Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
Vad är en prisvärd dator? Enligt mig är det en dator som för det första levererar bra prestanda för pengarna. Men det är lika mycket en dator som är trevlig att använda. Både i avseende byggkvalitet, kylningsförmåga och tillbehörsstandard. En laptop med högpresterande komponenter är fortfarande inte särskilt rolig att använda om inte skärm, tangentbord och styrplatta också håller hyfsad kvalitet.
Utifrån dessa kriterier listar jag några av de – just nu – mest prisvärda datoralternativen. Fokus ligger på bärbara datorer, men det är inte omöjligt att det också slinker med en desktop-variant någon gång.
Vad är en prisvärd dator? Enligt mig är det en dator som för det första levererar bra prestanda för pengarna. Men det är lika mycket en dator som är trevlig att använda. Både i avseende byggkvalitet, kylningsförmåga och tillbehörsstandard. En laptop med högpresterande komponenter är fortfarande inte särskilt rolig att använda om inte skärm, tangentbord och styrplatta också håller hyfsad kvalitet.
Utifrån dessa kriterier listar jag några av de – just nu – mest prisvärda datoralternativen. Fokus ligger på bärbara datorer, men det är inte omöjligt att det också slinker med en desktop-variant någon gång.
Produkter i listan
Jämför alla1. Apple MacBook Air (2022) - M2 OC 8C GPU 13,6" 8GB RAM 256GB SSD
Ordentligt med prestanda för pengarna, helt utan fläktar
Inte för spelande
Prestandan i Apples datorer har alltid varit helt okej. Men när företaget i slutet av 2020 lanserade sitt eget systemchip, kallat M1, blev prestandaökningen jämfört med deras tidigare datorer (med Intel-processorer) plötslig väldigt påtaglig.
Ända fram tills nyligen har MacBook Air med just M1-chippet också fortsatt att vara det mest prisvärda Apple sålt i laptop-väg. Tråkigt nog börjar dessa datorer numera bli svårare att få tag på, varför uppföljaren, MacBook Air M2, seglar in som nummer ett på denna lista.
Utåt sett har MacBook Air M2 fått sig en hel del designmässiga uppdateringar jämfört med sin föregångare. Framförallt har den klassiskt lutande designen på locket helt slopats för ett mer platt designspråk liknande övriga MacBook-datorer. Air M2 har också fått Apples nygamla MagSafe-kontakt för laddning. Något som både är trevligt och dessutom lämnar övriga två USB-C-portar på datorn lediga för inkoppling av andra enheter.
På insidan har givetvis prestandan fått sig en skjuts och datorn fixar i stort sett allt utom extremt tunga program och större videoredigeringsprojekt i 4K-upplösning. Den gör det dessutom helt knäpptyst eftersom det fortfarande inte finns en enda fläkt i datorn.
Lägg där till att både tangentbord och styrplatta fortfarande är det bästa i branschen och du har en ordentlig dator som kommer hålla många år framöver.
2. Asus Zenbook 14 OLED UX3405MA-PZ495X 14" U9-185H 32GB RAM 1TB SSD
Mycket komponent- och designvärde för pengarna
Prisvärd, men dyr
Asus Zenbook-serie är känd för att innehålla både trevligt designade och förbaskat kompetenta laptop-varianter. Även om den verkligen inte är billig står här UX3405 ut som en av de mer prisvärda modellerna. Sett till vad man faktiskt får för pengarna.
Först och främst är designen på topp och även om datorn inte riktigt når upp till MacBook-standard är det en av de mer kvalitativa Windows-datorerna på marknaden. På insidan drivs alltsammans av en rejält snabb Intel Core Ultra 9-processor (185H) tillsammans med hela 32 GB internminne och ordentligt tilltagna 1 TB i lagringsutrymme. För spel saknar datorn ett dedikerat grafikkort, men den inbyggda Arc-grafikkretsen klarar ändå visst spelande på egen hand. Annars finns det faktiskt få saker datorn inte fixar. Oavsett det handlar om tyngre program eller videoredigering.
Skärmstorleken är 14 tum med en upplösning om hela 2880 x 1800 pixlar utsmetade över en både ljusstark (500 cd/m²) och kontrastrik OLED-panel som inte bara erbjuder perfekt svärta, utan även 120 Hz uppdateringshastighet och låga 0,2 ms responstid. Kort sagt, en skärm som heter duga. Oavsett ändamål.
Vikten är därtill förhållandevis låga 1,24 kg och även anslutningsmöjligheterna med 2 stycken USB-C-portar (Thunderbolt 4), en USB-A-port (3.2, Gen 1) och en HDMI-utgång (2.1) är hyfsat tillfredsställande.
