Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa gaming-hörlurarna

18 juli 2023

Gaming-headsets är en blandad kompott. Mer ofta än sällan marknadsför man flashig design och diverse tekniskt lull-lull som ska ge dig ett övertag i spelsessionerna, framför genomgående kvalitet och bra ljud. Kriterierna för ett riktigt bra headset är inte mycket annorlunda från vad som gäller vid köp av vanliga hörlurar, med undantaget att långtidskomforten blir ännu viktigare eftersom spel-headsets ofta kan sitta på timmar i sträck.

De allra flesta headsets är slutna, men har du förutsättningarna för det är öppna lurar faktiskt att föredra. De ger i regel en renare ljudbild och eftersom luft kommer igenom svettas inte öronen. Men ofta finner sig spelare sittandes i en högljudd miljö med allt från knappande tangentbord till fläktar vid sin sida, och då är det tacksamt med slutna kåpor som stänger ute omvärlden. Här presenterar jag några av de bästa gaming-hörlurarna på marknaden. Tänk på att ljudkortet spelar stor betydelse för att de icke-trådlösa lurarna ska låta som bäst.

1. Audeze Maxwell for PC/Xbox Wireless Over-ear Headset

Sagolikt ljud för ett headset, finns för PS5/Xbox/PC

Vissa svagheter i byggkvalitén

De bästa dedikerade gaming-hörlurarna är Audeze Maxwell.

De följer upp Audezes högteknologiska Mobius men har ett lägre pris, mer fokus på det väsentliga och är allt som allt fullkomligt lysande för gaming!

De finns i utföranden specifikt för både Playstation och Xbox och fungerar såklart kanon med PC, iOS och Androidenheter också. De har en avtagbar mikrofonbom av hög kvalitet (med AI-driven filtrering/brusreducering), batteritid på massiva 80 timmar (!), ultralåg latens via de senaste bluetooth-protokollen (t ex LC3plus och LE Audio) och kan vara parkopplade med flera enheter samtidigt.

Deras absoluta triumfkort är dock ljudkvalitén som möjliggörs av de magnetostatiska ljudelementen. Dessa är av samma teknologi som du hittar i LCD-GX och Audezes exotiska HiFi-hörlurar. Elementet är hela 9 cm i diameter och möjliggör ett brett frekvensomfång (10hz-50khz) samt mycket högt maximalt ljudtryck.

Och ljudkvalitén är magisk, inte bara för ett gamingheadset utan för trådlösa, slutna hörlurar i allmänhet!

Nackdelar? Elementen väger med alla sina magneter och 500 gram är mycket att ha på sig länge. Maxwell är dock bekväma för sin tyngd, men för att hålla nere vikten är konstruktionen övervägande i plast och inte fullt så robust som vissa andra.

Helt enkelt världens bästa gaming-headset!


2. SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless Over Ear

Batteri hot-swapping, bra ljud, ANC

Bara "ok" ANC-prestanda, lite ojämn diskant för musik

Nova Pro är Steelseries uppföljare till Arctis Pro och absolut en av de främsta gaming-lurarna du kan köpa. Liksom Arctis Pro har de ett hot-swapsystem för batterier så att du kan förlänga batteritiden utan att stänga av lurarna/avbryta spelandet. Super!

Hörlurarna levereras med en dongel/kontrollgränssnitt med vilket du kan göra EQ-inställningar och skräddarsy Chat Mix (balansen mellan spelljud och chatt-ljud) helt enligt preferens. Precis som på Maxwell-lurarna finns både AI-brusreducerande mikrofon och ett elastiskt huvudband för optimal komfort på hjässan.

Nova Pros ljudelement är de mer traditionella, dynamiska på 40 mm, men de levererar riktigt hög ljudkvalitet. Dock inte riktigt på Maxwell-nivå, varken vad gäller musikljud eller mikrofonljud. Batteritiden är också betydligt längre på Maxwell, Nova Pro kontrar med sin hyfsade brusreducering.

Lurarna finns två olika utföranden beroende på om du använder Playstation (och PC) eller Xbox. Var noga med vilket du väljer!


3. HyperX Cloud Alpha Over-ear Headset

Mycket prisvärt ljud och kvalitet

Måttlig ljudisolering, ej trådlösa

HyperX Cloud Alpha är säkerligen det bästa headsetet under 1000 kronor och för de flesta troligtvis även det sista de lär behöva införskaffa på ett bra tag.

De slopar flashig gaming-estetik till förmån för en simpel och robust konstruktion med aluminiumkåpor och avtagbar kabel. De sitter även väldigt bekvämt långa stunder.

De har en jämn och balanserad ljudprofil som drar lite åt det varma hållet. Mikrofonen är även den riktigt bra och går att ta av om du vill använda lurarna lite mer casually.

De är alltså inte trådlösa, så söker du den funktionaliteten specifikt får du leta vidare. Men med kabelanslutning slipper du å andra sidan bekymra dig om batteritid, latens och annat som kan störa din spelupplevelse.

Ett grymt pålitligt och verkligen prisvärt headset som du kan använda många timmar i sträck utan problem!


4. EPOS Game One Over-ear Headset

Kanonljud både ur lurar och mic

Saknar tryck i djupbasen, externt ljudkort kan behövas

För audiofilerna, eller dig som bara är ute efter det bästa inom integrerade headsets med öppna kåpor, är denna klenod från Sennheiser ett säkert kort. De är vad ett headset bör vara; ett par klockrena hörlurar för långsittande hemmabruk + en riktigt bra integrerad mic!

Sennheiser är ett av de största - om inte det allra största - namnen inom branschen för mikrofoner och hörlurar. Du kan därför räkna med en viss standard vad gäller både ljudåtergivning och samtalskvalitet.

Eftersom Game One är av öppen typ tillåts ljud läcka ut ur kåporna och du blir inte isolerad från din omgivning. I gengäld får du en öppnare och mer precis ljudbild med ett jämnare frekvensomfång än de flesta slutna lurar. Du får även den bästa långtidskomforten eftersom kåporna andas och öronen inte hettas upp.

Game One är en evolution av klassikern PC360, som delar ljudelement med HD5XX-serien för HiFi och länge setts som referensstandarden bland gamers. Det enda som saknas är den allra lägsta basen.


5. EPOS Game Zero Over-ear Headset

EPOS Game Zero Over-ear Headset
OverClockers

1 790 kr

ShopBetter.se

2 377 kr

Allectra Computer AB

2 799 kr

Ljudisolering, hopfällbara

Sämre ljud än Game One

Om du har en lyhörd sambo, eller spelar mycket i högljudd miljö, finns även detta slutna syskon till Sennheiser Game One.

Game Zero har samma fina mikrofon men med en annorlunda ljudbild jämfört med Game One - skräddarsydd för att frambringa extra mycket detaljer i spel. Om musikåtergivning är ett av dina användningsområden är Game One ett bättre val med ett homogenare, fylligare och mer neutralt ljud.

En potentiell stor fördel Game Zero har över sitt syskon är att konstruktionen går att fälla ihop för smidigare transport. Detta ihop med den passiva ljudisoleringen gör Zero till det mer praktiska valet för många, särskilt de som gillar att åka iväg på event och LAN-sessioner.


6. Audeze LCD-GX Over-ear Headset

High-end ljud, luxuös komfort

High-end pris, stora och tunga

För den mest inbitne audiofilen som dessutom titulerar sig som professionell PC-gamer, är Audeze LCD-GX det bästa som finns.

De är, enkelt uttryckt, en kombination av Audezes exklusiva magnetostatiska hörlursdesign för HiFi-bruk och lite gaming-"pimpning" med högkvalitativ mikrofon och coolt rödsvart färgschema.

Liksom de flesta av de andra LCD-lurarna är de förhållandevis enorma och tunga, men de supermjuka kuddarna och breda huvudbygeln ger ändå väldigt hög och luxuös komfort.

Hörlurarna är helt analoga och "dumma", så glöm allt vad surround-simulering och programvara heter. Trots det ganska massiva utförandet är drivelementen relativt lättdrivna. Du bör absolut ha ett externt ljudkort av viss kaliber, alternativt en dedikerad DAC/förstärkare, men den behöver inte vara särskilt strömstark.

Om allt du har hört tidigare är plastiga headsets från Rockat och Astro kommer du att bli blåst av stolen över hur stort, rent och detaljerat LCD-GX låter. Men det kostar...


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons