Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.
När det kommer till wokpannor så finns det precis som med vanliga stekpannor många olika material att välja mellan. Men det absolut vanligaste (och likt "originalet" från Kina) är en wokpanna i antingen gjutjärn eller kolstål. Jag kommer att gå igenom flera material av hög kvalité, så att du kan hitta en wokpanna som passar just dig. Alla wokpannorna i min lista fungerar på induktionshäll, så du kan välja själv vilket material du föredrar mest.
Wokpannorna på listan är inte rangordnade efter vilka som är bäst, men om det finns två produkter av samma material på listan så kan ni utgå från att den första på listan är snäppet bättre (enligt mig).
När det kommer till wokpannor så finns det precis som med vanliga stekpannor många olika material att välja mellan. Men det absolut vanligaste (och likt "originalet" från Kina) är en wokpanna i antingen gjutjärn eller kolstål. Jag kommer att gå igenom flera material av hög kvalité, så att du kan hitta en wokpanna som passar just dig. Alla wokpannorna i min lista fungerar på induktionshäll, så du kan välja själv vilket material du föredrar mest.
Wokpannorna på listan är inte rangordnade efter vilka som är bäst, men om det finns två produkter av samma material på listan så kan ni utgå från att den första på listan är snäppet bättre (enligt mig).
1. Fiskars Norden Wok 28cm (Rostfri)
Fin, bra form och väldigt lätthanterlig
Ingen naturlig non-stick
Fiskars Norden Wok 28cm är utan tvekan min allt-i-allo när det kommer till wokpannor.
Den är extremt gedigen och av fantastisk kvalité som verkligen känns som att den kommer att tåla flera år av matlagning. Jag tycker att storleken är perfekt för 2-4 personer beroende på hur mycket man äter såklart.
Det jag har gjort med min wokpanna är att jag har skapat en non-stick yta genom att bränna in den. Gör man detta bör man i stort sett aldrig maskindiska pannan.
Fiskars Norden Wok har ett lite längre handtag som hjälper dig att slunga maten lättare.
Söker du en robust wokpanna i rostfritt stål så rekommenderar jag Fiskars Norden Wok 28cm, en wokpanna som gör det otroligt lätt att slunga maten!
2. Hexclad by Gordon Ramsay Hybrid Wok 30cm
Non-stick, bra stekyta och lätthanterlig!
Över tusingen i pris
Hexclads wokpanna är en relativt ny produkt på den svenska marknaden och är mest känd som Gordon Ramsays wokpanna.
Vad som gör den unik är dess hybridnatur, som är resultatet av dess design. Den använder sig av hexagonformade strukturer på pannans yta för att ge en riktigt bra non-stick-prestanda med minimalt underhåll. Dessa små hexagoner är inte bara estetiskt tilltalande, de bidrar också till både ökad effektivitet och en jämnare värmefördelning.
Det är också materialvalen som gör att Hexclads wokpanna sticker ut. De består av en smart kombination av rostfritt stål och japansk non-stick-beläggning, som är infuserad med diamantpulver. Perfekt balans mellan hållbarhet och användarvänlighet, skulle jag säga! Det rostfria stålet ger wokpannan en robust struktur och lång livslängd, medan non-stick-beläggningen gör både matlagningen och rengöringen enklare.
Som någon som vanligtvis är försiktig med "kändisprodukter" kan jag förstå skepsisen, men efter att ha testat Hexclads wokpanna är jag imponerad på riktigt.
Det verkar som att Gordon Ramsays inflytande och kulinariska expertis, tillsammans med det kreativa teamet bakom Hexclad, verkligen har lyckats skapa en högkvalitativ produkt.
Om du letar efter en wokpanna för hemmet som kräver minimalt underhåll är Hexclads wokpanna definitivt något att överväga. Den kommer i olika storlekar och former, så det är lättare att hitta en variant som passar just ens egna behov eller preferenser.
3. WMF Macao Wok 36cm
Stor, bra för fritering
Ingen naturlig non-stick
WMFs Macao Wok 36cm är min absoluta favorit för fritering och när man ska laga mat för många.
Denna wokpanna är helt klart en av de wokpannor i rostfritt stål som jag använder allra mest. Jag måste erkänna att jag är ganska så vårdslös när jag använder den här, när jag är lat slänger jag ofta in den i diskmaskinen. Dock klarar WMFs Macao Wok det mesta och jag gillar materialet.
Du kan bränna in fett i detta material om du skulle vilja det, men ha i åtanke att kör du den sedan i diskmaskinen så kommer din inbränning försvinna så småningom.
Wokpannan har små handtag (likt de på större kastruller) istället för ett långt handtag, vilket passar vissa bättre.
Det jag använt denna mest till är faktiskt att fritera diverse saker, så som karaage, tempura räkor och annat gott! Jag tycker att en wok i rostfritt stål är perfekt för den typen av fritering. En wokpanna livet ut!
4. Scanpan CTX Ceramic Titanium Wok 32cm
Non-stick, gedigen, tålig!
Dyr
Scanpan CTX Ceramic Titanium Wok 32cm är ett kanonalternativ om du är van vid non-stick stekpannor. Och då menar jag inte stekpannor som får en naturlig non-stick via inbränning av fett så som gjutjärn och kolstål. Denna är redan färdig att bruka. De som är bäst på non-stick är utan tvekan Scanpan!
Den här wokpannan fungerar för alla hällar och är otroligt bra om du söker en wokpanna som du inte behöver "bry dig om" så mycket. Du använder den precis som dina andra pannor, du kan till och med använda vassare tillbehör till pannan (dock rekommenderar jag att du använder mer 'snälla' material).
Priset är egentligen den enda nackdelen, och det är därför många väljer kolstål eller gjutjärn. Dock kräver oftast kolstål eller gjutjärn att man återfettar dem och bränner in dem på nytt.
Detta är den mest nybörjarvänliga wokpannan på listan då den har en särskild beläggning som gör den extremt non-stick!
5. Ken Hom Excellence Wok 32cm
Billig, robust, extra handtag på sidan
Kolstål kräver underhåll
Ken Hom Excellence Wok finns i två storlekar (32cm och 36cm) och är en bra och prisvärd wokpanna i kolstål.
Eftersom wokpannan är i kolstål, betyder det att den klarar av en induktionshäll hur bra som helst, precis som alla andra på listan. Men precis som med gjutjärn så måste du ta hand om detta material. Dock tycker jag att just kolstål är lättare att underhålla och vikten är även lättare med kolstål än just gjutjärn.
Många gillar att ha ett handtag vid sidan (precis som denna wokpanna har) och ett längre handtag, det stabiliserar vikten när du eventuellt behöver lyfta en fylld wok.
Som påpekat tidigare är en väl inbränd wokpanna otroligt mycket bättre och lättare att använda. Jag skulle inte använda denna wokpanna om jag inte hade bränt in den med fett först så att man till exempel kan steka ägg utan problem. Då hade jag hellre köpt ett dyrare alternativ med fin non-stickyta!
6. Skeppshult Traditional Wok 30cm
Håller livet ut, gedigen, kanon stekyta!
Tung, krävs underhåll
Vad vore en topplista med wokpannor om jag inte tar med en wokpanna av gjutjärn! Här är en från Skeppshult som är gedigen och ger en fantastisk stekyta.
Personligen föredrar jag att steka och svinga med någonting lättare, som de andra materialen på listan, men vill ändå lyfta fram det fantastiska med en wokpanna i gjutjärn. När jag väl fick en härlig inbränd yta så fungerade den utmärkt!
Dock så är den rätt så tung, men om du gillar att snurra wokpannan på hällen medan du använder en wokspade så tycker jag att det går alldeles utmärkt. En wokpanna i gjutjärn bibehåller bäst värme av alla material och ger en härlig, fin stekyta, som kan behövas vid till exempel stekt ris.
Jag skulle rekommendera Skeppshult Traditional Wok 30cm om du är van vid att underhålla ditt gjutjärn, samt gillar hur maten smakar. Skeppshult Traditional Wok är helt klart den bästa wokpannan i gjutjärn.
Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]
Är du vår nya expert?
Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.
Läs mer