Kort och gott. Vill du ha en ordentlig dator att använda primärt för arbete, men också för något spel då och då, är Asus Zenbook 14 UX4305 ett bra alternativ som förhoppningsvis också håller många år framåt.
3. Samsung Galaxy Book4 NP750XGK-KS4SE 15,6" i5-1335U 16GB RAM 512GB SSD
Trevlig design, fullgod prestanda, numeriskt tangentbord
Inte för spel, inga extrema uppdateringar från Book3
Vill du komma ned något i pris från Asus-datorn här ovanför men behålla en förhållandevis god prestanda och en ordentlig design finns alltid Samsungs läckra Book-serie där vanliga Book4 troligen är den allra mest prisvärda modellen just nu.
Insidan är inget extremt häpnadsväckande. Men Intel i5-processorn (1335U) klarar sig tillsammans med 16 GB internminne och en 512 GB SSD-hårddisk alldeles utmärkt.
Det som står ut med Samsungs Book-serie är däremot design, byggkvalitet och skärm. Även om Book4-datorerna inte ser riktigt lika häftiga ut som sina Pro-syskon är de ändå trevligt utformade. I just denna dator sitter också en 15,6 tum stor IPS-skärm med Full-HD-upplösning (1920 x 1080) som presterar utmärkt och bjuder på fina färger och goda betraktningsvinklar.
Det skrivvänliga tangentbordet kommer också med inkluderad sifferdel, vilket alltid är att föredra om du frågar mig. Styrplattan är även den ganska trevlig. Batteritiden är på fullt godkända 8-10 timmar vid normal användning och anslutningsmöjligheterna är därtill ovanligt väl tilltagna.
Samsung Galaxy Book4 passar dig som vill ha en trevligt designad kontors- eller skoldator med god prestanda, lång batteritid, trevlig skärm, bra tangentbord och godkänd styrplatta.
4. Lenovo LOQ 15 83JC0021MX 15,6" RTX 4060 24GB RAM 512GB SSD Ryzen 7 7435HS
Ordentligt med spelprestanda för pengarna
Rätt dålig batteritid
Om du vill använda din dator för att spela lite nyare spel går priset upp något. Men redan strax över 10 000 kr får du ändå väldigt mycket speldator för pengarna.
En av det mer prisvärda datorerna här just nu är denna variant från Lenovo. Utåt handlar det om en ganska typisk, om än något ”gaming”-aktig, laptopdesign med en fullt duglig 15,6 tum stor, Full-HD-skärm (1920 x 1080 pixlar) av IPS-typ och med en uppdateringshastighet om hela 144 Hz. Där just uppdateringshastigheten bidrar med en extra dimension av smidighet både vid spel och vid vanlig datoranvändning.
På insidan sticker komponenterna däremot verkligen iväg sett till priset. Driver datorn gör en AMD Ryzen 7-processor (7435HS) tillsammans med mastiga 24 GB internminne och lagom stora 512 GB hårddisksutrymme. Önskar du utöka det sistnämnda finns även en ledig m.2-plats under datorn.
Grädden på moset är dock och givetvis RTX 4060-grafikkortet från Nvidia som låter de flesta spel flyta på i ett utmärkt tempo. Framförallt i samband med den ändå förhållandevis lättdrivna skärmupplösningen.
Tyvärr bidrar det effekthungriga grafikkortet till en sådär batteritid på cirka 4-5 timmar vid normalt användande och ännu lägre vid spelande. Bortsett från det är det däremot svårt att hitta en mer prisvärd speldator i laptop-format.
5. Acer Aspire 3 A315-44P NX.KSJED.003 15,6" Ryzen 7 5700U 32GB RAM 1TB SSD
Hela 1 TB lagringsutrymme och 32 GB internminne
Snäppet högljudd vid hög belastning
Även klassiska Acer har givetvis ett helt gäng datorer i kategorin prisvärd. Denna Aspire-variant med det läskiga modellnamnet A315-44P NX.KSJED.003 är ett utmärkt exempel på detta.
Håller datorn levande gör en Ryzen 7-processor (5700U) tillsammans med ordentligt godkända 32 GB internminne och hela 1 TB lagringsutrymme. En förvånansvärt bra kombo som sällan trillar ner till denna prisklass.
Designen är visserligen mer klassisk bärbar dator snarare än modeskapelse. Däremot är både tangentbordskvalitet och anslutningsalterantiv fullt godkända. Något som också är sant för den 15,6 tum stora IPS-skärmen med en upplösning om 1920 x 1200 pixlar (Full HD).
Acer Aspire 3 A315 passar dig som vill ha en prisvärd dator med stor lagringskapacitet och en trevlig skärm med goda betraktningsvinklar. Då datorn saknar ett dedikerat grafikkort lämpar den sig däremot inte lika väl för spelande.
Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer