Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa hörlurarna för audiofilen

23 november 2023

Brusreducering, smarta funktioner och trendig design i all ära - i slutändan använder vi ändå hörlurar för musiklyssning, och då torde det viktigaste ändå vara ljudkvalitén.

Hörlursbaserad HiFi är ett betydligt mer lättillgängligt alternativ till en kostsam och platskrävande högtalaranläggning. Du kommer aldrig att få den fysiska basen eller ultimata live-känslan eftersom hörlurar är mycket mindre och projicerar ljudbilden runt/inuti huvudet, men i gengäld slipper du tänka på rumsakustik och det går att komma ännu närmare inpå detaljerna.

Vill du åt den där riktigt höga nivån av ljudåtergivning är det fler komponenter än bara hörlurarna som spelar in. Precis som med högtalare krävs en vettig ljudkälla (förslagsvis ett dedikerat ljudkort/DAC till datorn eller en högkvalitativ musikserver) och helst förlustfria ljudfiler. Tänk på att det ofta också behövs en dedikerad hörlursförstärkare då många hörlurar av high-end-typ kräver mer effekt.

OBS! Även de allra bästa lurarna på marknaden kan förbättras ytterligare via digital väg för att få ut det allra sista i form av helt linjär återgivning och anpassning för just dina öron. Jag rekommenderar varmt Sonarworks Reference-plugin för detta, alternativt om du använder Roon fungerar dess DSP riktigt bra också.

Jag har själv tidigare ägt en uppsjö av high end-hörlurar från olika tillverkare och i olika sammanhang lyssnat på otaliga. Här har du - helt enkelt - the best of the best! Sorry about your wallet!

1. Sennheiser HE1 Over-ear

Sennheiser HE1 Over-ear

Audio Affair

830 405 kr

Världens lyxigaste och högst presterande hörlurs-HiFi system

PRISET! Enbart specialbeställning

HE1 spelar i en helt egen liga vad gäller hörlurar. Kortfattat rör det sig om världens mest påkostade, överdesignade, överambitiösa och, tja, rent vansinniga hörlurssystem.

Den mer tekniska beskrivningen är att HE1 består av ett par elektrostatiska hörlurar med Klass-A slutsteg inbyggda i själva kåporna (varför de har kylflänsar!), ultratunna, platinum-förångade membran och guld-förångade, keramiska (!) elektroder för strömledning. Lurarna ser ut som ett par enorma HD 650 med inslag av HD 800 och materialen utgörs naturligtvis nästan exklusivt av metaller och läder samt alcantara av finaste sort.

Övriga paketet utgörs av ett kontrollsystem, digitaldel samt ett analogt försteg som nyttjar 8 st vakuumrör - allt paketerat i ett massivt stycke carrara-marmor (du vet, samma material som Michelangelos David-skulptur är gjord utav) som bjuder på en elegant transformers-show när du slår på strömmen.

Det är en absurd skapelse, i första hand ett lyxköp för de mest välbärgade men ljudet är verkligen imponerande. Distorsionen är den lägsta som någonsin uppmätts med ett par hörlurar och basen är faktiskt förbluffande djup och potent. Jag har lyssnat på dem en gång under ca 2 timmar och det är en upplevelse man inte glömmer i första taget.

Men vill du ha Sennheisers magnum opus hemma på HiFi-bänken kommer det att stå dig dyrt - riktigt dyrt! Det går enbart att specialbeställa HE-1 och då till det fullkomligt vansinniga priset á 645 000 riksdaler! Men då får du iallafall personlig hemleverans...


2. Stax SR-X9000

Stax SR-X9000
Hifi Experience

79 890 kr

Reference Audio

79 890 kr

Hembioconsult

79 900 kr

Superdetaljerat, supermjukt ljud, underbar komfort

Dyra och krävande

Japanska STAX har tillverkat sk elektrostatiska hörlurar sedan 1960 och är generellt en av - om inte den allra högst ansedda hörlurstillverkaren i världen.

Drivenheten i en elektrostatisk hörlur (och högtalare) utgörs av ett ultratunt membran (många gånger tunnare än ett hårstrå) in mellan två ihåliga, statiskt laddade elektroder - en positivt och en negativt - som trycker och drar membranet fram och tillbaka i tomma luften. Den totala massan på membranet som skapar ljudvågorna är nästan ofattbart låg, vilket ger extrem ljudupplösning.

Ungefär vart tionde år släpper STAX en ny flaggskeppsmodell och den senaste heter SR-X9000. De är lite av en spirituell uppföljare till SR-Omega från 1990.

STAX har här tagit sin elektrod-design till nya tekniska höjder och membranen är dessutom hela 20% större än förra SR-009 modellen, vilket bidrar till en ännu mer omvälvande ljudbild med större basresurser.

Nackdelar? De är svindyra och kan vara svåra att få tag på. Dessutom kräver de en speciell högspänningsförstärkare för att ens fungera. Och för de allra bästa får du betala lika mycket som hörlurarna eller mer!


3. Audeze CRBN Over-ear

Audeze CRBN Over-ear
Reference Audio

55 890 kr

Hifi Experience

55 890 kr

Hembioconsult

55 890 kr

Ljudupplösningen, perfekt komfort

Kräver speciell förstärkare

Praktfulla CRBN är amerikanska Audezes första elektrostatiska hörlur och faktiskt ett resultat av ett specialuppdrag, där målet var att ta fram en högpresterande hörlur helt utan magnetiska komponenter för användning i MRI-miljö. Ljudelementen ingenjörerna fick fram var så lyckade att man även valde att göra en audiofil HiFi-hörlur utifrån dem.

CRBN är troligtvis de främsta elektrostatiska hörlurarna i världen som inte tillverkas av STAX och här får japanerna verkligen en match både i ljud och komfort - enbart tycke och smak lär avgöra!

Notera att CRBN, liksom STAX, kräver en anpassad högspänningsförstärkare för att ens fungera - och du vill inte snåla med den heller, inte i den här prestandaklassen! De intresserade bör, liksom med X9000, överväga Mjolnir Audio eller Headamp som alternativ till STAX egna varianter.


4. Focal Utopia II (2022) Over Ear

Extrem upplösning, blixtrande dynamik, luxuös komfort

Maffig prishöjning mot originalet

Jag ägde ett ex av Focals ursprungliga Utopia-modell under ett par år, efter att ha blivit helt golvad vid första lyssningen. Vilken upplösning, vilken snabbhet! Och med en silkeslen textur som jag tidigare bara förknippade med elektrostatiska hörlurar. Dessa kvalitéer kan till största del tillskrivas det exotiska och helt custom-designade Beryllium-elementet, som härstammar direkt från Focals statement-högtalare i miljonklassen.

Utopia vart dock snäppet ljusa, med bara aningens försiktig bas för min smak. Båda dessa områden har man dock korrigerat i den uppdaterade 2022-modellen, som har just det tillskott av värme som jag gärna EQ:ade fram i originalet. Man har också uppdaterat utseendet, gjort det lite svartare och tuffare.

Men den nästan äckligt höga upplösningen, den är kvar i all sin prakt. Utopia spelar med en direkthet, självsäkerhet och dynamik som du knappast hört på maken till i hörlurar. Och komforten är fortfarande av det luxuösa "hela dagen lång"-slaget, trots relativt hög vikt.

Den uppdaterade 2022-modellen och kronans minskade värde har dock medfört en rejäl prishöjning. Om Utopia verkligen är värda 60 000 kronor (du behöver dessutom en grym förstärkare inte nödvändigtvis för kraftresursernas skull, men för att hänga med den enorma upplösningen) låter jag vara osagt. Men faller du för dess kvalitéer så lär du inte få dem någon annanstans, inte ens i Focals billigare modeller.


5. Meze Audio Empyrean II Over-Ear

Underbar komfort, ljud-och detaljkvalitet

Säregen design, inte de mest "perfekta"

Mezes high-end-lurar känns som något Pagani Automobil hade kunnat ta fram, både sett till estetik och pris...!

Empyrean 2 är deras senaste och bästa offering och kanske (?) den ultimata hörluren för dig som hellre vill ha en avkopplande stund i lyssningsfåtöljen framför en analytisk och "perfekt" ljudåtergivning.

De är precis lika silkeslena i klangen som tidigare Empyrean och Empyrean Elite, men är mer raffinerade och mer naturliga i frekvensgången än de tidigare lurarna som kanske var lite väl mörka stundtals.

Alla Empyrean-lurarna är lätta (för planar-lurar) och UNDERBART bekväma att ha på sig långa stunder. Sen att de kanske ser lite lustiga ut på huvudet...

Vill du höra varenda detalj i inspelningen, välj HD 800 S eller STAX. Vill du hellre ha en riktigt inbjudande, silkeslen och lyxig ljudåtergivning för timmar av musikalisk avkoppling, överväg Empyrean 2!


6. Audeze MM-500

Fantastiskt ljud, basen, byggkvalitén, komforten, lättdrivna

Trots viktminskning är 500g fortfarande inte "lätt"

MM-500 är Audezes senaste high-end-hörlurar, framtagna i samarbete med mixartisten Manny Marroquin som del av företagets nya approach mot professionella användare.

MM-500 kan ses som en kombination av Audezes populära studiolurar LCD-X och flaggskeppslurarna LCD-5. De är lika enkla att driva som LCD-X och kräver således ingen kostsam förförstärkare, men har samtidigt den modernare, bekvämare och betydligt lättare designen från LCD-5.

MEN jag tycker att byggkvalitén på MM-500 slår de extremdyra LCD-5 på fingrarna. Detta är (enligt mig) en riktigt snygg och solitt sammansatt metallkonstruktion som, för en gångs skull, får det att kännas att du faktiskt lagt över 20 000 kronor på dina lurar.

Och ljudmässigt lägger sig MM-500 exakt där jag vill ha dem, mitt emellan de något mörka LCD-X och de något skarpa/framfusiga LCD-5. Detta är inte bara en lysande studiolur utan en lysande (trans)portabel musikförmedlare.

Audezes bästa magnetostatlurar hittills!


7. Sennheiser HD 800S Over-ear

Sennheiser HD 800S Over-ear
HiFi Klubben

18 990 kr

Audio Affair

15 236 kr

Soundium

20 819 kr

Stor ljudbild, enorm upplösning, tysk premiumkänsla

Tunn djupbas, inte lika neutrala som HD 650

HD 800S är (fortfarande) Sennheisers främsta dynamiska, helöppna hörlurar och vid det här laget lite av en modern klassiker.

Jag har en lite speciell relation till dessa då de ursprungliga HD 800 var mina allra första high-end hörlurar. HD 800 var de avgjort häftigaste hörlurarna på hela marknaden när de släpptes 2009, men den superdetaljerade ljudbilden led dessvärre av vass diskant och en väl tunn djupbas varför jag valde att gå vidare till andra alternativ.

S-modellen korrigerade den vassa diskanten, gav ljudet ett behagligt tillskott av värme och paketerade om hela härligheten i ett mattsvart utförande.

Som väntat av en tysk, handbyggd ultra-premiumprodukt är byggkvalitén i 800S riktigt lyxig - ända ner till kablaget. De är rejält stora men inte så värst tunga och komforten är ypperligt bra. De bara "försvinner" efter en stund på huvudet.

Ljudmässigt erbjuder HD 800S en ljudupplösning som få andra hörlurar (och högtalare) kommer ens i närheten av; med en egendomligt luftig och precis ljudbild som verkligen har en förbluffande förmåga att separera detaljerna i musiken. De är fortfarande lite åt det kyligare hållet anser jag, med en lite för ljus klangbalans. HD600 och 650 är mer neutrala/naturliga ur kartong.

Men distorsionen är riktigt låg så med lite EQ-justeringar blir de verkligen en spektakulär lyssning. Och t.o.m. en relativt prisvärd sådan, om man ser till de flesta andra lurarna på listan.

Inte för alla, men väl värda en provlyssning!


8. Audeze LCD-XC Over-ear

Ljudet, underhållsfaktorn, massiv konstruktion, lättdrivna

Tunga som fan!

Om Dan Clark Stealth verkar väl kostsamma (eller, ska jag säga "eftersom") är Audeze LCD-XC väl värda ett omnämnande.

XC är å ena sidan nästan groteskt stora och tunga hörlurar som nästan känns mer som att ha på sig en lyxig hjälm än ett par traditionella lurar. Men komforten är ändå förvånansvärt hög tack vare de enorma, mjuka kuddarna och bra viktfördelning.

Och ljudet, det är fantastiskt! Rumskänslan är i jämförelse annorlunda från MM-500, men ljudet känns varken instängt eller dynamiskt komprimerat. Basen är att dö för och ljudbilden sprudlar av värme och detaljer.

Eftersom de delar i princip samma element som LCD-X är de väldigt lättdrivna och fungerar bra med de flesta mobila källor, utan krav på en klumpig förstärkare. Ett klart plus i kanten för de som gillar att transportera sina lurar mellan t ex hem och arbete.

Och där är ju grejen, LCD-XC är slutna lurar och även om de inte isolerar superbra är de ett oändligt mycket bättre alternativ än öppna dito för dig som jobbar på kontor eller har en sambo som kanske inte delar din musiksmak...


9. Focal Bathys Wireless Over-ear

De bästa trådlösa! Läcker design, 30 timmars batteritid

Trycker lite hårt, tråkigt kablage, ljudläckage

De bästa trådlösa hörlurarna för audiofiler är Focal Bathys.

Bathys är en kompaktare kusin till de trådbundna Celestee och låter dig välja mellan Bluetooth 5.1-anslutning (AAC + aptX Adaptive) och digital USB-anslutning via intern DAC. USB-DAC läget get den högsta tillgängliga ljudkvalitén med streaming upp till 24/192, men mest imponerande är faktiskt hur bra de låter redan över Bluetooth. Och de spelar dessutom i över 30 timmar på en laddning med brusreduceringen aktiv.

Bathys är också riktigt snygga att se på och har flera nyttiga funktioner från konsument-segmentet så som helt okej ANC-prestanda, multiparkoppling för anslutning till flera källor samtidigt och även inbyggd röstassistent (du väljer mellan Siri och Alexa).

Nackdelar? USB-C sladden är kanon för laddning men riktigt fattig som lyssningskabel. Mellanregistret känns en smula försiktigt, de trycker lite hårt runt öronen inledningsvis och de är tekniskt sett inte helt förslutna, då det sitter basportar på ovansidan av kåporna som för med sig viss ljudläckage.

Men allt detta är ändå relativt överkomligt vill jag säga, med tanke på att Bathys är marknadens kanske enda Bluetooth-lurar värda att beskrivas som äkta HiFi!


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons