Prisjakt
HemPrisjakts experterStekpannorTopplista - Bästa stekpannan utan teflon

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa stekpannan utan teflon

27 mars 2024

Här tipsar jag om stekpannor som är extremt välbeprövade - både av mig, kollegor och många konsumenter. Alla dessa skriker kvalité och kommer leva länge i ditt kök. De består av olika material och har olika egenskaper, men har en gemensam nämnare: de innehåller inget teflon/PTFE. Teflon är ett ämne många vill undvika idag, men det ska sägas att det inte finns några vetenskapliga belägg för att teflonpannor skulle vara farliga (enligt Livsmedelsverket och flera hälsomyndigheter i Europa och USA). Men vissa tycker ändå det känns bäst att köpa stekpannor utan detta ämne.

Kom ihåg att ingen stekpanna i denna lista är objektivt bättre än en annan. Alla är fantastiska, så se över listan ordentligt och fundera över vilken som passar dig. Tänk på vikt, typ av material och stekpannans yta. Dessa pannors serier har även olika storlekar, vissa har även olika former, såsom wokpanna osv. Söker du främst en stekpanna med non-stick skulle jag tipsa om att läsa min andra topplista som innehåller flera non-stick-stekpannor utan teflon.

1. Kockums Jernverk Stekpanna 30cm

Raka kanter, gedigen, lätt, inbränd, naturlig non-stick

Behöver underhåll för att få bra non-stick

Jag har gillat kolstålspannor länge och när det svenska varumärket Kockums började tillverka dem var jag tvungen att testa. Jag valde här varianten på 24 cm i diameter, men den finns även i storlek 28 och 30 cm.

Fördelen med Kockums stekpannor är att de redan är inbrända med fett, vilket gör dem redo för att laga mat direkt. Många andra varumärken bränner också in sina pannor, men jag upplever att Kockums och Ronnebys har bättre inbrända ytor.

Det jag gillar med kolstål är att det får en naturlig nonstick (och om något ändå fastnar kan du deglasera det till en grym sås!). Att denna stekpanna har raka och höga kanter istället för utsvängda gör att du utan problem kan tillaga mat med mycket vätska. De raka kanterna betyder också att du får större stekyta än andra pannor i samma storlek.

Är du på jakt efter en stekpanna utan någon beläggning som får sina non-stick-egenskaper på naturlig väg är Kockums kanske den mest prisvärda på marknaden just nu.


2. Ronneby Bruk Ultra Light Pro Stekpanna 30cm

Inbränd, lätt gjutjärn, gedigen

Behöver underhåll för att få bra non-stick

Detta var länge min go to-stekpanna när det gällde att laga mat i hemmet. Just nu har den blivit ersatt av Kockums 24 cm för att jag behövde en mindre panna, så denna är perfekt när jag behöver laga mer än två portioner. Men den finns också i mindre storlekar.

Det jag uppskattar med Ronnebys stekpanna är att den väger mindre än de flesta gjutjärnspannor från andra märken. Samt att den likt Kockums har en inbränd yta redan från start, vilket gör den användbar direkt utan att du själv behöver bränna in den. Det enda du behöver göra är att täcka hela pannans yta med fett, det är allt egentligen.

Om du inte redan ärvt en gjutjärnspanna så tycker jag att du måste köpa en. Det är trots allt tradition att ha en hemma och här får du den dessutom till ett kanonpris!


3. Scanpan CTX Ceramic Titanium Stekpanna 28cm

Hög kvalité, gedigen, keramisk non-stick, minimalt underhåll

Tung för att vara non-stick, dyr

Scanpan CTX Ceramic Titanium är en nonstick-panna med hög reptålighet och givetvis utan teflon.

Scanpan CTX är gjord i en kombination av rostfritt stål och aluminium. Detta ger stekpannan lite mera tyngd och bättre fördelning av värmen.

Beläggningen innehåller ingen teflon, utan en keramisk beläggning som är mer reptålig för t.ex. användning av metall i stekpannan.

Scanpan kallar den keramiska beläggningen för Stratanium och den förenklar verkligen både underhåll och disk - smuts glider av med varmt vatten!

Vill du ha en nonstick-panna från ett märke du kan lita på så är Scanpan det perfekta valet!


4. Scanpan Impact Stekpanna 28cm

Hög kvalité, lätt, stryktålig, billig

Ej non-stick

Jag älskar verkligen den här stålpannan, och jag använder den lite annorlunda än de andra stekpannorna i den här listan.

Det som gör den här Scanpan Impact speciell är att man kan hantera den rätt så slarvigt och den kommer fortfarande att leverera goda resultat. Om du vill kan du bränna in fett i den och på så sätt skapa fin nonstick-yta, men jag använder den mer när det behöver gå snabbt.

Jag steker på som jag brukar, det kan vara vilken mat som helst; köttbit, pastarätt, risotto osv. Sen låter jag pannan kylas ned och läggas i blöt för att sedan åka in i diskmaskinen. För mig är detta en jättestor fördel, för ibland har vi ont om tid och då är detta ett perfekt komplement.

Låter en stryktålig stekpanna som en bra idé tycker jag att du ska kika på denna! Jag har ägt min i snart 5 år och är extremt nöjd.


5. Skeppshult Traditional Stekpanna 26cm

Gedigen, goda stekegenskaper, lång hållbarhet!

Krävs extra mycket för att få bra nonstick, tung!

I och med att jag har både kolstål och gjutjärn i toppen tänkte jag att det kan vara värt att nämna Skeppshult ändå. Skeppshult är ju vad de flesta tänker på när man talar om gjutjärnspannor.

Ett handtag i läckert trä är ju riktigt snyggt i hemmet. Pannan finns även med metallhandtag för de som vill använda den i ugnen.

Jag har en Skeppshultspanna från 60-/70-talet och den fungerar än idag utan några som helst problem. Varumärket är kända för sin hållbarhet och jag vet vänner och bekanta som ärvt stekpannor från flera generationer tillbaka (så långt som tidigt 20-tal!) och de fungerar alldeles utmärkt!

Trots att ytan har lite grövre "porer" än Kockums så är detta ändå en favorit hos mig. Skeppshult har varit med länge och jag vill gärna att det fortsätter så. Söker du en stekpanna som kommer hänga med i generationer så är detta något för dig!


Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons