Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Prisvärt kan ju betyda en hel del. Här vill jag använda begreppet för att beskriva ett litet men kompetent gäng mobiltelefoner som är riktigt bra på det mesta och egentligen inte kompromissar särskilt mycket alls för den prisklass de befinner sig i.
Målet med listan är att få med ett par prisvärda modeller både i den lite högre prisklassen samt några i den snäppet lägre. Gemensamt för samtliga varianter är att de fungerar bra för sitt pris. Både sett till övergripande kvalitet, prestanda och användarupplevelse. Hoppas du hittar en modell som passar just dig!
Prisvärt kan ju betyda en hel del. Här vill jag använda begreppet för att beskriva ett litet men kompetent gäng mobiltelefoner som är riktigt bra på det mesta och egentligen inte kompromissar särskilt mycket alls för den prisklass de befinner sig i.
Målet med listan är att få med ett par prisvärda modeller både i den lite högre prisklassen samt några i den snäppet lägre. Gemensamt för samtliga varianter är att de fungerar bra för sitt pris. Både sett till övergripande kvalitet, prestanda och användarupplevelse. Hoppas du hittar en modell som passar just dig!
Produkter i listan
Jämför alla1. Samsung Galaxy A55 5G SM-A556B Dual SIM 8GB RAM 128GB
Helt okej på det mesta, trevlig design
Stora kanter på skärmen
Har du någon gång använt en Samsung-mobil har du i princip använt alla, på gott och ont. Oavsett vilket vet man åtminstone i regel vad man får i telefonväg från Samsung.
När det kommer till Galaxy A55 betyder det, precis som för tidigare varianter i serien, en trevlig mellanklasstelefon med överlag bra prestanda för priset. Några större uppdateringar från A54 är det dock inte tal om. Precis som hos både A54 och A53 är det en trevlig AMOLED-skärm med 120 Hz uppdateringshastighet som täcker den främre delen av telefonen.
Systemkretsen har fått sig en uppgradering från Exynos 1380 till den något rappare Exynos 1480 och internminnet har utökats från precis godkända 6 GB till mer ordentliga 8 GB. Ändå vettiga uppgraderingar som både ökar på telefonens livslängd och ger överlag bättre prestanda jämfört med den tidigare versionen.
Kamerorna är fortfarande tre till antalet. Två av dem, huvudkameran på 50 MP och vidvinkelkompisen på 12 MP, är okej och levererar godkända bilder. Den tredje linsen, som är av makro-typ, lämnar fortfarande en del att önska. Men kan extraknäcka som förstoringsglas om det behövs.
Med en god batteritid på väl över en dag vid normal användning och hela fyra års utlovade mjukvaruuppdateringar fortsätter Samsungs A-serie, trots avsaknad av några världsomvälvande uppgraderingar, att leverera god prestanda per krona.
2. Nothing Phone (2a) 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB
Ordentligt bra på det mesta
Endast IP54-certifiering, saknar microSD-kortplats
En av de just nu mest prisvärda telefonerna under under 5 000 kr är Nothings Phone (2a). Vilket i korthet är en lite mer budgetinriktad variant av storebror Phone (2). Så länge man uppskattar (eller åtminstone kan lära sig leva med) den futuristiska designen är det inte mycket annat som är galet här.
Med en kompetent systemkrets (MediaTek Dimensity 7200 Pro), hela 12 GB internminne och 256 GB lagringsutrymme fixar telefonen i stort sett allt en vanlig användare kan tänkas vilja göra. Den 6,5 tum stora AMOLED-skärmen med en variabel uppdateringshastighet på mellan 30 och 120 Hz levererar också en utmärkt användarupplevelse med skarp grafik och trevlig färghantering.
Staplat ovanpå det finns två ordentliga kameror på 50 MP vardera (vidvinkel och ultravidvinkel), en batteritid på väl upp till två dagar vi normal användning samt tre års utlovade Android-uppdateringar och fyra års säkerhetsuppdateringar. Något som tillsammans bäddar för en trevlig telefon, både nu och framöver.
3. Google Pixel 8a 5G Dual SIM 8GB RAM 128GB
Helt okej på det mesta, sju (!) års mjukvaruuppdateringar
Något tjocka skärmkanter
Googles Pixel-telefoner har sedan slutet av 2022 på allvar börjat etablera sig i vårt avlånga land och den, just nu, mest prisvärda av dem är troligen Pixel 8a. Som namnet skvallrar om är Pixel 8a en något nedbantad variant av Pixel 8 som lanserades i slutet av förra året.
Det är däremot inte tal om någon extrem nedbantning. Utan Pixel 8a erbjuder i stort sett samma trevliga design och funktionalitet som storebror. Något som framförallt inkluderar Googles senaste systemkrets, Tensor G3, i kombination med 8 GB internminne och 128 GB lagringsutrymme (båda telefonerna finns också i varianter med 256 GB lagring).
Den 6,1 tum stora skärmen är en riktigt trevlig bekantskap och levererar en skarp bild med god ljusstyrka och 120 Hz uppdateringshastighet. Det enda man egentligen tappar i förhållande till vanliga Pixel 8 är framförallt kameraalternativen som inte riktigt presterar i samma liga. Däremot producerar framförallt huvudkameran på 64 MP ändå fullgoda resultat för prisklassen. Vidvinkelkameran på 13 MP lämnar lite att önska, men fungerar även den okej.
IP-klassningen har vidare tagit ett snäpp ned till IP67 från IP68 hos Pixel 8 samt att laddningshastigheten hos 8a är relativt slöa 18W jämfört med (inte fullt lika slöa) 30W hos Pixel 8.
Bortsett från ovanstående är Pixel 8a en ordentligt kompetent telefon. Framförallt sett till priset. Det är även kul att Google utlovar hela sju års uppdateringar för både operativsystem och säkerhetsfunktioner. Något som talar för en lång livstid.
4. Apple iPhone 13 5G 4GB RAM 128GB
128 GB lagring är äntligen minimistandard
Endast 60 Hz uppdaterings-hastighet på skärmen
Vill du åt i stort sett alla de senaste funktionerna hos en iPhone skulle jag påstå att det i dagsläget inte finns en enda vettig anledning att välja en iPhone 14 eller 15 framför den extremt kompetenta och något billigare 13-modellen. Åtminstone inte om man vill hålla priset nere.
Systemchippet hos iPhone 13 och 14 är för det första detsamma (A15 Bionic). Medan iPhone 15 fått det nyare A16 chippet. Därtill får du hos iPhone 13 en ljusstark och tydlig OLED-skärm, 5G-stöd och den nya minimistandarden för lagringsminne på 128 GB (jämfört med tidigare 64 GB).
De enda nämnvärda skillnaderna mellan iPhone 13 mot 14 och 15 är att de senare har uppgraderade kamerasensorer. Samt att iPhone 15 har en högre ljusstyrka på skärmen. När det kommer till kamerorna är det däremot ingen gigantisk skillnad och både bilder och filmer infångande med iPhone 13 ser alldeles utmärkta ut.
iPhone 13 passar dig som vill ha de allra senaste Apple-funktionerna utan att behöva betala extra för att det står 14 eller 15 efter telefonens namn.
5. Apple iPhone SE 2022 (3rd Generation) 5G 4GB RAM 64GB
Samma systemkrets som hos iPhone 14 (A15 Bionic)
Ingen Face-ID
Ytterligare en Apple-telefon som inte gör ett alltför stort hål i plånboken sett till vad man får är 64 GB-varianten av den tredje generationens iPhone SE.
Det allra bästa med just tredje generationens iPhone SE är att den använder samma systemchip som storebror iPhone 14 (A15 Bionic). Något som inte bara ger telefonen riktigt bra prestanda utan också adderar bland annat flertalet avancerade bildförbättringsfunktioner för kameran.
Det enda man ska ha med sig gällande just SE-varianterna av iPhone är att de saknar Face-ID och använder den lite äldre designen med en hemknapp längst ner.
Bortsett från det och framförallt prestandamässigt är iPhone SE (gen 3) svårslagen när det kommer till pris kontra funktion. Observera dock att "prisvärdheten" snabbt försvinner om du behöver mer lagringsutrymme än 64 GB. Då skulle jag istället rekommendera att hoppa direkt till iPhone 13.
6. Samsung Galaxy A05s SM-A057G/DS Dual SIM 4GB RAM 128GB
En lagom brukstelefon för vardagen, trevlig design
Skärmen kunde varit snäppet bättre
Om du avslutningsvis bara vill åt en billig mobiltelefon som fortfarande går att använda utan att du behöver slita håret i ren frustration när du ska öppna några appar glider Samsungs modell, med det lite smålustiga namnet, A05s in som en vettig kandidat.
Där den tidigare varianten i serien (A04s) drevs av Samsungs egen systemkrets kallad Exynos 850 har A05s istället blivit begåvad med den klassiska Snapdragon 680. Något som verkligen ger telefonen en prestandaskjuts. Även internminnet har fått sig en extra GB och landar nu på totalt 4 GB. Fullgott för de allra flesta vardagliga aktiviteter.
Också skärmen har fått sig en uppgradering och erbjuder nu en betydligt högre upplösning (1080 x 2400 pixlar mot tidigare 720 x 1600 pixlar). Något som i kombination med uppdateringshastigheten på 90 Hz resulterar i både skärpa och en hyfsat smidig scrollupplevelse. Däremot lider skärmen något av eftersläpningar (ghosting) vid snabba rörelser.
Kamerauppsättningen är i stort oförändrad från den tidigare varianten i serien och presterar fortfarande godkänt. Men man ska inte förvänta sig några extrema bild- och filmresultat.
Samsung Galaxy A05s passar dig som vill ha en så billig telefon som möjligt. Som ändå faktiskt fungerar.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer