Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa hörlurarna för träning

7 april 2025

Nuförtiden kan det nästan verka lite överflödigt att välja dedikerade träningshörlurar. De flesta har ju trots allt minst någon form av IP-klassning och alla funktioner du behöver, inkl förmåga att skräddarsy ljudbilden för mer bas, eller använda aktiv brusreducering (ANC) för att reglera ljudisoleringen för olika miljöer (i gymmet vill du troligtvis ha det så tyst som möjligt, medan du under utomhuslöpning vill vara så omgivningsmedveten som möjligt)

Men det finns faktiskt fortfarande klara fördelar med att välja dedikerade hörlurar specifikt framtagna för träningsändamål!

Det första jag skulle rekommendera är att helt strunta i on ear och over ear-lurar, oavsett hur frestande Airpods Max eller Sonys senaste ANC-toppmodell ser ut (seriöst, ni som tränar med era Airpods Max, sluta med det!). De tenderar att glida av hjässan så fort du lägger dig på träningsbänken och framförallt blir de snabbt varma och svettiga runt öronen.

Nej, träning är de trådlösa inear-hörlurarnas hemmabana.

Förutom att ta hänsyn till ljudisolering och dina specifika användningsområden (behöver du verkligen de där dyra ANC-lurarna om du enbart springer utomhus?) bör du ta extra hänsyn till ergonomi och passform med träningshörlurar. Jag gillar fysiska knappar på gymmet, men det är inte alla som håller med. Passform och komfort är dock något som verkligen ställs på prov, och ju hårdare du tränar desto viktigare blir dessa faktorer!

Träningslurar har ofta fenor eller öronbågar, vilket gör dem något bökigare att placera i öronen, men när de sitter då sitter de ordentligt - även när du ger ditt allt på spinningscykeln eller löper mil efter mil.

Här kommer de bästa alternativen, enligt mig!

(OBS! Notera att träningsfavoriten Jabra helt slutat göra hörlurar inom konsumentsegmentet och återgått till enbart företag- & konferensutrustning, varför de inte längre finns med på listan)

1. Beats by Dr. Dre Powerbeats Pro 2 Wireless In-ear

De allra bästa träningshörlurarna för Apple-användare

"Bara" IPX4-tätning, högt pris, ingen riktig EQ-funktion

Äntligen har Powerbeats Pro (Beats by Dre:s kanske bästa hörlurar någonsin?) fått en värdig uppföljare, och de tar sig rakt upp i toppen av träningshörlurs-kategorin både i pris och prestanda.

Powerbeats Pro 2 är vad du köper om du redan älskar smidigheten och funktionaliteten i dina Airpods Pro 2 men behöver något som till passform och ergonomi är 100% optimerat för högintensiv träning. I det här fallet med öronbågar som håller dem på plats. Och då menar jag ordentligt - utan att komforten blir överhuvudtaget lidande.

Nytt i Powerbeats Pro 2 jämfört med föregångaren är samma H2-chip (inkl Adaptiv EQ, rumsligt ljud med huvudspårning osv) och i princip samma (inte riktigt) ANC- och Transparency-lägen som Airpods Pro 2. Samtidigt har man behållt den ventilerade designen som gör att fotsteg etc inte fortplantas och förstärks upp i öronen under löpning. Den perfekta kompromissen!

Utöver det har man adderat pulsmätare, trådlös laddning och framförallt gjort de tidigare ganska klumpiga lurarna och deras laddetui mycket mindre. Det nya fodralet är 33% mindre än tidigare och lurarna är 20% lättare, med ny och förbättrad ergonomi. Lyckligtvis är de fysiska och taktila knapparna kvar som gör det enkelt att reglera musiken även med handskar och svettiga fingrar. Nice!

Batteritiden var ett triumfkort hos de tidigare Powerbeats och den är ännu mer episk i Pro 2; upp till 45 timmar inkl den totala kapaciteten i laddetuiet och upp till 10 timmars lyssning i sträck.

Ljudkvalitén är fantastisk, möjligen aningens skarpare diskant än jag föredrar men annars riktigt bra. Och den aktiva brusreduceringen är mycket bättre än hos Sennheiser Momentum Sport.

Liksom Airpods är Powerbeats Pro 2 bäst med Apple-enheter, men till skillnad från Airpods får även Android-användare ta del av det mesta av funktionaliteten via en dedikerad app. Generöst.

Enda nackdelen med dessa är att de är dyra. Men du lär älska dem!


2. Sennheiser Momentum Sport Wireless In-ear

Fullutrustade med teknik, hög tålighet, ljudkvalitén

Högt pris, känsliga touchkontroller, medelmåttig ANC

Momentum Sport är Sennheisers senaste, främsta och mest fullutrustade träningslurar.

Och de är naaajs! De låter awesome (minus en lite dov 'mellandiskant' som är svår att få fram med app-EQ:n), de sitter nästintill perfekt, de har allt du söker i ett par träningslurar och mer därtill (inkl inbyggda sensorer för BÅDE temperatur- & pulsmätning) och de ärver dessutom den adaptiva brusreduceringen från de vanliga Momentum. Det innebär att du enkelt kan anpassa mängden omgivningsljud efter allt från utomhuslöpning (hög omgivningsmedvetenhet + förvånansvärt bra vindbrusreducering) till maximalt fokus i stimmig gymmiljö. Brusreduceringen är inte lika kraftfull som hos Powerbeats Pro 2, men fullt duglig.

I gengäld innebär IP55-klassningen att de, åtminstone på pappret, är tåligare än Powerbeats (du kan i princip duscha med dem, varför du nu skulle vilja det..) och utbytbara fenor framför stora öronkrokar kan vara att föredra för somliga. Liksom Powerbeats Pro 2 är de ventilerade, så att inte kroppsljud t ex fotsteg och andning ska förstärkas in i lurarna under löpning. Kanon.

Jag gillar att du kan skräddarsy touch-kontrollerna helt efter egen preferens via appen och de har t om benledningsteknik om du vill slippa pilla på lurarna, knacka bara bestämt nära örat för att styra musiken. MEN jag tycker touch-kontrollerna är lite för känsliga och benledningstekniken det motsatta. Jag får ofta upprepa kommandon innan lurarna registrerar rätt.

För den som struntar i kostnaden och kan leva med lite temperamentsfulla kontroller är dessa helt klart bland de mest kompletta, välljudande och högteknologiska träningslurarna på marknaden just nu. Ett bra köp!


3. Sennheiser Sport True Wireless In-ear

Raffinerat ljud för priset, IP54, handledsstrap

Saknar vissa funktioner, kunde varit mer slimmade

Om Momentum Sport känns väl saftiga finns även Sport True Wireless, som går att ro hem för ca 1100 SEK. De är i princip en något omklädd version av Sennheisers CX-lurar, med högre IP54-tålighet, vingspetsar för bättre stadga och en handledsstrap på laddetuiet.

De saknar multiparkoppling samt smarta beröringssensorer och jag hade gärna sett ett mer slimmat laddetui än den ganska fyrkantiga och osmidiga varianten som de delar med CX-modellerna. Även lurarna hade gärna fått vara lite mer slimmade. Och ljudet, om än lite mer raffinerat än i de flesta av Jabras hörlurar, har inte riktigt samma underhållande punch i basen.

De har heller inte aktiv brusreducering, vilket dock inte är en dealbreaker för de flesta i träningssammanhang (speciellt inte med tanke på priset). Och du får längre batteritid istället.

Bra sportlurar för den budgetmedvetne och framförallt nu när Jabra försvunnit ur leken.


4. Apple AirPods Pro (2nd Generation) 2023 USB‑C

Fantastisk ANC-funktion, bra ljud, bekväma, IPX4

Glider lätt ur öronen, "bara" IPX4, somliga lär önska kraftfullare bas

Ja, visst kan du träna med Airpods också. Inte minst smidigheten övertygar, likaså den utmärkta ljudkvalitén (OBS gäller enbart Airpods Pro 2) och den briljanta ANC-funktionen, som med ett knapptryck (eller bör jag säga stampress, då du aktiverar funktionen genom att 'klämma' på lurarnas stammar?) kan skifta från imponerande bra ljuddämpning till skrämmande realistisk transparens/omgivningsmedvetenhet - som om du knappt hade lurarna i överhuvudtaget! En perfekt kombo på gymmet när du vill träna ostört men samtidigt känna dig fullt delaktig i de sociala pauserna.

Airpods Pro 2 är IPX4-klassade så på pappret är det inga problem att svettas lite i dem. Och de tryckventilerade (aka "punkterade") höljena gör att fotsteg under löprundan inte dånar inuti huvudet som med slutna inear-lurar.

Min invändning här är snarare 'everyday'-ergonomin och passformen som inte är optimal för träning. Allas öron är förstås olika, men oavsett proppar tycker jag personligen att Airpods (oavsett modell) är alldeles för hala för att träna intensivt med. Känner du igen dig, ja då är det ett bra tecken på att ett par renodlade träningshörlurar kan vara rätt för dig!

Jag gillar också lite mer bas under min träning (lite mer "oomph", ni vet) än vad jag får från mina Airpods Pro.

Men ja, vill du spara pengar och inte har problemet med att hörlurarna glider ut, då går det förstås utmärkt att träna med dessa också.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons