Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Hur mycket ska man egentligen lägga på en TV? Svaret är givetvis subjektivt och vill du åt exempelvis en TV där skärmpanelen är baserad på OLED-teknik (där svart verkligen är svart) springer priset (bortsett från någon kampanj här och där) i regel iväg en bit över 10 000 kr. Vilket är maxkostnaden för TV-apparaterna i denna lista.
Här har jag istället valt ut ett gäng rätt prisvärda TV-apparater där samtliga paneler är baserade på klassisk, LED-belyst LCD-teknik. Vilket inte producerar lika fina kontrastnivåer som OLED, men ändå ger ett fullgott bildresultat. Samtidigt har jag försökt få till en viss bredd när det kommer till både tillverkare, inkopplingsmöjligheter och funktionalitet. Grunden i samtliga TV-apparater i listan är dock hyfsat likartad och ingen av dem är egentligen särskilt dålig. Snarare är det variationerna i mjukvara som utgör de största skillnaderna modellerna emellan. Jag hoppas du hittar en TV som känns vettig för just dig!
Hur mycket ska man egentligen lägga på en TV? Svaret är givetvis subjektivt och vill du åt exempelvis en TV där skärmpanelen är baserad på OLED-teknik (där svart verkligen är svart) springer priset (bortsett från någon kampanj här och där) i regel iväg en bit över 10 000 kr. Vilket är maxkostnaden för TV-apparaterna i denna lista.
Här har jag istället valt ut ett gäng rätt prisvärda TV-apparater där samtliga paneler är baserade på klassisk, LED-belyst LCD-teknik. Vilket inte producerar lika fina kontrastnivåer som OLED, men ändå ger ett fullgott bildresultat. Samtidigt har jag försökt få till en viss bredd när det kommer till både tillverkare, inkopplingsmöjligheter och funktionalitet. Grunden i samtliga TV-apparater i listan är dock hyfsat likartad och ingen av dem är egentligen särskilt dålig. Snarare är det variationerna i mjukvara som utgör de största skillnaderna modellerna emellan. Jag hoppas du hittar en TV som känns vettig för just dig!
1. Sony KD-55X75WL 55" 4K HDR LED TV
Google TV, okej ljud, trevlig design
Svärtan lämnar lite att önska
Klassiska Sony har ju som bekant varit med i tekniksvängen en förskräcklig massa år, vilket gör att de är ganska bra på att leverera vettig teknik, både i de högre och lite lägre prisklasserna.
Med KD-55X75WL får du en alldeles lagom bra TV med 4K-upplösning över 55 tum och överlag fin bildkvalitet. Dessutom slipper du pilla för mycket med färg- och kontrastinställningar. HDR-stöd för utökat kontrastomfång finns för HDR10 samt Dolby Vision, och TV kan även skala upp icke 4K-material på ett bra sätt.
Mjukvarumässigt använder TV Google TV, vilket enligt mig tveklöst är det bästa operativsystemet för en TV. Det uppdateras frekvent och ger tillgång till hela Google Play-utbudet för TV-apparater, vilket innebär att nästan alla streaming-appar och tjänster du kan tänka dig finns tillgängliga direkt via TV .
Lite extra kul med många av Sonys TV-apparater, inklusive denna, är att ljudet i regel heller inte är skräp, utan faktiskt användbart, även om en soundbar givetvis är att föredra för bästa möjliga upplevelse.
Sett till inkopplingsmöjligheter har TV fyra HDMI-kontakter samt två USB-ingångar för exempelvis externa hårddiskar eller USB-minnen.
Lägg till en inbyggd Chromecast och stöd för AirPlay, så har du en riktigt bra all-around-TV som både ser trevlig ut, låter bra och levererar det mesta i app- och programväg.
2. Samsung 55" 4K QLED TV TQ55Q60DAUXXC
Trevlig design, helt okej bild
Något snäva betraktningsvinklar
Även Samsung har givetvis ett helt gäng TV-apparater för under 10 000 kr, och den för 2024, nya Q60D-serien har nu börjat komma ned till lite mer vettiga prisnivåer. Värt att hålla utkik efter kring just denna modell är att det i regel inte är särskilt stor prisskillnad mellan de olika storlekarna. Just denna variant är på 55 tum, men även 65-tummaren tenderar att krypa ned under 10 000 kr då och då.
Specifikationsmässigt handlar det om en 4K-TV med QLED-panel som erbjuder fina färger och god svärta, även om just svärtan inte når upp till OLED-standard. Men för att få den kvaliteten behöver man i regel gå upp en bit över 10 000 kr.
Här får du en utmärkt, alldeles vanlig TV med HDR-stöd för HDR10+ och vettig uppskalning för material med lägre upplösning än 4K. För inkoppling av spelkonsoler och andra tillbehör finns tre HDMI-kontakter (2.0) och två USB-kontakter för anslutning av t.ex. USB-minnen eller externa hårddiskar. Allt ackompanjerat av en tunn och trevlig design.
Precis som i stort sett alla Samsungs TV-apparater använder också denna företagets eget operativsystem, Tizen OS. Det är inte min personliga favorit då det är lite mer låst jämfört med t.ex. Google TV, men det fungerar utan större problem, och alla vanliga appar (såsom Netflix, Disney+, Allente och många fler) finns tillgängliga.
Ljudet är, precis som hos föregångaren Q60C, inget extremt. Men de två högtalarna på 10W vardera är dugliga för vanligt TV-tittande. Samsung Q60D passar dig som vill ha en snygg och minimalistisk TV från en känd tillverkare.
3. Toshiba 70QA5D63DG 70" 4K Ultra HD (3840x2160) QLED Android TV
70 tum, Google TV
Snäppet seg i menyer
Är det maximal bildyta för minsta möjliga kostnad du är på jakt efter är Toshibas 70QA5D63DG troligen något av det bästa som går att hitta just nu.
För precis under 10 000 kr får du här en 4K TV på hela 70 tum med stöd för både HDR-teknikerna HDR10, HLG och Dolby Vision. Bildkvalitén är absolut godkänd sett till priset och personligen uppskattar jag också den lite mattare displayen (som annars tenderar att vara väldigt reflekterande på många TV-apparater).
Under huven är det Google TV som håller ställningarna och erbjuder i stort sett allt som behövs när det kommer till streaming- och andra appar. Givetvis finns även inbyggd Chromecast-funktionalitet.
Ljudet är därtill dugligt och fungerar för enklare TV-tittande utan att låta allt för burkigt och instängt. För inkoppling finns tre stycken HDMI-kontakter samt två stycken USB-kontakter.
Toshiba 70QA5D63DG passar dig som vill ha en så stort TV som möjligt, som ändå presterar bra, till ett så lågt pris som möjligt.
4. Philips 55PML9008/12 55" Mini LED 4K UHD Android TV
Ambilight-funktionaliteten är riktigt häftig, bra bild, bra för spel
App-utbudet i Philips Store är relativt begränsat
Om du gillar ljus och färg finns det få TV-apparater som slår Philips varianter med inbyggd så kallad "Ambilight"-teknik. Något som kortfattat innebär att TV:n har en mängd LED-lampor på baksidan som lyser upp i samma färg som vad som visas på skärmen vid varje tillfälle. Vilket i sin tur både skapar en känsla av att TV:n är större än vad den i själva verket är, samt får det att se ut som att TV:n flyter ut mot väggen bakom.
Ovanstående gäller givetvis också denna TV, Philips 55PML9008/12, som bortsett från Ambilight-funktionaliteten är en klassiskt designad 4K-TV på 55 tum. Bilden är riktigt trevlig och HDR-stöd för ökat kontrastomfång finns för HDR10, HDR10+, Dolby Vision och HLG10.
Inkopplingsmässigt erbjuder TV:n fyra HDMI-portar varav två av dem är av version 2.1 och tillåter både en variabel uppdateringshastighet på hela 120 Hz samt har stöd för Freesync och ALLM. Två funktioner som gör TV:n extra väl lämpad för spel tillsammans med nyare spelkonsoler.
Ljudet, med en total uteffekt om 40W, är godkänt för vanligt TV-tittande även om det lämnar en del att önska gällande basljud.
Värt att nämna gällande de flesta nya Philips TV-apparater är att de använder Philips eget programvaruhus för nedladdning av appar. En lösning som är lite mer begränsad jämfört med t.ex. Google TV. De vanligaste apparna (såsom Netflix, YouTube m.fl.) finns däremot givetvis tillgängliga.
Philips 55PML9008/12 passar dig som vill ha en TV med bakgrundsbelysning i form av Ambilight.
5. LG 65NANO81T6A 65" 4K Ultra HD (3840x2160) LCD Smart TV
Bra svärta och bildkvalitet överlag, "Magic Remote"
Fortfarande lite seg i menyerna ibland
Med en tredjeplats på listan över världens största TV-tillverkare är heller inte LG särskilt nya i gemet. Snarare var de pionjärer när introduktionen av OLED TV-apparater för gemene man tog fart för väl över ett decennium sedan. Nu är visserligen inte Nano81 någon OLED-TV, men det är en riktigt trevlig LCD-TV med en ordentlig bildyta om hela 65 tum.
Upplösningen är som sig bör 4K, och HDR-stöd för ökat kontrastomfång finns för HDR10 och HLG. Skärmen använder sig av LG Nano Cell-teknik (vilket är en utveckling av LCD/LED-tekniken) och levererar både förvånansvärt bra bild och godkända betraktningsvinklar. För inkoppling av externa enheter finns tre stycken HDMI-kontakter (2.0) och två stycken USB-kontakter.
Precis som Samsung och Philips använder också LG sitt eget operativsystem i sina TV-apparater, kallat webOS. Programutbudet är bra, och i stort sett alla vanliga appar finns tillgängliga för nedladdning. Däremot saknas den superstora variation som finns hos Google TV.
Tillsammans med TV följer LG "Magic Remote", som gör det möjligt att sköta menyval genom att bara peka mot skärmen. En hyfsat lättkontrollerad lösning, åtminstone enligt mig. Ljudet är också godkänt med två högtalare på totalt 20 W.
Nano81-serien passar dig som vill ha en bra TV med trevlig design, vettig funktionalitet och stor bildyta.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer