller samtalskvalitet. Trots trippel mikrofonuppsättning per öra är röstupptagningen bara okej och glöm att försöka hålla samtal på cykeln i motvind.

Den kraftfullare DSP:n kostar också lite i form av batteritid vs Pi6. Och IP54-klassning förvisso är inte B&Ws lurar stadiga nog för att träna med. Vilket gör dem till ett särskilt kostsamt köp, då du lär vilja ha andra lurar för dina träningspass.

Men för finsmakare som uppskattar maximal ljudprestanda och elegant design är dessa överlag bäst just nu.


4. Apple AirPods (4th Generation) Active Noise Cancellation Wireless In-ear

Designen, grymt ljud & ANC för denna typ av hörlurar!

Begränsad ANC, saknar volymkontroll och AirTag-funktion

Nya 'standard'-Airpods är en betydlig förbättring faktiskt och tveklöst de bästa True Wireless-hörlurarna på marknaden av denna typ (utan penetrerande öronproppar).

Först och främst har lurarna en ny design med bättre ergonomi och IP54-klassning. Caset har krympt till riktigt gulliga och smidiga dimensioner, samtidigt som ljudkvalitén både för musik och samtal fått ett rejält lyft. De har fått samma H2-chip och processorkraft som Pro 2, vilket förhöjer b la samtalskvalitet, adaptiv EQ, rumsligt ljud osv.

T om den Aktiva brusreduceringen (inkl transparens & konversationsfokus) har fått följa med denna gången och den är inte alls fy skam; vilket nästan känns som trolleri med tanke på lurarnas öppna/ej tätade konstruktion. Jag har testat slutna lurar med proppar som haft sämre brusreducering än dessa. Imponerande!

Nämnas bör att du kan köpa dem i en version utan ANC också, för mindre pengar. Men då tappar du också förmågan att ladda etuiet trådlöst.

För riktigt imponerande ANC och ännu bättre ljudkvalitet, välj Pro 2-modellen. Pro har också volymkontroller på de tryckkänsliga stammarna och AirTag-funktion i om det inbyggda sk "U1"-chippet, som båda saknas här.

Men är du en av dem vars öron inte kommer överens med gummiproppar, då är detta de mest fulländade AirPods hittills och en given följeslagare till dina Apple-enheter.


5. Sennheiser Momentum Sport Wireless In-ear

Bäst ljud av alla sportlurar, perfekt passform, bra ANC, sensorerna

Högt pris (men de är värda det!)

De bästa True Wirelesshörlurarna för träning och löpning är Sennheiser Momentum Sport. Här har Sennheiser spänt musklerna ordentligt för att få till de bästa sportlurarna i premiumsegmentet. Och överlag har de verkligen lyckats.

De kommer generöst paketerade; med gott om anpassningsmöjligheter och ett genomarbetat, robust (IP54) och gummibeklätt laddetui.

Lurarna är IP55-klassade, perfekt formgivna och sitter klockrent i öronen även på de svettigaste löp- & spinningpassen. De har ljudkvalitet i toppklass; det klart bästa jag hört i ett par renodlade sportlurar. Även samtalsljudet är helt okej, inte toppklass men klart good enough.

Lurarna är tacksamt nog ventilerade vilket tar bort andetag, fotsteg och duns från träningsmiljön som annars kan bli störmoment. Men de har också (bra) aktiv och ställbar brusreducering så att du verkligen kan anpassa mängden ljudinsläpp efter om du stänga ute gymmiljön eller öppna upp helt för omgivningsmedveten utomhuslöpning. T om den aktiva vindbrusreduceringen funkar ganska bra!

Dessutom är de utrustade både med pulsmätare och temperatursensorer som kommunicerar med dina träningsappar. Coolt!

Enda nackdelen är att touch-kontrollerna är väl känsliga och tar lite tid att vänja sig vid. Men jag gillar att du kan skräddarsy kommandona helt fritt. Du kan t om knacka vid sidan om örat istället om du vill, eftersom de har benledningsteknik.

Om du vill ha ett par sjukt fullutrustade arbetshästar för all sorters träning på nybörjar- eller professionell nivå och i synnerhet värdesätter premiumkänsla och ljudkvalitet, då ska du ha dessa. Jag älskar dem!


6. OnePlus Buds Pro 2 In-Ear Wireless

Funktionsrika, passformen, IP55, bra ljud

Ej volymkontroller, "Rumsligt ljud" presterar dåligt

De bästa True Wirelesshörlurarna under 2000 kronor är Oneplus Buds Pro 2.

De är ganska väl matchade mot Huawei Freebuds Pro 2, men passformen är bättre. Buds Pro 2 sitter både riktigt stadigt och bekvämt i öronen även för intensiv träning. De har dessutom klart bättre batteritid och jag föredrar den matta, mer underskattade designen.

Ljudmässigt presterar de riktigt bra för priset, inga Airpods Pro 2-dödare men heller inget särskilt att anmärka på. Lite bastunga kanske, men det går enkelt att justera i Melody-appen (alt direkt i inställningarna på en kompatibel mobiltelefon som t ex Oneplus 11). Och "Rumsligt Ljud" stinker!

Liksom Huawei har du i princip alla funktioner du kan tänka dig, inkl smarta beröringssensorer (som dock krånglar lite ibland..?), senaste Bluetooth-standarden, trådlös laddning, snabbladdning, multiparkoppling, IP55-vattentålighet samt adaptiv aktiv brusreducering som presterar bra för priset.

Det enda jag saknar är egentligen volymkontrollfunktion direkt på lurarna som Huawei och Airpods Pro 2 har. Somliga audionördar på Android-sidan lär också anmärka på att du får nöja dig med SBC istället för aptX om du inte har en telefon kompatibel med LHDC-standarden för högupplöst streaming. Men för de flesta är det inget bekymmer.

Riktigt trevliga, prisvärda och mångsidiga lurar för alla mobilplattformar!


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons